Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2015

Μετράει πληγές και ζημιές ο κόσμος από τις πλημμύρες Ανακοινωση ΚΟ Αγ. Αναργύρων, Καματερού και Ιλίου της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ



ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Σάββατο 24 Οχτώβρη 2015

Τεράστιες ζημιές, έναν νεκρό, μία αγνοουμένη και δύο τραυματίες άφησαν πίσω τους η κακοκαιρία, η έλλειψη υποδομών και αντιπλημμυρικών έργων στην Αττική. Ακαρπες ήταν και χτες οι έρευνες για τον εντοπισμό της γυναίκας που εξαφανίστηκε στο Καματερό. Το αυτοκίνητό της βρέθηκε στο ρέμα της Πικροδάφνης, όμως η ίδια δεν ήταν μέσα και η τύχη της, ακόμα, αγνοείται. Νεκρός είναι ένας 41χρονος, ο οποίος ανασύρθηκε από περαστικούς, κάτω από νταλίκα, στην περιοχή του Μενιδίου. Στο αυτοκίνητο επέβαινε και η μητέρα του, η οποία μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο.
Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικράτησε είναι ότι από τις 6 το πρωί της Πέμπτης έως τις 6 το πρωί της Παρασκευής, η Πυροσβεστική δέχτηκε αυξημένο αριθμό κλήσεων - 3.500 κλήσεις συνολικά - από τις οποίες οι 1.125 ήταν για αντλήσεις υδάτων (σ.σ. μέχρι χτες το πρωί είχαν γίνει οι 650), οι 55 για κοπές δέντρων (σ.σ. είχαν πραγματοποιηθεί οι 30) και δεκάδες για απεγκλωβισμούς οδηγών από ΙΧ. Συνολικά, επιχείρησαν 560 πυροσβέστες σε 140 συνεργεία.

Νέα προβλήματα σημειώθηκαν και χτες, καθώς για μια από τις μεγαλύτερες πλημμύρες που έχουν ζήσει κάνουν λόγο οι κάτοικοι της Υδρας, που μετρούν τις πληγές τους μετά το χτεσινό πρωινό χτύπημα της κακοκαιρίας. Οι ουρανοί άνοιξαν, οι δρόμοι πλημμύρισαν και η θάλασσα βγήκε στη στεριά. Σπίτια και καταστήματα πλημμύρισαν, βάρκες παρασύρθηκαν και πολλές κατέληξαν στην ακτή. Ο δήμαρχος Υδρας, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικράτησαν στο νησί και των καταστροφών που έχουν προκληθεί, ζήτησε από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας να κηρυχθεί το νησί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Ωστόσο, δεν είναι φυσικό επακόλουθο της καταιγίδας οι χτεσινές καταστροφές. Μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα που θα έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί εδώ και δεκαετίες στην Αττική και αλλού, βρίσκονται ακόμα στη φάση των εξαγγελιών ή των μελετών. Η συνολική πολιτική εμπορευματοποίησης της γης οδηγεί στις πλημμύρες. Τα ρέματα μπαζώνονται το ένα μετά το άλλο. Οι μελέτες για την κατασκευή των αντιπλημμυρικών έργων είναι σε πολλές περιπτώσεις ξεπερασμένες. Τα «μεγάλα έργα» δεν ήταν ενταγμένα σε ένα συνολικότερο σχεδιασμό αντιπλημμυρικής προστασίας, με αποτέλεσμα να προκαλούν και τα ίδια πλημμύρες. Ενώ παλιότερα το 80% του νερού της βροχής πήγαινε στο έδαφος και το 20% στη θάλασσα, τώρα τα ποσοστά αυτά έχουν αντιστραφεί. Επίσης, οι κυβερνήσεις και οι περιφερειακές και τοπικές διοικήσεις συνεχώς υπόσχονται αντιπλημμυρικά έργα, τα οποία δεν πραγματοποιούνται. Οι καταστροφές που σημειώθηκαν δεν είναι το μοιραίο αποτέλεσμα μιας κακοκαιρίας, αλλά το φυσικό επακόλουθο μιας πολιτικής που υποτάσσει τη ζωή, το συλλογικό συμφέρον των εργαζομένων στους νόμους του κέρδους.
ΧΑΪΔΑΡΙ
Για την αποπεράτωση σειράς έργων παλεύει ο Δήμος
Ανάμεσα στις συνοικίες της Δυτικής Αττικής που επλήγησαν, ήταν και το Χαϊδάρι, όπου σημειώθηκαν μεγάλες ζημιές και η δημοτική αρχή έχει ζητήσει με έγγραφό της προς τη ΓΓ Πολιτικής Προστασίας, την Περιφέρεια Αττικής και το υπουργείο Εσωτερικών να κηρυχθεί η πόλη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Οι περιοχές του Αγ. Γεωργίου, της Αφαίας-Σκαραμαγκά, το κεντρικό Χαϊδάρι, η Γρηγορούσα και το Δάσος γέμισαν νερά, λάσπες και φερτά υλικά. Υπέστησαν ζημιές εκατοντάδες σπίτια αλλά και οχήματα. Σοβαρές ζημιές έχουν υποστεί, επίσης, πολλές υποδομές της πόλης, όπως δρόμοι, το κολυμβητήριο (σ.σ. το οποίο δε θα λειτουργήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα), σχολεία, το αθλητικό κέντρο, ενώ πλημμύρισαν και υπόγεια του Δημαρχείου, αφού τα νερά βγήκαν μέχρι τη λεωφόρο Καβάλας.
Οι οδοί Ρίμινι και Ιερού Λόχου καθώς και παράπλευροι δρόμοι είχαν μετατραπεί σε χειμάρρους, ενώ η πρόσβαση στο «Αττικόν» Νοσοκομείο ήταν δύσκολη. Το νερό και τα φερτά υλικά που κατέβαιναν από το Ποικίλο με μεγάλη ορμή παρέσυραν τα πάντα στο διάβα τους. Χαρακτηριστικό της ορμητικότητας των νερών και παρά τις όποιες τεχνικές παρεμβάσεις έχουν γίνει στα δύο στρατόπεδα, είναι ότι ξεθεμελιώθηκε τμήμα του ψηλού τσιμεντένιου τοίχου που περιφράσσει ένα από τα δύο στρατόπεδα της περιοχής.
Στο σημείο της καταστροφής βρέθηκε ο δήμαρχος της πόλης, Μιχάλης Σελέκος, μαζί με τα συνεργεία του Δήμου που προσπαθούσαν να καθαρίσουν το δρόμο και την ευρύτερη περιοχή από τις λάσπες και τα φερτά υλικά και ν' ανοίξουν τα βουλωμένα φρεάτια. «Δεν υπάρχει αντιπλημμυρική προστασία που να αναχαιτίζει τα νερά από το βουνό και τα στρατόπεδα», λέει στο «Ρ». «Δεν υπάρχουν οι κατάλληλοι αγωγοί. Αίτημα του Δήμου είναι να κατασκευαστεί κεντρικός αγωγός στη λεωφόρο Καβάλας, αλλά και να γίνει αντιπλημμυρική τάφρος στο βουνό, η οποία θα συγκεντρώνει τα νερά και με αγωγούς θα μεταφέρονται στον κεντρικό αγωγό». Το έργο είχε δημοπρατηθεί το 2004, αλλά δεν έγινε. Εχει ενταχθεί στο τεχνικό πρόγραμμα της Περιφέρειας και ο Δήμος ζητά την άμεση υλοποίησή του. Αξίζει να σημειωθεί πως η Ι. Λόχου και η Ρίμινι παλιότερα ήταν ρέματα. Οταν κλείστηκε ο πρώτος δρόμος, φτιάχτηκε αγωγός, αλλά στη Ρίμινι κατασκευάστηκε μικρότερο έργο, το οποίο δεν μπορεί να μεταφέρει μεγάλο όγκο νερού, με αποτέλεσμα τις πλημμύρες.
Οπως μας ανέφερε ο δήμαρχος, χρειάζονται ανάλογα έργα στην περιοχή Αφαία-Σκαραμαγκά, όπου οι παρεμβάσεις που έχουν γίνει αλλοίωσαν το φυσικό περιβάλλον, δημιουργώντας χειμάρρους οι οποίοι πνίγουν την περιοχή. Ανάλογα έργα χρειάζεται να κατασκευαστούν στο Ανω Δάσος, σε μια περιοχή που εντάχθηκε στο σχέδιο πόλης χωρίς αντιπλημμυρική θωράκιση, αλλά και σε περιοχές στο κεντρικό Χαϊδάρι. Με απόφαση της Περιφέρειας μετά από πρόταση του Δήμου, κλειστά ήταν χτες τα σχολεία. Επιπλέον, προχτές, την ώρα της καταστροφής, τα μηχανήματα της Περιφέρειας Αττικής ήταν... αθέατα και χτες το υπουργείο Υποδομών έστειλε μηχανήματα της Αττικής Οδού για να συνδράμουν τις τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου Χαϊδαρίου.
Επίσης, χτες το μεσημέρι, ο δήμαρχος Χαϊδαρίου, Μιχάλης Σελέκος, συναντήθηκε στο Δημαρχείο της πόλης με τον αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αθήνας, Σπύρο Τζόκα. Το θέμα της συνάντησης ήταν η επιτακτική ανάγκη αντιμετώπισης των καταστροφών που έχουν προκληθεί στο Δήμο λόγω των πλημμυρών. Σε αυτά τα πλαίσια ζητήθηκε η αποφασιστική συνδρομή της Περιφέρειας Αττικής και επαναδιατυπώθηκε το πάγιο αίτημα για την επίσπευση των αντιπλημμυρικών έργων στη λεωφόρο Αθηνών και στα στρατόπεδα Χαϊδαρίου (περιοχής Γρηγορούσας - Αη Γιώργης).
Ο αντιπεριφερειάρχης Σπ. Τζόκας, από την πλευρά του, σημείωσε ότι προσπαθεί να ξεπεραστούν οι αγκυλώσεις για τον αγωγό στη λεωφόρο Αθηνών και να μπει ως κατεπείγον έργο. Οσον αφορά τις αποζημιώσεις, είπε: «Η Περιφέρεια θα στείλει κλιμάκιο εκτιμητών για τις ζημιές (...) Θα προσπαθήσουμε να φέρουμε μηχανήματα και αποφρακτικό για βοήθεια».
Ακόμα αντλούν νερά από υπόγεια στο Μενίδι
Κλιμάκιο του ΚΚΕ περιόδευσε χτες στις γειτονιές του Μενιδίου, για να συζητήσει με τους κατοίκους, τους μαγαζάτορες που είδαν για πολλοστή φορά τα σπίτια και τα μαγαζιά τους να πλημμυρίζουν, λόγω της παντελούς έλλειψης υποδομών στην υποβαθμισμένη αυτή περιοχή. Κάλεσε τον κόσμο στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου τη Δευτέρα, να απαιτήσει άμεσα μέτρα προστασίας και αποζημίωση των πληγέντων νοικοκυριών και επιχειρήσεων για το σύνολο της ζημιάς.
Φέτος, στη σκιά μιας ανθρώπινης ζωής που χάθηκε, το κλιμάκιο του ΚΚΕ μίλησε με τον κόσμο. Συμπτωματικά και η περσινή πλημμύρα στις 24 Οκτώβρη είχε τις αντίστοιχες επιπτώσεις και τότε είχαν καταγραφεί οι ζημιές από την Πυροσβεστική και την Περιφέρεια. Οι κάτοικοι ακόμα περιμένουν τις αποζημιώσεις και μουρμουρίζουν για την κοροϊδία... Από τους μαγαζάτορες της περιοχής που προσπαθούν να «οχυρώσουν» τα σπίτια και τα πλημμυρισμένα μαγαζιά τους, να καθαρίσουν από το νερό τα εμπορεύματά τους, εκφράστηκε αγανάκτηση. Η προσπάθειά τους ατομικά να λύσουν το πρόβλημα με σακιά, τσουβάλια δεν έχει αποτέλεσμα, χρειάζεται να οργανωθεί ο κόσμος και να παλέψει για τα άμεσα μέτρα προστασίας. Ενδεικτικό της κατάστασης, η άντληση νερού από υπόγειο πολυκατοικίας συνεχιζόταν και χτες! Να υπενθυμίσουμε τη γνωστή ιστορία χρόνων, το νερό από το βουνό μετά και τις πυρκαγιές, καταλήγει μαζί με μπάζα και πέτρες στο κέντρο του Μενιδίου.
ΑΓ. ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ - ΚΑΜΑΤΕΡΟ
«Στο ίδιο έργο θεατές» οι κάτοικοι της Δυτικής Αθήνας
Στο ίδιο έργο θεατές, για άλλη μια χρονιά, οι κάτοικοι δήμων της Δυτικής Αθήνας που πλήττονται από τις πλημμύρες λόγω των ελλείψεων σε υποδομές αντιπλημμυρικής προστασίας. Στις εργατογειτονιές των Αγίων Αναργύρων και του Καματερού, η οργή των κατοίκων, που στην πλειοψηφία τους είναι άνεργοι, μεροκαματιάρηδες, φτωχοί συνταξιούχοι και αυτοαπασχολούμενοι, ξεχειλίζει, βλέποντας ότι ο χειμώνας είναι ακόμα μπροστά.
Κλιμάκια του ΚΚΕ βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή, με εκλεγμένους κομμουνιστές δημοτικούς συμβούλους, στις γειτονιές με τα μεγαλύτερα προβλήματα, ενώ χτες το πρωί οργάνωσαν περιοδείες, εισπράττοντας την αγανάκτηση των κατοίκων για την εγκληματική αδιαφορία κράτους και Τοπικής Διοίκησης.
Στους Αγίους Αναργύρους πλημμύρισε η κεντρική πλατεία. Οι κάτοικοι γύρω από τη Λ. Κατσώνη, που μένουν παράλληλα με το ποτάμι, κινδύνευσαν όταν ορμητικά νερά μπήκαν σε σπίτια, υπόγεια και καταστήματα. «Εχουμε προειδοποιήσει δεκάδες φορές το δήμο και την περιφέρεια να πάρουν τα αναγκαία μέτρα για να γλιτώσουμε την καταστροφή», σημειώνει κάτοικος της περιοχής που καθαρίζει το σπίτι του από τις λάσπες, ενώ καταστηματάρχης του Καματερού σημειώνει ότι την Πέμπτη «πρόλαβε» να πλημμυρίσει δύο φορές: Μόλις καθάρισε το κατάστημά του από τα πρωινά νερά και τις λάσπες, ήρθε η απογευματινή μπόρα για να αποτελειώσει ό,τι έμεινε όρθιο.
Οι περίοικοι της Λ. Κατσώνη, κάτω από τη γέφυρα των Αγίων Αναργύρων, προειδοποιούν για τους κινδύνους που διατρέχουν - από την αποσάθρωση που έχουν υποστεί τα πρανή του Κηφισού - όχι μόνο τα σπίτια τους, αλλά και η Εθνική οδός που περνάει από πάνω.
Στο Καματερό, κατέρρευσε διώροφη οικία, χτισμένη δίπλα στο ρέμα της Εσχατιάς, πλημμύρισαν σχολεία, όπως το 1ο Γυμνάσιο.
Με ανακοίνωσή τους οι ΚΟ Αγ. Αναργύρων, Καματερού και Ιλίου της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ σημειώνουν μεταξύ άλλων τις διαχρονικές ευθύνες κυβερνήσεων και τοπικών αρχών και καλούν τους εργαζόμενους με αγώνα να διεκδικήσουν μέτρα για την άμεση ανακούφισή τους, αλλά και για τη συνολική αντιμετώπιση του προβλήματος, όπως:
·         Αμεση καταγραφή των ζημιών και αποζημίωση των πληγέντων νοικοκυριών και επιχειρήσεων για το σύνολο της ζημίας.
·         Εκτακτη επιχορήγηση των δήμων για την αποζημίωση των πληγέντων και την κάλυψη επειγουσών αναγκών.
·         Να ολοκληρωθεί το έργο διευθέτησης της Εσχατιάς που εξελίσσεται σε ανοιχτή πληγή και για το διάστημα που είναι σε εξέλιξη να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διασφάλιση της περιουσίας των παρακείμενων νοικοκυριών. Να διευθετηθούν τα παραρέματα της Εσχατιάς και να γίνουν εργασίες συγκράτησης των υδάτων στο Ποικίλο Ορος.
·         Να γίνουν έργα σταθεροποίησης των πρανών του Κηφισού και να διασφαλιστεί η στατικότητα των παράπλευρων οδών.
·         Να γίνει συνολικός σχεδιασμός και άμεση έναρξη έργων για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Δυτικής Αθήνας.