Σάββατο, 17 Οκτωβρίου 2015

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ: Μεγάλες αυξήσεις στις τιμές των εισιτηρίων σε αρχαιολογικούς χώρουςΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Παρασκευή 16 Οχτώβρη 2015
Μεγάλες αυξήσεις στις τιμές των εισιτηρίων για μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία της χώρας αποφάσισε η κυβέρνηση. Τις αυξήσεις ενέκρινε ομόφωνα το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) μετά από πρόταση της Επιτροπής Επεξεργασίας Τιμολογιακής Πολιτικής του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων. Το συγκεκριμένο μέτρο, άλλωστε, είχε εξαγγελθεί και από τον υπουργό Πολιτισμού, Αριστείδη Μπαλτά, κατά τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, αλλά και από τον πρώην υπουργό. Οι αυξήσεις στις τιμές καθιστούν απαγορευτική την πρόσβαση των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων στους αρχαιολογικούς χώρους, σε συνδυασμό βέβαια με όλα τα υπόλοιπα αντιλαϊκά μέτρα που παίρνει η συγκυβέρνηση. Κάποια χαρακτηριστικά παραδείγματα: 20 ευρώ από 12 ευρώ για την Ακρόπολη, 15 ευρώ από 6 για την Κνωσό, 8 ευρώ από 2 για τον αρχαιολογικό χώρο του Κεραμεικού και πάει λέγοντας...
Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε ανακοίνωση με αφορμή την αύξηση των εισιτηρίων στους δημόσιους αρχαιολογικούς χώρους. Η ανακοίνωση έχει ως εξής:
«Η πολιτιστική κληρονομιά ως συλλογικό, μες στους αιώνες, επίτευγμα ανήκει στο λαό, που πρέπει ανεμπόδιστα να έχει πρόσβαση στα δημιουργήματά του.

Η απόφαση της κυβέρνησης να διπλασιάσει την τιμή των εισιτηρίων στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους αποτελεί βαρύ πλήγμα για την πρόσβαση των λαϊκών στρωμάτων στον πολιτισμό και την ιστορία του τόπου. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ακρόπολη και οι γύρω χώροι της (Αρχαία Αγορά, Κεραμεικός κ.λπ.) γίνονται πια απλησίαστοι για τη λαϊκή οικογένεια, αφού το κόστος του εισιτηρίου μόνο για το χώρο της Ακρόπολης εκτινάσσεται από τα 12 στα 20 ευρώ. Το μέτρο έρχεται μάλιστα να προστεθεί σε προηγούμενες νομοθετικές ρυθμίσεις που περιόρισαν δραστικά τις μέρες ελεύθερης επίσκεψης στους δημόσιους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία και μάλιστα μόνο κατά τους χειμερινούς μήνες.
Το απαράδεκτο αυτό μέτρο δεν αποτελεί απλά μια τυχαία κίνηση της κυβέρνησης στην προσπάθειά της να βρει "ισοδύναμα μέτρα" για την αύξηση του ΦΠΑ στην Εκπαίδευση ή για το εισιτήριο στα νοσοκομεία, όπως διαδοχικά υποστήριξαν οι εκπρόσωποί της. Εντάσσεται σε μια γενικότερη κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης που ανάγει τον Πολιτισμό σε προνομιακό και ανεκμετάλλευτο πεδίο κερδοφορίας για το κεφάλαιο και το κράτος του, ένα ελπιδοφόρο εργαλείο για την ανάκαμψη από την καπιταλιστική κρίση. Στόχος, δηλαδή, είναι η επιχειρηματική λειτουργία των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων, η "αυτοχρηματοδότησή" τους, όχι μόνο με το χαράτσωμα των επισκεπτών, αλλά και με τη διείσδυση των επιχειρηματικών ομίλων στην προστασία, στην ανάδειξη και την παντοειδή εκμετάλλευση της πολιτιστικής κληρονομιάς, που εδώ και κάποια χρόνια έχει ξεκινήσει και διευρύνεται ολοταχώς.
Οι βαριές συνέπειες αυτής της πολιτικής - ήδη φανερές στους εργαζόμενους στις αρχαιολογικές υπηρεσίες - θα εκδηλωθούν ακόμη πιο έντονα τα επόμενα χρόνια με τη μονόπλευρη ανάδειξη μόνο των επικερδών - "εμπορικών" στοιχείων του τεράστιου αρχαιολογικού μας πλούτου, την επιλεκτική διαμόρφωση της ιστορικής μνήμης, τη γενικότερη πολιτιστική υποβάθμιση του λαού μας.
Για το λόγο αυτό απαιτούμε την άμεση απόσυρση του μέτρου, την καθιέρωση ελεύθερης πρόσβασης στους δημόσιους αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία σε όλη τη διάρκεια του έτους, ειδικά στις περιόδους των διακοπών, όπως οι καλοκαιρινοί μήνες, την άμεση απομάκρυνση των επιχειρηματικών ομίλων, των κάθε είδους εργολάβων και ΜΚΟ από δραστηριότητες που ανήκουν αποκλειστικά στην αρχαιολογική υπηρεσία, με τελικό στόχο την κοινωνικοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και περιουσίας μας, την απόδοσή της στον πραγματικό ιδιοκτήτη της, το λαό».