Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2015

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ: Τεράστιο το δίκτυο μηχανισμών της ΕΕ για καταστολή και παρακολούθηση



ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Τρίτη 20 Οχτώβρη 2015

Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ έκανε την ακόλουθη δήλωση σχετικά με την απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ για το επίπεδο προστασίας προσωπικών δεδομένων στις ΗΠΑ:
«Πρόκληση για τους λαούς συνιστά η προσπάθεια των αστικών πολιτικών κομμάτων στο Ευρωκοινοβούλιο να προβάλουν την ΕΕ ως υπόδειγμα, με αφορμή την απόφαση του Ευρωδικαστηρίου που αναφέρει ότι οι ΗΠΑ διαθέτουν χαμηλότερο επίπεδο προστασίας των προσωπικών δεδομένων από την ΕΕ.
Εδώ και πολλά χρόνια, όχι μόνο οι ΗΠΑ, αλλά και η ΕΕ θεσμοθετεί συστηματικά ένα τεράστιο δίκτυο μηχανισμών και οργάνων καταστολής και παρακολούθησης: Με τη Σύμβαση Σένγκεν και τις γιγάντιες βάσεις δεδομένων των συστημάτων SIS I και ΙΙ, VIS, την οδηγία για παρακολούθηση των τηλεφωνικών και ηλεκτρονικών/διαδικτυακών επικοινωνιών, σε συνεργασία μάλιστα με τα αντίστοιχα μονοπώλια που διαπλέκονται για τα δικά τους συμφέροντα. Επιβάλλεται, επίσης, κάθε είδους παρακολούθηση, συλλογή και επεξεργασία προσωπικών δεδομένων, και των βιομετρικών, ακόμη και των παιδιών, και πάνω από όλα όσων αναπτύσσουν πολιτική και συνδικαλιστική δράση, ιδιαίτερα των κομμουνιστών, των συνδικαλιστών του ταξικού εργατικού κινήματος κι άλλων αγωνιστών.

Είναι μάλιστα δεδομένη η ανταλλαγή και διασύνδεση πληροφοριών, αλλά και ο σφοδρός ανταγωνισμός ανάμεσα σε κάθε είδους μυστικές υπηρεσίες των κρατών - μελών, την Ευρωαστυνομία, καθώς και τις αντίστοιχες υπηρεσίες τρίτων χωρών, ιδίως των ΗΠΑ και τη CIA. Το τεράστιο αυτό πλέγμα παρακολούθησης και φακελώματος πρόκειται να πάρει εφιαλτικές διαστάσεις το επόμενο διάστημα, με τους σχεδιασμούς για τα "έξυπνα σύνορα", τη χρήση ακόμη και μη επανδρωμένων αεροσκαφών για σκοπούς παρακολούθησης, το σύστημα καταχώρησης των προσωπικών δεδομένων των επιβατών των αεροπορικών πτήσεων στην ΕΕ, κατά τα πρότυπα της συμφωνίας PNR με τις ΗΠΑ.
Προστασία των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών των εργαζομένων στο καπιταλιστικό σύστημα και μέσα στην ΕΕ δεν υπάρχει, παρά μόνο με ρήξη και ανατροπή τους».