Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2015

Με ακρόαση φορέων συνεχίστηκε η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή

ΠΗΓΗ 902.gr Δημοσίευση: Τετ, 14/10/2015 - 12:16 Τελευταία Ενημέρωση: Τετ, 14/10/2015 - 19:51
Με την ακρόαση φορέων συνεχίστηκε στις αρμόδιες Κοινοβουλευτικές Επιτροπές, η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου με το πρώτο κύμα προαπαιτούμενων αντιλαϊκών μέτρων. 
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, Δήμος Κουμπούρης, επισήμανε ότι με την εφαρμογή του τρίτου μνημονίου, η κυβέρνηση δίνει τη «χαριστική βολή» στους συνταξιούχους, χτυπώντας τον κοινωνικό χαρακτήρα της Κοινωνικής Ασφάλισης και μετατρέποντας τις συντάξεις σε προνοιακό επίδομα.
Αναφερόμενος στις περικοπές που έγιναν όλα τα προηγούμενα χρόνια, και αυτές που γίνονται από την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, τόνισε ότι πρόκειται για χρήματα που προέρχονται από τη δουλειά των συνταξιούχων, από τον αγώνα μιας ζωής. Επίσης, κατήγγειλε την τακτική του κοινωνικού αυτοματισμού που καλλιεργεί η κυβέρνηση, η οποία χρησιμοποιεί το επιχείρημα ότι δουλεύουν οι νέες γενιές για τους συνταξιούχους. «Πού πήγαν τα δικά μας τα χρήματα που δουλέψαμε σαράντα χρόνια στις βιομηχανίες, στα εργοστάσια, στα χαλυβουργεία» αναρωτήθηκε. «Τα ''κουρεμένα'', τα χρηματιστήρια, τα άτοκα, τα χαριστικά δεν τα δημιούργησαν οι παλιές γενιές» πρόσθεσε, αναδεικνύοντας τη διαχρονική λεηλασία των ασφαλιστικών ταμείων από το κράτος και τους εργοδότες.

Ο Δήμος Κουμπούρης αναφέρθηκε στις κινητοποιήσεις των συνταξιούχων. «Εμείς δεν έχουμε άλλο δρόμο, παρά μόνο το δρόμο του αγώνα» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Εξάλλου η σφοδρότητα της επίθεσης που διαγράφουν οι διατάξεις του νομοσχεδίου, είναι τέτοια, που στη διάρκεια της ακρόαση φορέων, η οποία έγινε στο πλαίσιο της πρώτης χτεσινής συνεδρίασης, από τους 20 περίπου φορείς που συμμετείχαν, μόνο ο εκπρόσωπος του ΟΑΣΑ δήλωσε ξεκάθαρα υπέρ του νομοσχεδίου. Από τους υπόλοιπους ακόμα και φορείς που η πλειοψηφία στις διοικήσεις τους είναι υπέρ της κυβέρνησης, εξέφρασαν την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο, ζητώντας ο καθένας για λογαριασμό των μελών του, την απόσυρση σχετικών άρθρων. Στη διάρκεια της ακρόασης εκφράστηκαν και οι ενδοαστικοί ανταγωνισμοί καθώς οι εκπρόσωποι των φαρμακοβιομηχανιών (πχ. Δ. Γιαννακόπουλος κά) απείλησαν με το κλείσιμο των εργοστασίων και απολύσεις, αν περάσει η διάταξη που αφορά την τιμολόγηση των φαρμάκων. 
Υποδαυλίζουν τον κοινωνικό αυτοματισμό 
Ο υφυπουργός Εργασίας, Τάσος Πετρόπουλος, επιχείρησε να δικαιολογήσει τα αντιασφαλιστικά μέτρα, επικαλούμενος την κατάσταση των ταμείων. «Το ασφαλιστικό είναι ετοιμόρροπο, εάν δεν ληφθούν μέτρα μέχρι το 2030 δεν θα υπάρχει, θα έχει καταρρεύσει πλήρως» είπε, αποσιωπώντας ότι οι εργαζόμενοι δεν ευθύνονται για αυτή την κατάσταση. 
Για το θέμα της κατώτατης σύνταξης, υποστήριξε ότι υπάρχει «παρεξήγηση»  εξαιτίας ενός «λάθους» που περιέχει η εγκύκλιος Χαϊκάλη, αν και παραδέχθηκε ότι θα γίνουν περικοπές για τους νέους ασφαλισμένους. Η συγκεκριμένη εγκύκλιος που υπεγράφη τον Αύγουστο μειώνει στα 392 ευρώ αντί των 486 ευρώ την κατώτατη σύνταξη που θα χορηγείται στους συνταξιοδοτούμενους με 15ετία, ή λόγω αναπηρίας 80%, ή εξαιτίας ενός εργατικού ατυχήματος. Σύμφωνα με τον Τάσο Πετρόπουλο, η κατώτερη σύνταξη των 392 ευρώ είναι για τους πρωτοασφαλισμένους μετά το 2011, ενώ για όσους έχουν ασφαλιστεί πριν το 2011 παραμένει η σύνταξη των 482 ευρώ. 
O βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αθανασιος Παπαδόπουλος, στη διαδικασία των ερωτήσεων προς τους φορείς, φρόντισε να αναπαράγει τη λογική του «διαίρει και βασίλευε». Απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Ομοσπονδίας των Συνταξιούχων ΙΚΑ, τον ρώτησε εάν θεωρεί πως υπάρχουν συντάξεις που υπερβαίνουν τα όρια, γιατί οι «νέοι άνεργοι ακούνε για συντάξεις που είναι υπερβολικές».
Δίνοντας νέα απάντηση στην τακτική του κοινωνικού αυτοματισμού, ο Δήμος Κουμπούρης υπενθύμισε ότι οι συντάξεις έχουν πληρωθεί από την εργασία των συνταξιούχων. Πρόσθεσε, ότι η ζωή των ανέργων δεν θα βελτιωθεί εάν χαμηλώσουν και άλλο οι συντάξεις.
Επίσης επισήμανε ότι κάθε φορά που συζητάμε για το ασφαλιστικό γίνεται λόγος για την μείωση συντάξεων, αλλά όχι για να δοθούν πίσω στα ασφαλιστικά ταμεία τα χρήματα που αρπάχτηκαν από τα «κουρέματα», που ληστεύτηκαν από το χρηματιστήριο, που ήταν άτοκα στις τράπεζες όλα αυτά τα χρόνια, καθώς και τα 20 δισ, ευρώ που χρωστάνε οι επιχειρηματικοί όμιλοι (δείτε εδώ το video).