Παρασκευή 26 Δεκεμβρίου 2014

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΜΕΝΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ «Οχι» στην ιδιωτικοποίηση και το τσάκισμα των εργαζομένων



ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Πέμπτη 25 Δεκέμβρη 2014
Σχετική Ερώτηση κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ, Θ. Κωνσταντινίδης και Ελ. Γερασιμίδου
Να σταματήσει η διαδικασία πώλησης του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ), η οποία θα επιδεινώσει την κατάσταση των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων της Θεσσαλονίκης, αλλά και να γίνουν άμεσα οι αναγκαίες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων και να διασφαλισθεί η ακτοπλοϊκή σύνδεση με τα νησιά του Αιγαίου, ζητά το ΚΚΕ με σχετική Ερώτηση που κατέθεσαν προς τους υπουργούς Οικονομικών και Ναυτιλίας και Αιγαίου οι βουλευτές του Κόμματος, Θεοδόσης Κωνσταντινίδης και Ελένη Γερασισμίδου.
«Φιλέτο» για τα μονοπώλια, σε βάρος των αναγκών του λαού
Θυμίζουμε ότι αυτήν την περίοδο τρέχουν οι διαδικασίες από το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), για την πώληση του 67% των μετοχών του ΟΛΘ.
Το γεγονός ότι το λιμάνι της Θεσσαλονίκης αποτελεί «φιλέτο» για τα μονοπώλια που δραστηριοποιούνται στον κλάδο, αποτυπώθηκε στις οκτώ εταιρείες που εκδήλωσαν ενδιαφέρον.
Οι εταιρείες αυτές, οι οποίες πέρασαν όλες και στο δεύτερο γύρο του διαγωνισμού, είναι οι εξής:
«APM Terminals, BV.».
«Deutsche Invest Equity Partners, GmbH».
«Duferco Particiption Holding, SA».
«International Container Terminal Services, Inc».
«Mitsui & Co., Ltd».
«P&O Steam Navigation Company (DP World)».
«Russian Railways JSC / ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ΑΕ».
«Yilport Holding, Inc».
Η προώθηση της ιδιωτικοποίησης, με την πώληση του 67% σε μονοπωλιακούς ομίλους θα έχει σημαντικές αρνητικές συνέπειες για τα λαϊκά στρώματα και τους εργαζόμενους του Λιμανιού που ήδη τσακίζονται από τον ΟΛΘ ΑΕ, εξαιτίας της υποστελέχωσης και εντατικοποίησης της εργασίας.
Σήμερα, με το δημόσιο (το καπιταλιστικό κράτος, δηλαδή) να κατέχει το 74,27% των μετοχών, οι ελλείψεις σε προσωπικό είναι τεράστιες και ο ΟΛΘ, αξιοποιώντας το λεγόμενο καθεστώς «ασφαλούς λειτουργίας εκτάκτου ανάγκης», αναγκάζει τους εργαζομένους να εργάζονται σε άθλιες εργασιακές σχέσεις, με καθημερινή 10-12ωρη εργασία, με μηχανήματα τα οποία δεν μπορούν να συντηρηθούν όπως πρέπει, λόγω έλλειψης του κατάλληλου τεχνικού προσωπικού, δηλαδή με τεράστιους κινδύνους για την υγεία και τη ζωή τους. Σήμερα, οι κενές θέσεις στον ΟΛΘ φθάνουν τις 270 ή το 43% του συνόλου, με βάση το νέο οργανόγραμμα της εταιρείας, το 2011.

Με την ιδιωτικοποίηση, οι εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων θα επιδεινωθούν παραπέρα και οι μισθοί θα συνεχίσουν να συμπιέζονται.
Επίσης, οι τιμές των δρομολογίων σύνδεσης - όσων έχουν απομείνει - με τα νησιά, θα αυξηθούν ακόμα περισσότερο και από τα σημερινά δυσβάσταχτα ύψη, επιβαρύνοντας ακόμα περισσότερο την τσέπη των λαϊκών στρωμάτων.
Ο σχεδιασμός της ανάπτυξης του λιμανιού με γνώμονα τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων και κριτήριο το ποσοστό κέρδους θα οδηγήσει σε πρόσθετη ανακατανομή των δραστηριοτήτων του λιμανιού που αξιολογούνται ως δραστηριότητες αιχμής για τους μονοπωλιακούς ομίλους σε βάρος άλλων δραστηριοτήτων.
«Μαγνήτης» για τους ομίλους οι δυνατότητες παραπέρα κερδοφορίας
Ενδεικτικά για τα κέρδη που προσδοκούν οι επιχειρηματικοί όμιλοι από το «φιλέτο» του ΟΛΘ, είναι τα στοιχεία της κερδοφορίας του. Στο 9μηνο του 2014, ο ΟΛΘ εμφανίζει αυξήσεις πωλήσεων και κερδών, σε όλους τους λειτουργικούς τομείς: Ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε στα 41,1 εκατ. ευρώ, αυξημένος κατά 9,3%. Αντίστοιχα, το μεικτό κέρδος έφτασε στα 20,1 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 24,18%, ενώ τα κέρδη προ φόρων αυξήθηκαν κατά 17,04% στα 21 εκατ. ευρώ και μετά από φόρους κινήθηκαν ανοδικά κατά 15,10% στα 15,8 εκατ. ευρώ.
Συνολικά τα έσοδα της ΟΛΘ ΑΕ στο 9μηνο του 2014 αυξήθηκαν κατά 4,04% από το αντίστοιχο διάστημα του 2013. Παράλληλα, το σύνολο των εξόδων μειώθηκε κατά 5,49%, κυρίως εξαιτίας της μείωσης των αμοιβών του προσωπικού κατά 7,58%, λόγω αποχώρησης εργαζομένων για συνταξιοδότηση και μη αντικατάστασής τους.
Μονόδρομος η λαϊκή πάλη για ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης
Στην Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ, σημειώνουν μεταξύ άλλων ότι «το συγκεκριμένο λιμάνι αποτελεί πύλη, σημαντικό τμήμα του εγχώριου λιμενικού συστήματος και η προώθηση της ιδιωτικοποίησής του εντάσσεται στον αναπτυξιακό καπιταλιστικό σχεδιασμό της ερχόμενης περιόδου, που προκρίνει την προώθηση του διαμετακομιστικού εμπορίου, τις συνδυασμένες οικονομικές δραστηριότητες (μεταφορές, τουρισμό, κ.λπ.). Η καπιταλιστική όμως ανάπτυξη δεν θα ωφελήσει τα λαϊκά στρώματα. Προϋποθέτει τη φθηνή εργατική δύναμη ως όρο για τη διασφάλιση της ανταγωνιστικότητας των ομίλων. Οι προτεραιότητες της ανάπτυξης αυτής καθορίζονται με γνώμονα τα συμφέροντα των μονοπωλίων και κριτήριο το ποσοστό κέρδους, θυσιάζοντας τις λαϊκές ανάγκες».
Τονίζουν ότι «διαχρονικά, σε ολόκληρη την ΕΕ, οι ιδιωτικοποιήσεις και η προώθηση της απελευθέρωσης των μεταφορών γίνονται για την εξυπηρέτηση των αναγκών των μονοπωλιακών ομίλων, για να βρεθούν νέα πεδία τοποθέτησης των κεφαλαίων», καθώς και ότι «η πολιτική της ΕΕ για την απελευθέρωση των μεταφορών οδηγεί σε τεράστια κέρδη για τους μονοπωλιακούς ομίλους, και σε συνεχείς θυσίες για τα λαϊκά στρώματα».
Γι' αυτό, υπογραμμίζουν «μονόδρομος για τους εργαζόμενους είναι να οργανώσουν την πάλη τους, με αφετηρία την απόκρουση του νέου γύρου ιδιωτικοποιήσεων, να απαιτήσουν την ανάκτηση των απωλειών της κρίσης, να ανοίξουν το δρόμο για έναν ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης».
Με βάση τα παραπάνω, οι βουλευτές του ΚΚΕ απαιτούν:
-- Να σταματήσει η διαδικασία πώλησης του ΟΛΘ που θα επιδεινώσει την κατάσταση των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων της Θεσσαλονίκης.
-- Να γίνουν άμεσα αναγκαίες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, όλων των ειδικοτήτων.
-- Να σταματήσει άμεσα το απαράδεκτο και επικίνδυνο καθεστώς «ασφαλούς λειτουργίας εκτάκτου ανάγκης» που αναγκάζει τους εργαζόμενους σε συνεχή υπερεργασία και τους εκθέτει σε κίνδυνο.
-- Να διασφαλιστούν οι σχέσεις εργασίας, τα μισθολογικά δικαιώματα, η ασφάλεια στο χώρο εργασίας του συνόλου των εργαζομένων, ξεκινώντας με την πλήρη ανάκτηση των απωλειών στη φάση της κρίσης.
-- Να διασφαλιστεί η σταθερή, φθηνή και αξιόπιστη σύνδεση της Θεσσαλονίκης με τα νησιά του Αιγαίου.