Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2014

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ» Περίσσευμα υποσχέσεων από τους υπηρέτες του κεφαλαίου



 Καθαρή στήριξη και των εργαζομένων και του δημόσιου φορέα κοινωνικής φροντίδας από το ΚΚΕ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Τρίτη 16 Δεκέμβρη 2014

Σχεδόν άναυδος έμενε, από το μέγεθος του εμπαιγμού, όποιος άκουγε τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων των κομμάτων, υπηρετών του κεφαλαίου, στο χτεσινό συνέδριο που οργάνωσαν οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι». Τοποθετήσεις που έφεραν προεκλογικό άρωμα...
Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ εξήραν τη χρησιμότητα του προγράμματος, λες και δεν είναι αυτοί που ήταν κυβέρνηση, πριν και τώρα, βάζοντας συστηματικά εμπόδια στη μονιμοποίηση όχι μόνο των εργαζομένων στο πρόγραμμα αλλά δεκάδων χιλιάδων ακόμα, που τους κρατούν σε μόνιμη κατάσταση πολιτικής και εργασιακής ομηρίας. Ο υφυπουργός Εργασίας, Β. Κεγκέρογλου, είπε ότι θα αναβαθμιστεί το πρόγραμμα και θα ενισχυθεί, πως θα κανονικοποιηθούν οι πληρωμές και πως υπάρχει συγκεκριμένη πηγή χρηματοδότησης. Μίλησε για μονιμότητα των δομών, χωρίς όμως να γίνει πιο συγκεκριμένος. Την ασάφειά του ξεδιάλυνε, ως έναν ορισμένο βαθμό, ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Ε. Στυλιανίδης με την πρόταση να αναμειχθούν ιδιωτικά κεφάλαια στη χρηματοδότηση του προγράμματος.
Η υποκρισία όλων των κομμάτων αυτών αναδείχθηκε από τη στάση εργαζομένων στο πρόγραμμα, οι οποίοι ρώτησαν πώς είναι δυνατόν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜΑΡ κ.ά. να λένε ότι είναι υπέρ του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» τη στιγμή που προωθούν ή στηρίζουν πολιτικές όπως οι «Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις» (ΚοινΣΕπ), οι οποίες χρησιμοποιούνται ως όχημα για την ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση τομέων και υπηρεσιών κοινωνικού χαρακτήρα. Ιδιαίτερα υπογραμμίστηκε η στάση του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα αυτό, ο οποίος πρόσφατα ψήφισε στην Περιφέρεια Αττικής, ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα της κυβέρνησης, τη δημιουργία μηχανισμού για την προώθηση των ΚοινΣΕπ.
Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι είναι υπέρ των ΚοινΣΕπ, αλλά όχι των ΚοινΣΕπ που θα αναλαμβάνουν τέτοιες υπηρεσίες, χωρίς όμως να εξηγήσει πώς γίνεται να εμποδίσεις μια ΚοινΣΕπ να τις αναλάβει. Βεβαίως, δεν καταδίκασε τη δράση ιδιωτών επιχειρηματιών στην Υγεία και την Πρόνοια. Ανάλογα οι εκπρόσωποι των άλλων κομμάτων υπεραμύνθηκαν της λεγόμενης «κοινωνικής οικονομίας», καλλιεργώντας την αυταπάτη ότι μέσα στον καπιταλισμό μπορούν να δρουν επιχειρήσεις σε όφελος του λαού.
Απέναντι σε όλα αυτά τα παραμύθια, ξεκάθαρες ήταν οι θέσεις που ανέπτυξε ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Ν. Σοφιανός. Μεταξύ άλλων, σημείωσε:
«Στηρίζουμε - είπε - και να είστε σίγουροι ότι θα τα στηρίξουμε απέναντι και στη σημερινή και στην αυριανή κυβέρνηση τα δίκαια αιτήματά σας, γιατί πιστεύω ότι υπάρχει μια συγκεντρωμένη πείρα συνολικά στο λαό μας και σε σας, ώστε να κρατάτε μικρά καλάθια.

Εχουμε ένα δημόσιο φορέα κοινωνικής φροντίδας σε πειραματική λειτουργία 12 χρόνια. Για ποιο λόγο αυτά τα χρόνια γίνεται κάθε χρόνο κυνήγι των πόρων, κάθε χρόνο η ανανέωση των συμβάσεων, κάθε χρόνο η αγωνία των χιλιάδων ανθρώπων της τρίτης ηλικίας για το αν θα υπάρχει το πρόγραμμα;
Το θέμα δεν είναι ότι ήταν κακός ο χ ή ψ υπουργός. Τα πλαίσια στα οποία κινείται η χώρα είναι αυστηρά, είναι συγκεκριμένα και δεν αμφισβητούνται. Το λέμε αυτό γιατί γίνεται μια προσπάθεια να διαχειριστούν την "ακραία φτώχεια" και ξεχνάμε ότι είναι βασικός πυλώνας στην κοινωνική πολιτική η δυνατότητα να παρέχεται η φροντίδα στον εργαζόμενο που κατάφερε ύστερα από χρόνια να πάρει σύνταξη ή σε αυτόν που δεν τα κατάφερε και είναι ανασφάλιστος».
Πιο κάτω επισήμανε ότι και σήμερα παραμένουν απλήρωτοι εργαζόμενοι, υπάρχει καθυστέρηση μηνών στην καταβολή των μισθών. Αναφερόμενους σε όσους υποστηρίζουν την ένταξη στην Τοπική Διοίκηση υπηρεσιών που προσφέρουν δομές όπως το «Βοήθεια στο Σπίτι» έθεσε το ερώτημα πώς θα γίνει αυτό, τη στιγμή που η χρηματοδότηση στην Τοπική Διοίκηση είναι κουτσουρεμένη κατά 50%. Ακόμα κατήγγειλε τη λογική να ξαναπληρώσουν οι εργαζόμενοι και ο λαός τις υπηρεσίες αυτές είτε άμεσα είτε έμμεσα, μέσω ασφαλιστικών ταμείων.
«Θεωρούμε αυτονόητο - τόνισε - ότι έχετε το δικαίωμα εσείς οι ίδιοι μετά από 12 χρόνια, και όχι εναλλασσόμενοι εργαζόμενοι, να παρέχετε αυτές τις φροντίδες εσείς σαν μισθωτοί εργαζόμενοι και όχι σαν συνεταίροι ή σαν εθελοντές σε ΚοινΣΕπ ή ΜΚΟ οι οποίες "ανθίζουν" στους δήμους. Εσείς λοιπόν πρέπει να συνεχίσετε αυτή τη δουλειά και πρέπει να δοθεί ένα τέλος σε αυτό το θολό τοπίο».