Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2014

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ: Υπέρ του ψηφίσματος για το Παλαιστινιακό, με συγκεκριμένες επιφυλάξεις



ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Πέμπτη 18 Δεκέμβρη 2014
Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, ψήφισε με σοβαρές επιφυλάξεις το ψήφισμα που αναφέρεται στην «επί της αρχής αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους». Το ψήφισμα, που έχει συμβολικό, μη δεσμευτικό χαρακτήρα, υιοθετήθηκε με 489 ψήφους υπέρ, έναντι 88 κατά, αφήνει απ' έξω τα αιτήματα του Παλαι
στινιακού λαού ενάντια στην ισραηλινή κατοχή παλαιστινιακών εδαφών και δεν ανταποκρίνεται στα δίκαια του Παλαιστινιακού λαού.
Οπως σημείωσε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, «στο ψήφισμα επίσης καλλιεργείται η λογική των ίσων αποστάσεων, ενώ περιορίζεται το δικαίωμα της πάλης του Παλαιστινιακού λαού με όλες τις μορφές. Ταυτόχρονα εξωραΐζεται η ΕΕ και σπέρνονται αυταπάτες για το ρόλο της.
Το ΚΚΕ εκφράζει την αμέριστη στήριξή του στον αγώνα του Παλαιστινιακού λαού και στη συνέχιση της πάλης του, απαιτώντας:
- Τη δημιουργία ανεξάρτητου, βιώσιμου και κυρίαρχου Παλαιστινιακού κράτους, στα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, δίπλα στο Ισραήλ, την απελευθέρωση του Παλαιστινιακού λαού από τη βαρβαρότητα των κατοχικών δυνάμεων, του στρατού του Ισραήλ.
- Την αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτους ως κράτους - μέλους του ΟΗΕ. Αναγνώρισή του από την ελληνική Βουλή και την ελληνική κυβέρνηση.
- Το σταμάτημα των εποικισμών και την αποχώρηση όλων των εποίκων που έχουν εγκατασταθεί πέρα από τα σύνορα του '67.
- Το γκρέμισμα του απαράδεκτου τείχους διαχωρισμού στην Ιερουσαλήμ.
- Το δικαίωμα επιστροφής όλων των Παλαιστίνιων προσφύγων στις εστίες τους, με βάση τις σχετικές αποφάσεις του ΟΗΕ.
- Την άρση κάθε αποκλεισμού των Παλαιστινίων στη Δυτική Οχθη και στη Λωρίδα της Γάζας.
- Την άμεση απελευθέρωση όλων των Παλαιστίνιων κι άλλων πολιτικών κρατουμένων που κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές.
- Την αποχώρηση του ισραηλινού στρατού απ' όλα τα κατεχόμενα εδάφη του 1967, συμπεριλαμβανομένων των υψωμάτων του Γκολάν και της περιοχής Σεμπάα του Νότιου Λιβάνου».