Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2015

21ο Συνέδριο Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ: Απάντηση στις βάρβαρες πολιτικές κυβέρνησης - ΕΕ - κεφαλαίου

ΠΗΓΗ 902.gr  Δημοσίευση: Τρί, 20/10/2015 - 18:12 Τελευταία Ενημέρωση: Τρί, 20/10/2015 - 18:13
Ξεκίνησε το πρωί της Τρίτης το 21ο Τακτικό Συνέδριο της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ με σύνθημα: «Απάντηση στις βάρβαρες πολιτικές κυβέρνησης - ΕΕ - κεφαλαίου: Ο αγώνας, η οργάνωση και η αλληλεγγύη εργαζόμενων - συνταξιούχων». Οι εργασίες ολοκληρώνονται την Τετάρτη.
Την εισήγηση παρουσίασε ο απερχόμενος πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Δήμος Κουμπούρης. (Διαβάστε παρακάτω αποσπάσματα και όλη την εισήγηση στο συνημμένο και δείτε μέσα και το κεντρικό βίντεο)
Χαιρετισμούς στην έναρξη των εργασιών απηύθυναν ο Valentin Pacho, αναπληρωτής Γραμματέας ΠΣΟ, ο Quim Boix, μέλος του προεδρικού συμβουλίου της ΠΣΟ και ΓΓ της Διεθνούς Ενωσης Συνδικάτων συνταξιούχων της ΠΣΟ, ο Κώστας Σκαρπάρης, ΓΓ της Ενωσης Κυπρίων Συνταξιούχων της ΠΕΟ, ο Γιάννης Τασιούλας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, εκ μέρους της πολυμελούς αντιπροσωπείας του ΠΑΜΕ που έδωσε το «παρών» στις εργασίες.
Επίσης, χαιρέτησαν εκπρόσωποι συνταξιουχικών οργανώσεων, μεταξύ των οποίων ο Παντελής Τάτσης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΟΑΕΕ, ο Παναγιώτης Βαβουγιός, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Πολιτικών Συνταξιούχων Δημοσίου, ο Τάσος Γεωργιάδης, γγ του Πανελλήνιου Συλλόγου Συνταξιούχων ΕΛΤΑ, η Γεωργία Παπαδάκου, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνταξιούχων Εμπόρων, ο Σωτήρης Ραυτόπουλος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Συνταξιούχων ΟΣΕ, ο Θόδωρος Γολεμάτης, αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΟΤΑ και ο Γιώργος Βρανάς, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Συνταξιούχων ΝΑΤ.

Κατά την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου προβλήθηκε βίντεο αφιερωμένο στους αγώνες και τις κινητοποιήσεις των συνταξιούχων.
Στην εισήγησή του ο Δ. Κουμπούρης επεσήμανε ότι το 21ο συνέδριο συνέρχεται σε μια περίοδο που η εργατική τάξη, οι συνταξιούχοι και τα λαϊκά στρώματα της χώρας δέχονται μια πρωτοφανή επίθεση σε όλα τους τα δικαιώματα, σε ότι με αίμα και θυσίες κατέκτησαν. Αναφέρθηκε στο σφαγιασμό των κατακτήσεων που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια, αλλά και στα νέα μέτρα που έρχονται.
«Μπροστά σε αυτή τη κατάσταση και σε ότι θα ακολουθήσει, μια είναι η απάντηση. Να δυναμώσουμε την δράση μας και τους αγώνες μας για την ανασύνταξη του συνταξιουχικού κινήματος με βάση τις απαιτήσεις του σήμερα», σημείωσε χαρακτηριστικά
Τόνισε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει αναλάβει να εφαρμόσει σταθερά τις αποφάσεις του μνημονίου που υπέγραψε από κοινού με την ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΠΟΤΑΜΙ.
«Ό,τι εφαρμόζεται είναι με εντολή του κεφαλαίου για την μείωση της αξίας της εργατικής δύναμης και ρίχνουν τους συνταξιούχους στον καιάδα. Φθηνή εργασία, αυταρχισμός, κρατική καταστολή, χτύπημα στο σύνολο των δικαιωμάτων γη και ύδωρ στην καπιταλιστική εργοδοσία. Αυτός ήταν διαχρονικά ο στόχος όλων των Ελληνικών κυβερνήσεων για να πετύχουν την καπιταλιστική ανάπτυξη από την οποία τίποτε καλό δεν θα δουν οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι.
Η καπιταλιστική ανάπτυξη δεν είναι κοινός στόχος εργατών και κεφαλαίου, ο λαός δεν έχει ανάγκη την καπιταλιστική ανάπτυξη αλλά την σχεδιασμένη κοινωνικοποιημένη οικονομία. Η λεγόμενη αντίθεση μνημονιακών και αντιμνημονιακών δυνάμεων δεν υπάρχει, όσοι είναι με την ΕΕ και τον καπιταλισμό είναι και με τα μνημόνια. Η σημερινή κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες, τα δίνει όλα για να υπηρετήσουν τις ανάγκες του κεφαλαίου».
Ο Δ. Κουμπούρης υπογράμμισε ότι δεν φτάνει η οργή και η αγανάκτηση, δεν αρκεί ο θυμός και τα ξεσπάσματα αν αυτά δεν εκφράζονται με μαζική οργανωμένη πάλη, με στόχο την ανατροπή των πολιτικών και την εξουσία του κεφαλαίου.
«Απαιτείται ενότητα ταξική, σε στερεή βάση, χωρίς ψευδαισθήσεις και αυταπάτες που χρόνια καλλιέργησαν οι δυνάμεις του συμβιβασμού μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα. Αγώνας με σχέδιο, αποφασιστικότητα, αυταπάρνηση και σθένος. Αγώνας που θα κλιμακωθεί, που δε θα μείνει στα μισά του δρόμου, αγώνας μακρόχρονος που απαιτεί και προσωπικές θυσίες. Είμαστε σε πόλεμο, στήνουν στον τοίχο το λαό, για να σωθεί η πλουτοκρατία και τα συμφέροντά της.
Δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις για το δυνάμωμα του συνταξιουχικού κινήματος με βάση τους στόχους και τις επιδιώξεις της εργατικής τάξης, μαζί με το ΠΑΜΕ και το ταξικό κίνημα, μαζί με κάθε τίμιο αγωνιστή και συνάδελφο που είχε κάνει άλλες επιλογές. Να μην γίνεται συνένοχος ο συνταξιούχος, ο εργαζόμενος, των αντεργατικών αντιλαϊκών πολιτικών επειδή ψήφισε τα κόμματα του ευρωμονόδρομου».