ΠΗΓΗ 902.gr Δημοσίευση: Τρί, 29/09/2015 - 20:32
Τον αρχηγό της Χρυσής Αυγής, Νίκο Μιχαλολιάκο, κατέδειξε στην κατάθεσή του ο Παναγιώτης Φύσσας, πατέρας του δολοφονημένου Παύλου Φύσσα, πως είναι υπεύθυνος για τη δολοφονία του παιδιού του. Όπως ανέφερε στη δίκη της Χρυσής Αυγής, με τον Γ. Ρουπακιά δεν είχαν προηγούμενα, ούτε καν γνωρίζονταν.
Ο Παναγιώτης Φύσσας έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι όλα ήταν σχεδιασμένα, μέμφθηκε την Αστυνομία που το βράδυ εκείνο εμφανίστηκε κοντά στους χρυσαυγίτες, αφού εξέφρασε την πεποίθησή του πως τα γεγονότα της επίμαχης νύχτας θα είχαν άλλη τροπή αν είχε κινητοποιηθεί η Αστυνομία και επανέλαβε ότι το χτύπημα δεν ήταν τυχαίο, αλλά επαγγελματικό, έτσι ώστε να υπάρξει εσωτερική αιμορραγία και άμεσος θάνατος.
Ο ίδιος απέδωσε τη δολοφονία στις σχέσεις του Γ. Ρουπακιά με τη Χρυσή Αυγή και στη φασιστική της ιδεολογία, απαντώντας στην πρόεδρο του δικαστηρίου Μαρία Λεπενιώτη σε ερώτηση περί κινήτρου και εκτίμησε ότι δέχθηκε εντολή από ανώτερο για να διαπράξει το φόνο.
Σε ερώτηση συνηγόρου της Πολιτικής Αγωγής αν ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής ενημερώθηκε για τη δολοφονία του γιου του, κατονόμασε τον Ν. Μιχαλολιάκο, λέγοντας πως τα χέρια του είναι βαμμένα με το αίμα του γιου του.
«Αυτή η οργάνωση κλείνει τα στόματα σε φωνές που είναι αντίθετες. Τα τραγούδια του ήταν κατά του φασισμού και τους ενοχλούσαν», ανέφερε σε ερώτηση γιατί θεωρεί ότι οι χρυσαυγίτες στράφηκαν εναντίον του γιου του, τονίζοντας πως με το δολοφόνο ο νεαρός δεν γνωριζόταν καν, αλλά ότι τον είχαν στοχοποιήσει. «Δεν νομίζω να γνωρίζονταν. Μάρτυρας μου είπε ότι ο Παύλος, μόλις τον χτύπησε ο Ρουπακιάς, του είπε: Με μαχαίρωσες και φεύγεις;».
Ο μάρτυρας ανέφερε ότι οι δράστες συνεννοούνταν με τηλέφωνα μεταξύ τους και αναρωτήθηκε μήπως υπήρχε τηλέφωνο ανωτέρου. «Δεν το κάνει μόνος του, εντολή του δίνουν», είπε. «Αυτοί δεν κάνουν τίποτα χωρίς εντολή. Για να σηκωθούν από την καρέκλα, εντολή παίρνουν», σημείωσε σε άλλο σημείο απαντώντας σε ερώτηση αν η ιεραρχία της Χρυσής Αυγής είναι άσχετη με το φόνο.
Στην αίθουσα η ατμόσφαιρα ηλεκτρίστηκε όταν το λόγο πήρε συνήγορος της Πολιτικής Αγωγής, για να επαναλάβει το αίτημα για φωνοληψία των πρακτικών, τονίζοντας ότι η μη ικανοποίησή του εκθέτει σε κίνδυνο ολόκληρο το περιεχόμενο της δίκης. «Η παρούσα δίκη έχει αντίκτυπο στη συνείδηση του λαού μας, αφορά εγκλήματα μιας εγκληματικής οργάνωσης...», σημείωσε, για να διακοπεί από τις παρεμβάσεις της υπεράσπισης των κατηγορουμένων.
Αναφορικά με την περιγραφή της δολοφονίας, είναι χαρακτηριστικοί οι διάλογοι μεταξύ του μάρτυρα και της έδρας:
- Πρόεδρος: Του επιτέθηκαν;
- Πατέρας: Του επιτέθηκαν, είχαν τους λόγους τους. Οι επιθέσεις ήταν τακτικές και από άτομα δύο ή τρία κάθε φορά. Συνολικά οι παρόντες ήταν 18. Δεν ξέρω πόσο κράτησε αυτό. Μέχρι που εμφανίστηκε ο επαγγελματίας δολοφόνος Ρουπακιάς.
- Πρόεδρος: Δεν μπορούσε να φύγει ο γιος σας;
- Πατέρας: Τον είχαν εγκλωβίσει. Μόλις εμφανίστηκε ο επαγγελματίας δολοφόνος Ρουπακιάς.
- Πρόεδρος: Αυτά σας τα λέει η Χρύσα;
- Πατέρας: Άκουσα να λένε ότι τον μαχαίρωσε και το έστριψε το μαχαίρι.
- Πρόεδρος: Ποιος το λέει;
- Πατέρας: Ο γιατρός στο νοσοκομείο είπε ότι ήταν επαγγελματικό το χτύπημα και το αίμα διαχύθηκε εσωτερικά. Γι' αυτό δεν είδα αίματα στο πεζοδρόμιο. Το παιδί μου πάντως άντεξε για τέσσερα λεπτά και έδειξε το δολοφόνο του. Είπε στον αστυνομικό «αυτός με μαχαίρωσε».
Ο πατέρας του θύματος πληροφορήθηκε ότι ο Ρουπακιάς είπε στον αστυνομικό που πήγε να τον συλλάβει: «Ρε, εμένα πας να πιάσεις; Είμαι δικός σας εγώ...».
Ο Γ. Ρουπακιάς ερωτηθείς από το δικαστήριο, δέχθηκε την κατηγορία της ανθρωποκτονίας, αρνήθηκε ωστόσο την κατηγορία περί εγκληματικής οργάνωσης. Το λόγο πήρε μάλιστα ο συνήγορός του για να διευκρινίσει ότι η αποδοχή της κατηγορίας περί ανθρωποκτονίας δεν γίνεται όπως εισάγεται στο κατηγορητήριο, δηλαδή εκ προθέσεως, αλλά εξ αμελείας. Στο σημείο αυτό αντέδρασαν συγγενείς του Παύλου Φύσσα.
Επίσης συνήγορος του Χ. Στεργιόπουλου δήλωσε ότι ο εντολέας του, ήδη καταδικασθείς στην υπόθεση δολοφονίας του Σαχζάτ Λουκμάν, προτίθεται να παράσχει πληροφορίες στο δικαστήριο, χωρίς να μπει σε λεπτομέρειες.