Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2015

Η ομιλία του Δ. Κουτσούμπα στη Βουλή για το πολυνομοσχέδιο με τα «προαπαιτούμενα» αντιλαϊκά μέτρα

ΠΗΓΗ 902.gr Δημοσίευση: Παρ, 16/10/2015 - 20:30  Τελευταία Ενημέρωση: Παρ, 16/10/2015 - 20:36
Στη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής του πολυνομοσχεδίου της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με το πρώτο πακέτο των αντιλαϊκών «προαπαιτούμενων» μέτρων του νέου βάρβαρου μνημονίου, μίλησε το απόγευμα της Παρασκευής ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.
Στην ομιλία του ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ είπε: 
«Κύριοι της κυβέρνησης,
Όσο πλησιάζει η ώρα της ψήφου επί του πολυνομοσχεδίου που θα "σαρώσει" το ισχνό εισόδημα και τα δικαιώματα των εργαζομένων, κλιμακώνοντας την προϋπάρχουσα αντιλαϊκή επίθεση, τόσο δυναμώνετε τα "ντεσιμπέλ" της προπαγάνδας σας για να συντηρήσετε αυταπάτες περί διορθωτικών κινήσεων, περί συνέχισης της διαπραγμάτευσης!
Προσπαθείτε να κερδίσετε χρόνο και να αποσπάσετε τη λαϊκή ανοχή.
Γι' αυτό ισχυρίζεστε ότι η υλοποίηση του μνημονίου "θα αποτελέσει μια συγκρουσιακή διαδικασία, πάνω στην οποία μια κυβέρνηση της Αριστεράς θα προσπαθήσει να μειώσει τις αρνητικές επιπτώσεις για την κοινωνική πλειοψηφία"!

Επαναλαμβάνετε μονότονα ότι τα περισσότερα αρνητικά τα παραλάβατε από τους προηγούμενους. Σύμφωνοι. Εμείς δεν αμφισβητούμε αυτό ούτε σας ασκούμε κριτική σε αυτό.
Το πρόβλημα είναι ότι εσείς δεν αμφισβητείτε τίποτε πλέον από αυτά που παραλάβατε και τα υλοποιείτε όλα μέχρι κεραίας και προσθέτετε και καινούργια αντιλαϊκά μέτρα εξίσου και πολύ χειρότερα.
Με τις πράξεις σας αλλά και με τα ίδια σας τα λόγια, στη συζήτηση που προηγήθηκε, αποκαλύπτετε όλο και πιο καθαρά το αντιλαϊκό πρόσωπο της πολιτικής σας.
Ασκείτε κριτική στη ΝΔ, στο ΠΑΣΟΚ και στα άλλα κόμματα γιατί δεν στηρίζουν πλήρως τα προαπαιτούμενα, τονίζοντας ότι όλα αυτά τα μέτρα που προωθεί η κυβέρνησή σας είναι σύμφωνα με την ιδεολογία και τις θέσεις τους.
Ο υπουργός σας, ο κ. Αλεξιάδης, μας θύμισε ότι η ΝΔ έφερε τον ΕΝΦΙΑ και ότι η δική σας κυβέρνηση απλώς επιχειρεί να βελτιώσει την εισπραξιμότητα από τα χαράτσια που επέβαλαν στο λαό οι προηγούμενες κυβερνήσεις.
Τόσο γρήγορα θέλετε να ξεχάσουμε τι λέγατε εσείς οι ίδιοι για τον ΕΝΦΙΑ και τα χαράτσια;
Φωνάζατε για ριφιφί στη λαϊκή περιουσία, για λεηλασία των φτωχών αγροτών και των επαγγελματιών αυτοαπασχολουμένων, για την κερκόπορτα των πλειστηριασμών.
Και τώρα λέτε όλα περασμένα - ξεχασμένα και ότι αυτό που χρειάζεται είναι να βελτιώσουμε την εισπραξιμότητα των μέτρων φτωχοποίησης του λαού.
Την ίδια στιγμή λέτε στο λαό ότι η τήρηση της δανειακής συμφωνίας, δηλαδή του νέου μνημονίου και η επιτυχής αξιολόγηση από την τρόικα, έχει διεθνή σημασία, γιατί κρίνει την τύχη της πρώτης αριστερής κυβέρνησης που αποτελεί ένα ευρωπαϊκό και διεθνές παράδειγμα.
Από τη μια ομολογείτε ότι βαδίζετε σταθερά στον αντιλαϊκό δρόμο των προηγούμενων κυβερνήσεων και από την άλλη καλείτε το λαό να αποδεχτεί να συνεχιστεί η σφαγή του μόνο και μόνο επειδή η σημερινή κυβέρνηση είναι αριστερή και πασχίζει για την αλλαγή των συσχετισμών μέσα στην ΕΕ για να την κάνει δήθεν καλύτερη.
Τα ίδια λένε πάνω - κάτω και οι πολιτικοί σας φίλοι της γαλλικής και ιταλικής σοσιαλδημοκρατίας, ο Ολάντ και ο Ρέντσι.
Κατεδαφίζουν και αυτοί τα δικαιώματα του γαλλικού και ιταλικού λαού και την ίδια ώρα διαγκωνίζονται με τη γερμανική κυβέρνηση για το πλαίσιο μελλοντικής διακυβέρνησης της Ευρωζώνης.
Γι' αυτό και οι ετήσιες απώλειες στο εισόδημα και την περιουσία της λαϊκής οικογένειας στην Ελλάδα, συμβαδίζουν με τις αντίστοιχες στην Ιταλία και Γαλλία, όπως έδειξε και η πρόσφατη έκθεση της CreditSuisse.
Γι' αυτό λέμε ότι οι κυβερνητικοί ισχυρισμοί περί διορθωτικών κινήσεων είναι "παρηγοριά στον άρρωστο μέχρι να βγει η ψυχή του".
Αν πιάσουν τόπο στις λαϊκές συνειδήσεις θα έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος για την αναγκαία οργάνωση και ανάπτυξη της πάλης ενάντια στα νέα μέτρα, για τη διεκδίκηση μέτρων ανακούφισης, ανάκτησης απωλειών.
Εξάλλου, μέτρα όπως αυτά, δεν εισάγονται κατά παρέκκλιση κάποιου κανόνα, δεν συνιστούν "λάθος" για να υπάρξει διορθωτική παρέμβαση.
Αυτή είναι η γενική πορεία των πραγμάτων σε όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ.
Δεν υπάρχει χρόνος για να πούμε αναλυτικά για όλα. Άλλωστε οι βουλευτές του ΚΚΕ μίλησαν καθαρά και συγκεκριμένα για όλα τα άρθρα και επί της αρχής για πολλά ζητήματα του νομοσχεδίου.
Ορισμένες επισημάνσεις θέλουμε να κάνουμε.
Κατ' αρχήν: Το ασφαλιστικό. Η κοινωνική ασφάλιση, δηλαδή η προστασία της υγείας του λαού μας, η πολύτιμη σύνταξή του, όταν περάσουν τα χρόνια και γεράσει ο άνθρωπος και θέλει να ξεκουραστεί από χρόνια δουλειάς.
Σας επισημαίνουμε: Κάτω τα χέρια από ό,τι έχει απομείνει! Ο λαός και η νεολαία δεν θα σας αφήσουν σε χλωρό κλαρί.
Τα μέτρα που προτείνετε και που δεν θα είναι τα μοναδικά, αφού έπονται και άλλα τους επόμενους μήνες, με βάση την πρόταση της επιτροπής σοφών σας, φέρνουν νέες κατακόρυφες δραματικές μειώσεις στις συντάξεις και τις παροχές, αυξήσεις των ορίων ηλικίας μέχρι τα βαθιά γεράματα χωρίς εξαιρέσεις, κατάργηση των βαρέων και ανθυγιεινών.
Το νέο σύστημα προκαθορισμένων εισφορών με ατομικούς λογαριασμούς και αβέβαιο το τελικό ποσό σύνταξης, που προτείνει η επιτροπή των σοφών σας, ο  νέος τρόπος υπολογισμού της σύνταξης με κατά πολύ χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης, ένα προνοιακό επίσης επίδομα φτώχειας που το αποκαλείτε μάλιστα βαρύγδουπα εθνική σύνταξη, αλλά και η ενοποίηση των ταμείων με ισοπέδωση προς τα κάτω συντάξεων και παροχών, είναι προτάσεις πρωτοφανούς βαναυσότητας και σκληρότητας.
Που πλήττουν όχι μόνο τους ήδη συνταξιούχους, αλλά και όσους έχουν πληρώσει πολλαπλάσια όλα αυτά τα χρόνια της δουλειάς και ετοιμάζονται να συνταξιοδοτηθούν τα επόμενα χρόνια, την επόμενη δεκαετία. Πολύ περισσότερο πλήττουν τις νέες γενιές που τους αφορά άμεσα, το σύνολο του κοινωνικοασφαλιστικού, το οποίο δεν είναι μόνον η σύνταξη που μπορεί να τους φαίνεται μακρινό, άσχετα αν τα χρόνια περνάνε γρήγορα, σαν το νερό. Τους αφορά άμεσα, γιατί έχει σχέση και με τη σημερινή ασφάλισή τους, με την ανάγκη να πάει κάποιος στο γιατρό, αν αρρωστήσει, στην ανάγκη να κάνει οικογένεια, να παντρευτεί, να κάνει παιδιά, η γυναίκα να γίνει μητέρα, μετά να τα πάει στον παιδίατρο και πάει λέγοντας...
Είναι προκλητική η προσπάθειά σας να ντύσετε, με το μανδύα της κοινωνικής δικαιοσύνης, την επίθεσή σας στα λαϊκά στρώματα.
Βαφτίζετε προνομιούχους και επιβαρύνετε όσους μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους, δεν βρίσκονται σε κατάσταση ακραίας φτώχειας σήμερα και την ίδια ώρα δίνετε νέα προνόμια στο μεγάλο κεφάλαιο.
Προχωράτε με ταχύτητα στην κατάργηση των ΒΑΕ, θέλετε οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα να εργάζονται μέχρι τα βαθιά γεράματα.
Σας το λέμε άλλη μια φορά. "Κάτω τα χέρια από τα ΒΑΕ". Δεσμευόμαστε ότι δεν θα σας αφήσουμε όσο περνάει από το χέρι μας να ολοκληρώσετε αυτό το έγκλημα!
Παρουσιάζετε ως προνομιούχο το συνταξιούχο των 1000 ευρώ που συντηρεί τον άνεργο γιό του και εγγονό του, τον μισθωτό που επιβιώνει γιατί εισπράττει ένα ενοίκιο στο διαμερισματάκι που του άφησε ο πατέρας του, τον επαγγελματία που διατηρεί μετά βίας σήμερα ανοικτή, ακόμα, την επιχείρησή του, όσοι δηλαδή την έχουν ακόμα ανοιχτή.
Επίσης οι νέες ρυθμίσεις που προβλέπονται για το φάρμακο, δεν λαμβάνονται με γνώμονα τη μείωση της ιδιωτικής δαπάνης της λαϊκής οικογένειας, αφού έχετε ήδη αυξήσει τις σχετικές εισφορές των συνταξιούχων στις κύριες και επικουρικές συντάξεις. Επιχειρείτε να ρυθμίστε τα μερίδια αγοράς τόσο του κλάδου του φαρμάκου στο σύνολο της αγοράς όσο και στο εσωτερικό αυτού του κλάδου μεταξύ εγχώριων παραγωγών και μεγάλων εισαγωγέων.
Κυρίες και κύριοι
Στο πολυνομοσχέδιο που συζητάμε με τα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα που πρέπει να ψηφιστούν για να δώσουν οι πιστωτές τη δόση, περιλαμβάνεται και το "Δημοσιονομικό Συμβούλιο" και η ενεργοποίηση του "αυτόματου κόφτη" δημοσίων δαπανών.
Ο "αυτόματος κόφτης", όπως τον είχε αποκαλέσει πριν λίγο καιρό - στην αντιμνημονιακή φάση του, ο σημερινός υπουργός των Οικονομικών σας, ο κ. Τσακαλώτος, σημαίνει απλά:
- Αυτόματες μειώσεις σε μισθούς, συντάξεις, κοινωνικά επιδόματα, στις επιχορηγήσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία και μάλιστα με "οριζόντιο χαρακτήρα".
- Αυτόματες περικοπές σε κονδύλια προς τα νοσοκομεία, τα σχολεία, τα πανεπιστήμια, τους δήμους, άλλους φορείς της Τοπικής Διοίκησης.
Το τι σημαίνει ο "αυτόματος κόφτης" για τις λαϊκές ανάγκες, είναι προφανές. Όταν κόβεις χρήματα από τα νοσοκομεία, κόβεις με το μαχαίρι τη δυνατότητα από ασθενείς να βρουν την υγειά τους. Όταν κόβεις χρήματα από τα σχολεία, στερείς από τα παιδιά να μάθουν γράμματα. Όταν κόβεις από το λαό, το κάνεις για να εξυπηρετήσεις τους ομίλους.
Είναι γνωστό ότι η διαμόρφωση "Δημοσιονομικού Συμβουλίου" έχει προβλεφθεί σε εφαρμοστικό νόμο από προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά η σχετική διάταξη -που τότε είχε καταγγείλει ο ΣΥΡΙΖΑ- παρέμενε ανενεργή. Τώρα έρχεται όχι μόνο να την εφαρμόσει, αλλά και επιπλέον να την εμπλουτίσει, με το "αυτόματο μαχαίρι" δαπανών για λαϊκές ανάγκες.
Πρόκειται πραγματικά όχι απλά για αυτόματο κόφτη, αλλά για πραγματικό αυτόματο σφαγείο στα κονδύλια για τις λαϊκές ανάγκες.
Κυρίες και κύριοι της κυβέρνησης
Σηκώνετε υποκριτικά τη σημαία κατά της φοροδιαφυγής και την ίδια ώρα διατηρείτε το προκλητικό καθεστώς φοροαπαλλαγής των εφοπλιστών που πληρώνουν για ετήσιο φόρο τα ναύλα 2 - 3 ημερών.
Μιλάτε για ορθολογικοποίηση της φορολογίας και ταυτόχρονα διατηρείτε τη φοροασυλία των ομίλων, που δεν καταβάλλουν ούτε το 1/10 των ετήσιων φορολογικών εσόδων του κράτους.
Χρειάζεται πραγματικά μεγάλο θράσος για να βαφτίζετε ως αγώνα κατά της φοροδιαφυγής τα νέα μεγάλα δώρα που κάνετε προς τα μονοπώλια, προς την άρχουσα τάξη.
Απαλλάσσετε τους ομίλους που υπογράφουν συμβάσεις παραχώρησης από τα ανταποδοτικά τέλη προς τους ΟΤΑ, δίνοντας τη δυνατότητα ιδιωτικής διαχείρισης των αποβλήτων τους.
Διαγράφετε τα χρέη ΟΣΕ και ΤΡΑΙΝΟΣΕ ώστε μετά την ιδιωτικοποίησή τους, οι όμιλοι που θα είναι νέοι ιδιοκτήτες να διασφαλίζουν υψηλή κερδοφορία χωρίς βαρίδια και υποχρεώσεις.
Φορολογείτε τις μικρές οικογενειακές μονάδες του τουρισμού, περισσότερο από τις μεγάλες ΑΕ και τα πεντάστερα ξενοδοχεία πολυτελείας.
Μειώνετε στην ουσία τα φορολογικά βάρη του μεγάλου κεφαλαίου το οποίο θα αναλάβει με συμβάσεις παραχώρησης να αξιοποιεί περιουσιακά στοιχεία του κράτους. Με την απαλλαγή του ΤΑΙΠΕΔ από την καταβολή του ΕΝΦΙΑ, ο παραχωρισιούχος θα φορολογείται μόνο για την επικαρπία ή το δικαίωμα επιφανείας.
Τελικά μόνο το μεγάλο κεφάλαιο πάλι τη βγάζει λάδι.
Γι' αυτό και τα διάφορα φασιστικά τσιράκια του συστήματος, αυτή η σαπίλα των καθοδηγητών εγκληματιών ναζιστών που βρίσκονται υπόδικοι, απόγονοι των συνεργατών του Χίτλερ που τον υπερασπίζονται, δεν βγάζουν τσιμουδιά, κάθονται κότες, γίνονται Λαγοί, στο άκουσμα και μόνο της λέξης "ΖΙΜΕΝΣ" που χρηματοδοτούσε τον ιδεολογικό τους πατέρα τον Χίτλερ ή τσιρίζουν για άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε, θυμούνται διάφορα οικονομικά που δεν έχουν καμιά σχέση με την πραγματικότητα και άλλα τέτοια γνωστά.
Μόνο τους Ελληνες εργάτες θέλουν σκλάβους και τους πουλάνε σε δουλεμπορικά γραφεία. Μόνο Ελληνες εργαζόμενους, νέους αντιφασίστες και δύσμοιρους πρόσφυγες βρίσκουν να δολοφονούν στέλνοντας τις εντολές τους. Αλλά βέβαια για τέτοιους τύπους ούτε το σάλιο δεν αξίζει κανένας να χρησιμοποιεί. Παρεμπιπτόντως το είπα αυτό.
Κύριοι της κυβέρνησης
Μιλάτε συνεχώς για το μεγάλο στόχο της απομείωσης του χρέους.
Βαφτίζετε ως απομείωση την επιμήκυνση των πληρωμών και τη μείωση των επιτοκίων.
Κρύβετε δηλαδή ότι ο λαός που δεν ευθύνεται, ούτε ωφελήθηκε τίποτε από τη δημιουργία του κρατικού χρέους, θα κληθεί να το πληρώσει ολόκληρο.
Οι μονοπωλιακοί όμιλοι που ωφελήθηκαν από τις φοροαπαλλαγές, τα δαπανηρά εξοπλιστικά προγράμματα του ΝΑΤΟ, δεν πληρώνουν και γι' αυτό σας αγκαλιάζουν στοργικά και στο ελληνικό και στο αμερικάνικο έδαφος.
Την ίδια στιγμή εμπλέκετε τη χώρα όλο και περισσότερο στο επικίνδυνο αυτό κουβάρι των ενδοιμπεριαλιστικών αντιθέσεων στην περιοχή.
Μόλις προχτές επιβεβαιώσατε την στρατηγική σας συμπόρευση με τις ΗΠΑ, ώστε να αποκτήσουν προβάδισμα τα ατλαντικά σχέδια μεταφοράς φυσικού αερίου στην ευρύτερη περιοχή, σε βάρος των ρώσικων ανταγωνιστικών σχεδίων. Μιλάτε για το ρόλο της Ελλάδας στο περιφερειακό ενεργειακό παιγνίδι και κρύβετε από το λαό τους θανάσιμους κινδύνους σε βάρος του λαού μας, όλων των λαών, που έχει το παιχνίδι του μοιράσματος των αγορών.
Και με αφορμή τη σημερινή συζήτηση.
Μην τολμήσετε να προχωρήσετε στις παροτρύνσεις των ευρωπαίων και του ΝΑΤΟ για κοινή φύλαξη συνόρων με την Τουρκία με πρόσχημα το προσφυγικό και μεταναστευτικό πρόβλημα.
Όλοι αυτοί κάνουν πως δεν βλέπουν πως η Τουρκία αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της πατρίδας μας στο Αιγαίο, μιλά για γκρίζες ζώνες, παραβιάζει διαρκώς τα θαλάσσια και εναέρια σύνορα της Ελλάδας, προσπαθεί να δημιουργήσει τετελεσμένα.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όπως και οι άλλες δυνάμεις του ευρωατλαντικού τόξου, έχουν τεράστιες ευθύνες για αυτήν την εξέλιξη.
Κυρίες και κύριοι βουλευτές
Είναι συνειδητά και προμελετημένα τα αντιλαϊκά μέτρα και οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις που προωθούνται παντού, για να διασφαλίσουν καλύτερους όρους κερδών για τα μονοπώλια της λυκοσυμμαχίας και να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά τους στη διεθνή αρένα όπου αναμετρούνται με άλλα, άλλων μεγάλων καπιταλιστικών κρατών.
Απέναντι στην επίθεση κυβέρνησης - ΕΕ - κεφαλαίου οι εργαζόμενοι και τα φτωχά λαϊκά στρώματα της πόλης και της υπαίθρου που πλήττονται δεν έχουν παρά να αντιτάξουν την ενότητά τους σε μια ισχυρή λαϊκή συμμαχία, ικανή να την αποκρούσει και να ανοίξει ο δρόμος της αντεπίθεσης.
Να μην πέσει κανένας άνθρωπος του μόχθου -λέμε εμείς- στην "παγίδα" των κάλπικων προσδοκιών για "διορθώσεις". Τέτοιες δεν παίρνει η πολιτική που τον τσακίζει για να ανακάμψουν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. Αυτή η πολιτική δεν διορθώνεται, δεν παίρνει μερεμέτια και σοβαντίσματα. Ο λαός μόνη επιλογή έχει να την αντιπαλέψει, να τη δυσκολέψει με στόχο να την ανατρέψει τελικά μαζί με τις αιτίες που τη γεννούν.
Σας ξεκαθαρίζουμε το εξής συμπερασματικά και συνοπτικά:
Αιτία πολέμου αποτελεί το κοινωνικοασφαλιστικό, το συνταξιοδοτικό, η υγεία του λαού μας, που πλήττει όχι μόνο συνταξιούχους αλλά όλες τις κατηγορίες πολιτών όλες της ηλικίες.
Αιτία πολέμου αποτελεί το φορολογικό και η μεγάλη επίθεση που επιχειρείται ενάντια σε όλους τους εργαζόμενους της πατρίδας μας, οι κατασχέσεις, τα δυσβάστακτα φορολογικά βάρη που κάνουν αφόρητη τη ζωή του κάθε οικογενειάρχη.
Αιτία πολέμου αποτελεί η ανεργία και η εξασφάλιση δουλειάς με δικαιώματα για όλο το λαό, για τη νεολαία μας. Ζήτημα που παραπέμπει ευθέως στο τι ανάπτυξη προτείνει κάθε πολιτικό κόμμα. Ανάπτυξη για ποιόν. Για τον εργαζόμενο, τον επαγγελματία, τον καλλιεργητή της ελληνικής γης, τον αγρότη, την νεολαία, ή ανάπτυξη για το μεγάλο όμιλο, το κεφάλαιο, το μονοπώλιο, που σκοπό έχει μόνο το ξεζούμισμα των εργαζομένων, με μείωση μισθών, μεροκάματου, όποιων ελάχιστων εργασιακών δικαιωμάτων και κατακτήσεων ακόμα υπάρχουν.
Θα μας βρείτε για όλα αυτά και άλλα πολλά και επείγοντα απέναντι.
Ο ελληνικός λαός δεν έχει ακόμα δοκιμάσει την πραγματική δύναμή του.
Αυτό καλείται να κάνει τα επόμενα χρόνια.
Κι έτσι μόνο μπορεί να αλλάξει η κατάσταση ριζικά και να νοιώσει και να είναι πραγματικά ευτυχισμένος.
Κάθε μέρα θα μας βρίσκετε στους δρόμους του αγώνα».