Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2014

Ολα έτοιμα για την έναρξη του 11ου Συνεδρίου της ΚΝΕ



ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Τετάρτη 17 Δεκέμβρη 2014
Αύριο το απόγευμα ξεκινάει το Συνέδριο, που θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 21 Δεκέμβρη
Ξεκινά τις εργασίες του το 11ο Συνέδριο της ΚΝΕ, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ, στον Περισσό, από αύριο Πέμπτη, έως την Κυριακή, 21 Δεκέμβρη, με σύνθημα «Πρωτοπόρα νεολαία του ΚΚΕ μαχητικά στο δρόμο για το σοσιαλιστικό αύριο - χωρίς κρίσεις, πολέμους, εκμετάλλευση».
Η έναρξη του 11ου Συνεδρίου θα γίνει στις 5 το απόγευμα, με την παρουσίαση της εισήγησης του ΚΣ για το 11ο Συνέδριο από τον Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ, Θοδωρή Χιώνη, ενώ στην εκδήλωση της έναρξης θα χαιρετίσει και ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Δημοκρατικών Νεολαιών (ΠΟΔΝ), Νίκος Παπαδημητρίου.
Η είσοδος στην εκδήλωση της έναρξης του Συνεδρίου γίνεται με προσκλήσεις. Εχουν προσκληθεί και θα παραβρεθούν βετεράνοι του Κόμματος και εκπρόσωποι των Οργανώσεων ΕΑΜογενούς Εθνικής Αντίστασης, συνδικαλιστές εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι, αγρότες, το προεδρείο της ΟΓΕ, εκπρόσωποι της ΕΕΔΥΕ, της ΕΕΔΔΑ, της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη», πρέσβεις, δήμαρχοι και βουλευτές του ΚΚΕ, πανεπιστημιακοί δάσκαλοι και άλλοι εκπαιδευτικοί, δημοσιογράφοι, άνθρωποι του Πολιτισμού, σκηνοθέτες, ηθοποιοί, μουσικοί, εικαστικοί, θεραπευτικές κοινότητες των ΚΕΘΕΑ και «18Ανω», σύλλογοι οικογενειών θεραπευομένων, σωματεία εργαζομένων σε θεραπευτικές κοινότητες, εκπρόσωποι Κέντρων Πρόληψης, άνθρωποι από το χώρο του Αθλητισμού, εκπρόσωποι Ομοσπονδιών, αθλητές και άλλες προσωπικότητες.

Ηδη, το κτίριο της έδρας της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό έχει ντυθεί τα γιορτινά του προκειμένου να υποδεχτεί το 11ο Συνέδριο της ΚΝΕ. Οι δρόμοι προς το κτίριο έχουν σημαιοστολιστεί, η κεντρική είσοδος του κτιρίου αλλά και η πλευρά του στη λεωφόρο Ηρακλείου που φαίνεται από τους συρμούς του ΗΣΑΠ έχουν στολιστεί με μεγάλα πανό με το σύνθημα του Συνεδρίου.
Παράλληλα, οι σύνεδροι της ΚΝΕ και οι προσκεκλημένοι στο Συνέδριο και στην έναρξή του θα έχουν την ευκαιρία να δουν μία σημαντική έκθεση, που έχει ετοιμάσει η ΚΝΕ για το 11ο Συνέδριό της με υλικά από το Αρχείο του ΚΚΕ.
Η έκθεση θα περιλαμβάνει σε πολλές προθήκες υλικά και ντοκουμέντα που αφορούν τη νεολαία, από όλες τις χρονικές περιόδους, ξεκινώντας από την ίδρυση της ΟΚΝΕ και καταλήγοντας στην ίδρυση της ΚΝΕ το 1968. Περιλαμβάνονται έντυπα, εφημερίδες, της κάθε εποχής, γράμματα και έργα εξόριστων, εκδόσεις παιδαγωγών και λογοτεχνών για τα παιδιά που βρέθηκαν στην πολιτική προσφυγιά, υλικά του ΚΚΕ και της ΚΝΕ που αφορούν τους αγώνες της εργατικής τάξης, δύο ταμπλό με φωτογραφίες από το Αρχείο του ΚΚΕ που αφορούν τη δράση του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, καθώς και μία προθήκη με έντυπα της Δημοκρατικής Νεολαίας Ελλάδας, μικρές εκδόσεις του ΔΣΕ για τους μαχητές του, χάρτες επιχειρήσεων, μηχανές που χρησιμοποιούνταν για την προπαγάνδα και τη δράση στον καιρό της παρανομίας, ακόμα και προσωπικά αντικείμενα μεγάλων μορφών του Κομμουνιστικού Κόμματος.
Ακόμα, σε ξεχωριστή θέση θα εκτεθούν και μια σειρά από αυθεντικά έργα του κομμουνιστή χαράκτη Γιώργη Βαρλάμου, ο οποίος μετά το θάνατό του, στις 13 Σεπτέμβρη του 2013, κληροδότησε το σύνολο της περιουσίας του, στην οποία συμπεριλαμβάνονται και τα έργα του, στο Κόμμα του, το ΚΚΕ.
Σημαντική η παρουσία ξένων αντιπροσωπειών
Στο Συνέδριο της ΚΝΕ θα παραβρεθούν και θα παρακολουθήσουν τις εργασίες του αντιπροσωπείες από 20 Οργανώσεις Νεολαίας από όλο τον κόσμο, σηματοδοτώντας και την ανάγκη ενίσχυσης της κοινής δράσης και του συντονισμού των Κομμουνιστικών Νεολαιών. Ανάμεσα στις αντιπροσωπείες θα είναι και η Παγκόσμια Ομοσπονδία Δημοκρατικής Νεολαίας (ΠΟΔΝ) με τον πρόεδρό της.
Οι ξένες αντιπροσωπείες θα μπορέσουν να ενημερωθούν, από κοντά, για τη δράση της ΚΝΕ σε όλους τους χώρους της νεολαίας, τα βήματα που έχει κάνει τα τελευταία χρόνια και τους υψηλούς στόχους που βάζει και με το Συνέδριό της, να είναι μια γερή Οργάνωση νεολαίας που δρα στο πλευρό του ΚΚΕ κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες για την επαναστατική ανατροπή του συστήματος της εκμετάλλευσης.
Πέρα από την παρακολούθηση των εργασιών του Συνεδρίου, οι αντιπροσωπείες των ξένων Οργανώσεων έχει προγραμματιστεί να συμμετάσχουν το βράδυ της Παρασκευής στη συνεστίαση που διοργανώνει η Κομματική Οργάνωση Νέου Ηρακλείου του ΚΚΕ. Επίσης, το μεσημέρι του Σαββάτου θα επισκεφθούν και θα ξεναγηθούν στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής όπου οι φασίστες εκτέλεσαν 200 κομμουνιστές την Πρωτομαγιά του 1944 και στη συνέχεια θα έχουν συνάντηση με τον δήμαρχο Καισαριανής Ηλία Σταμέλο.
Γκράφιτι στην Εθνική
Οι νέοι της ΚΝΕ περιμένουν το 11ο Συνέδριο της Οργάνωσής τους με κομμουνιστική αισιοδοξία, έχοντας ήδη βγει πιο ώριμοι και δυναμωμένοι από την προσυνεδριακή διαδικασία που ξεκίνησε στις αρχές Σεπτέμβρη με τη δημοσίευση των Θέσεων και ολοκληρώθηκε στις αρχές Δεκέμβρη, με πλούσια συζήτηση στις Οργανώσεις όλης της χώρας.
Αυτή η αισιοδοξία για τη σημασία που έχει το Συνέδριο στην πορεία της Οργάνωσης αντανακλάται και στις δράσεις της ΚΝΕ τις τελευταίες μέρες για να προπαγανδίσει το Συνέδριό της.
Ανάμεσα σ' αυτές είναι πλέον και ένα ωραίο γκράφιτι, που γράφει «Ζήτω το 11ο Συνέδριο της ΚΝΕ» και κοσμεί την Εθνική οδό Αθηνών - Λαμίας στο ύψος της Φιλαδέλφειας.
Βράβευση για το διαγωνισμό αφίσας και φωτογραφίας
Η Επιτροπή Φεστιβάλ του ΚΣ της ΚΝΕ και η Συντακτική Επιτροπή του «Οδηγητή» οργανώνουν εκδήλωση για τους φωτογράφους, γραφίστες, εικαστικούς και άλλους δημιουργούς που πήραν μέρος στο Διαγωνισμό Αφίσας και Φωτογραφίας τον οποίο είχαν προκηρύξει για το 40ό Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή».
Η εκδήλωση θα γίνει τη Δευτέρα 22 Δεκέμβρη, στις 7.30 μ.μ., στο Στέκι Εργαζομένων και Νεολαίας στα Πατήσια (Λ. Πατησίων 252). Οπως είχε ανακοινωθεί, οι τρεις καλύτερες αφίσες που επέλεξε η Κριτική Επιτροπή, θα πάρουν ως έπαθλο την έκδοση της «Σύγχρονης Εποχής» για τον Σικέιρος, ενώ σε όλους τους συμμετέχοντες θα δοθεί αναμνηστικό.
Μετά τη βράβευση, θα ακολουθήσει συζήτηση για νέες, αντίστοιχες, πρωτοβουλίες στα πλαίσια του Φεστιβάλ και του «Οδηγητή».
Να σημειώσουμε ότι όλες οι αφίσες και οι φωτογραφίες έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Φεστιβάλ (efestival.kne.gr ).