Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2015

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ: Αποστολή αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη



ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Κυριακή 11 Οχτώβρη 2015
 Με απόφαση της 16ηςΔιεθνούς Συνάντησης Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων, που πραγματοποιήθηκε πέρσι στο Γκουαγιακίλ του Εκουαδόρ, ανάμεσα στις κοινές δράσεις που είχαν καταληχθεί να γίνουν ήταν και η αποστολή αντιπροσωπείας Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων στην Παλαιστίνη και το Ισραήλ, για να εκφραστεί η αλληλεγγύη στην πάλη του Παλαιστινιακού λαού. Η αποστολή αυτή αναμενόταν να διαρκέσει από 10 - 14 Οκτώβρη, με συναντήσεις με την παλαιστινιακή κυβέρνηση, την ισραηλινή Βουλή, Κομμουνιστικά Κόμματα και μαζικούς φορείς, καθώς και πολύμορφες εκδηλώσεις αλληλεγγύης στις πόλεις Ραμάλα, Τελ Αβίβ και Ναζαρέτ. Εκ μέρους του ΚΚΕ συμμετέχει ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος, ευρωβουλευτής του Κόμματος και εκπρόσωποι από τα εξής κόμματα: Κόμμα Εργατών Βελγίου, Γερμανικό ΚΚ, ΚΚ Ινδίας (μ), ΑΚΕΛ, Νοτιοαφρικανικό ΚΚ, Πορτογαλικό ΚΚ.
ΣΥΡΙΑ
Οξύνονται οι ενδοϊμπεριαλιστικές κόντρες
Οξύνονται οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις και «ανακατεύεται», για μία ακόμη φορά, η «τράπουλα» στη Συρία και την ευρύτερη περιοχή, με επικίνδυνες επιπτώσεις για τους λαούς, που πληρώνουν με το αίμα τους ή την προσφυγιά τον ανταγωνισμό των μονοπωλίων για τον έλεγχο των πηγών Ενέργειας, των δρόμων μεταφοράς τους, των αγορών και των σφαιρών επιρροής. Το πρώτο δεκαήμερο από την έναρξη των ρωσικών στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Συρία, εκ των πραγμάτων, δημιουργεί νέα δεδομένα εντός και εκτός συριακών συνόρων. Η ρωσική επέμβαση έρχεται μετά από την επέμβαση ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ, που μαζί με τους συμμάχους τους στην περιοχή, την Τουρκία, τη Σαουδική Αραβία και άλλους (οι οποίοι δρουν και για τα ιδιαίτερα συμφέροντα των αστικών τους τάξεων), είναι αυτοί που ενίσχυσαν τους εγκληματίες του Ισλαμικού Κράτους ως μοχλό για την ανατροπή της συριακής κυβέρνησης.
Οι ραγδαία εξελισσόμενες ρωσικές στρατιωτικές επιχειρήσεις ξεκίνησαν με τις επιδρομές ρωσικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων από βάσεις σε Λατάκεια και Ταρτούς, και την Τετάρτη περιελάμβαναν και εκτοξεύσεις ρωσικών πυραύλων Κρουζ από πολεμικά πλοία της Κασπίας Θάλασσας σε θέσεις τζιχαντιστών που βρίσκονταν 1.500 χλμ μακριά. Η κίνηση αυτή ενόχλησε ιδιαίτερα τους Αμερικάνους ιμπεριαλιστές - και κατ' επέκταση την αμερικανική πολεμική βιομηχανία - που στο πλαίσιο του ανταγωνισμού, έσπευσαν να ...φθείρουν τις ρωσικές επιχειρήσεις, διαδίδοντας πως τέσσερις από τους 26 πυραύλους Κρουζ έπεσαν «κατά λάθος» στο Ιράν. Μέρος στο «παιχνίδι» φημών και εντυπώσεων πήρε ακόμη και ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Αστον Κάρτερ, που τις επανέλαβε προχτές στο Λονδίνο, αδυνατώντας ωστόσο να παρουσιάσει οποιοδήποτε τεκμήριο, ενώ εισέπραξε τις διαψεύσεις Ρώσων και Ιρανών.
Αντίδραση του ΝΑΤΟ
Αντιδράσεις προκάλεσε η ρωσική επέμβαση στη ΝΑΤΟϊκή λυκοσυμμαχία. Η υπουργική σύνοδος του ΝΑΤΟ την Πέμπτη στις Βρυξέλλες οδήγησε σε ενδιαφέρουσες εξελίξεις, όπως οι απειλές του ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, πως το ΝΑΤΟ «είναι έτοιμο» να στείλει χιλιάδες στρατιώτες στην Τουρκία «για να υπερασπιστούν τη συμμαχική χώρα», η απόφαση για νέα ΝΑΤΟϊκά διοικητικά κέντρα σε Ουγγαρία και Σλοβενία, και η συγκρότηση ΝΑΤΟικής στρατιάς ταχείας επέμβασης 40.000 στρατιωτών. Η ρωσική πλευρά απάντησε ότι βλέπει αντίστοιχα μέτρα.
Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν προς το παρόν απορρίπτει την πραγματοποίηση ρωσικών χερσαίων επιχειρήσεων στο συριακό έδαφος, λέγοντας ότι το ρόλο αυτό διεκπεραιώνουν ο συριακός στρατός και η κυβέρνηση Ασαντ, που συνεργάζονται στενά με τις ρωσικές δυνάμεις, επιδιώκοντας την ανακατάληψη εδαφών που είχαν χάσει τα τελευταία τρία - τέσσερα χρόνια.
Ευρύτερες ανακατατάξεις
Επίσης ο Ιρακινός πρωθυπουργός Χάιντερ αλ Αμπάντι έσπευσε όχι μόνο να χαιρετίσει τη ρωσική επέμβαση, αλλά και να δημιουργήσει την εντύπωση πως σκέφτεται να προσκαλέσει τα ρωσικά βομβαρδιστικά και στη χώρα του! Πληροφορίες από διάφορες πηγές θέλουν ανάλογες σκέψεις να κάνει και η κυβέρνηση του Αφγανιστάν, καθώς οι νέες επιθέσεις των Ταλιμπάν και η διείσδυση τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους είναι γεγονός.
Πρόσθετες «αναταράξεις» στις ρωσο-τουρκικές σχέσεις προκαλούν η παραβίαση του τουρκικού εναέριου χώρου από ρωσικά αεροπλάνα και το «κλείδωμα» τουρκικών αεροσκαφών από τα ρωσικά ραντάρ και συστοιχίες πυραύλων. Η κυβέρνηση του Τούρκου πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου προειδοποίησε «φιλικά» τη Μόσχα για τις πιθανές δυσμενείς επιπτώσεις στις διμερείς ενεργειακές και άλλες σχέσεις, ωστόσο οι Ρώσοι επιχείρησαν να ρίξουν τους τόνους, προσκαλώντας Τούρκους στρατιωτικούς αξιωματούχους στη Μόσχα για μεταξύ τους «συνεννόηση».
Από την άλλη δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η ρωσική στρατιωτική δράση γίνεται ασφαλώς όχι μόνο με τη συνεργασία του Ιράκ, αλλά και της σιιτικής λιβανέζικης Χεζμπολάχ και του Ιράν, το οποίο έχασε την Παρασκευή τον σημαντικό στρατηγό της «Επαναστατικής Φρουράς», Χουσεΐν Χαμεντανί, στη Συρία στο πλαίσιο «συμβουλευτικής αποστολής». Ωστόσο είναι βέβαιο πως αυτή η συνεργασία προκαλεί τη λυσσαλέα αντίδραση της Σαουδικής Αραβίας και άλλων χωρών του Κόλπου στον έντονο ανταγωνισμό τους με το Ιράν, όπως εκδηλώνεται και με την πολύμηνη σύγκρουση στην Υεμένη, επέμβαση στην οποία ηγούνται οι Σαουδάραβες.
Είναι προφανές ότι οι εξελίξεις στη Συρία, όπου βομβαρδίζουν ταυτόχρονα Αμερικανοί, Ρώσοι, Γάλλοι και άλλοι, δείχνουν ότι η «φωτιά» της σύγκρουσης μπορεί να φουντώσει ακόμα περισσότερο.

Δ.Ορφ