Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2015

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ: Καταγγέλλει τα σχέδια «συνδιαχείρισης του Αιγαίου» με πρόσχημα το Προσφυγικό



ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Παρασκευή 23 Οχτώβρη 2015

Ερώτηση - παρέμβαση στην ύπατη εκπρόσωπο για θέματα εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ
Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ καταγγέλλει τις απαράδεκτες αποφάσεις και δηλώσεις της ΕΕ για την κοινή φύλαξη συνόρων της Ελλάδας με την Τουρκία, με Ερώτησή της στην ύπατη εκπρόσωπο για θέματα εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Φ. Μογκερίνι. Συγκεκριμένα, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Κώστας Παπαδάκης, στην Ερώτησή του υπογραμμίζει τα εξής:
«Τόσο οι δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζ. Κ. Γιούνκερ στην τελευταία Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όσο και οι δηλώσεις άλλων παραγόντων της ΕΕ με πρόσχημα το Μεταναστευτικό, θέτουν ζήτημα καθιέρωσης κοινής φύλαξης των θαλάσσιων συνόρων της Ελλάδας μαζί με την Τουρκία.

Στα Συμπεράσματα, δε, της Συνόδου Κορυφής της 15ης Οκτώβρη 2015, προβλέπεται η ενίσχυση της Frontex "για την ανάπτυξη συστήματος Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, μεταξύ άλλων όσον αφορά την αποστολή ομάδων ταχείας επέμβασης στα σύνορα", καθώς και τη "σταδιακή καθιέρωση ενός ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης των εξωτερικών συνόρων".
Πρόκειται για τοποθετήσεις που στρέφονται κατά των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και κινούνται στον επικίνδυνο δρόμο της "συνδιαχείρισης" του Αιγαίου που έχει ανοίξει ήδη η ΝΑΤΟική παρουσία, την ώρα που η αστική τάξη της Τουρκίας αμφισβητεί κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στο Αιγαίο, μιλά για "γκρίζες ζώνες", παραβιάζει διαρκώς τα ελληνικά θαλάσσια και εναέρια σύνορα, επιχειρώντας να δημιουργήσει τετελεσμένα.
Ερωτάται η Υπατη Εκπρόσωπος:
Πώς τοποθετείστε στο αναφαίρετο δικαίωμα κάθε χώρας να υπερασπίζεται η ίδια τα σύνορα, τα κυριαρχικά δικαιώματα και την ακεραιότητά της;».