Πέμπτη 25 Δεκεμβρίου 2014

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή για το «πάγωμα» των μετεγγραφών στις Αρχιτεκτονικές Σχολές ΕΜΠ και ΑΠΘ



ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Τετάρτη 24 Δεκέμβρη 2014
Υπεύθυνη η αντιλαϊκή πολιτική και όχι οι μετεγγραφές
Αμεσα να προχωρήσουν οι μετεγγραφές των φοιτητών των Αρχιτεκτονικών Σχολών του ΕΜΠ και του ΑΠΘ, να μη χαθεί κανένα εξάμηνο και να πάρουν κανονικά μέρος στις εξεταστικές οι φοιτητές από μετεγγραφή, ζητά το ΚΚΕ με Ερώτησή του στη Βουλή, προς τον υπουργό Παιδείας
Αναλυτικά στο κείμενο της Ερώτησης αναφέρεται:
«Η κατάσταση στα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ της χώρας, εξαιτίας της υποχρηματοδότησης και της επέκτασης της ιδιωτικοοικονομικής λειτουργίας τους, είναι έκρυθμη. Τα παιδιά των λαϊκών στρωμάτων πιέζονται ακόμα περισσότερο να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, συνεχώς μπαίνουν εμπόδια που επιβαρύνουν επιπλέον τις λαϊκές οικογένειες με έξοδα δυσβάσταχτα, από τα ενοίκια μέχρι την πληρωμή συγγραμμάτων, υλικών, εξοπλισμού για την παρακολούθηση των μαθημάτων και εργαστηρίων. Στα πλαίσια αυτά, οι μετεγγραφές πρωτοετών φοιτητών, παιδιά φτωχών οικογενειών, ανέργων, τριτέκνων και πολυτέκνων, είναι μια ανακούφιση που αποτελεί όρο για να μπορέσουν να σπουδάσουν οι συγκεκριμένοι φοιτητές. Οι παραπάνω φοιτητές αν δεν πάρουν μετεγγραφή, δε θα μπορέσουν να παρακολουθήσουν τις σπουδές τους.
Είναι απαράδεκτη η πρωτοβουλία των διοικήσεων της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Μετσόβιου Πολυτεχνείου και του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης που αποφάσισαν να μην εγγράψουν και να μην επιτρέψουν στα παιδιά πρωτοετείς από μετεγγραφές να παρακολουθήσουν μαθήματα πρώτου εξαμήνου. Φαίνεται πως το τίμημα της "αριστείας", του Πανεπιστήμιου δηλαδή που θέλει να λειτουργεί ως επιχείρηση - υπόδειγμα για να προσελκύει χορηγούς και προγράμματα, θα το πληρώσουν για άλλη μια φορά τα παιδιά που δυσκολεύονται να αντεπεξέλθουν στα οικονομικά βάρη των σπουδών.
Τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα τα ΑΕΙ στη λειτουργία τους δεν είναι απόρροια των μετεγγραφών. Είναι, αντίθετα, αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής της συγκυβέρνησης, των προηγούμενων κυβερνήσεων, της ΕΕ και των μονοπωλίων, που έχουν αποψιλώσει τις Σχολές από εκπαιδευτικό και διοικητικό προσωπικό, έχουν ιδιωτικοποιήσει εστίες και λέσχες σίτισης, αξιοποιούν αίθουσες και εργαστήρια για να τα νοικιάζουν σε επιχειρήσεις».
Οι βουλευτές του ΚΚΕ Γ. Γκιόκας, Θεοδ. Κωνσταντινίδης, Διαμ. Μανωλάκου και Σπ. Χαλβατζής, που υπογράφουν την Ερώτηση, ζητούν από τον υπουργό μέτρα ώστε:
Να προχωρήσουν άμεσα οι μετεγγραφές των φοιτητών των δύο Αρχιτεκτονικών Σχολών, να μη χαθεί ούτε ένα εξάμηνο. Να λάβουν κανονικά μέρος στις εξεταστικές στα Τμήματα όπου δικαιούνται τη μετεγγραφή τους.
Να φτιαχτούν άμεσα νέες εστίες, να δοθούν επιδόματα ενοικίου στους φοιτητές που σπουδάζουν μακριά από τον τόπο τους.
Να προσληφθεί άμεσα το απαραίτητο προσωπικό, να παραχωρηθούν αίθουσες διδασκαλίας, κατάλληλα εξοπλισμένες, για να υποδεχτούν τις αυξημένες ανάγκες λειτουργίας των Ιδρυμάτων.