Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2014

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ: Μνημόνιο διαρκείας η «Οικονομική Διακυβέρνηση» της ΕΕ



ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Τετάρτη 17 Δεκέμβρη 2014
Οι λεγόμενες «αγορές», δηλαδή το κεφάλαιο, ούτε «πείθονται» ούτε «εξευμενίζονται», μόνο ανατρέπονται, αυτό και η εξουσία του. Αυτή πρέπει να είναι η απάντηση του λαού στο νέο γύρο αντιλαϊκής επίθεσης που προαναγγέλλει το πρόγραμμα της Επιτροπής για το 2015. Τα παραπάνω τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση για το νέο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του 2015, στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο, επισημαίνοντας στην ομιλία του τα εξής:
«Το πρόγραμμα της Επιτροπής για το 2015 αποτελεί μέσο κλιμάκωσης της επίθεσης κατά των λαών της Ευρώπης και εργαλείο για την ανάκαμψη της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων. Βασικός μοχλός του δεκαλόγου της νέας Κομισιόν είναι η μόνιμη, ακόμα πιο αυστηρή πλέον επιτήρηση.
Δίνετε προίκα ακόμα περισσότερα κεφάλαια για επενδύσεις στα μονοπώλια με βασική προϋπόθεση πάμφθηνους εργάτες με ελαστικές εργασιακές σχέσεις. Η ενεργειακή ένωση, η ενιαία ψηφιακή αγορά, το ελεύθερο εμπόριο με τις ΗΠΑ και οι άλλες αναδιαρθρώσεις ανοίγουν νέα πεδία κερδοφορίας για τις επιχειρήσεις και φέρνουν νέα δεινά στο λαό σε κάθε χώρα. Οι λεγόμενες "αγορές", δηλαδή το κεφάλαιο, ούτε "πείθονται" ούτε "εξευμενίζονται", μόνο ανατρέπονται, αυτό και η εξουσία του. Οι συνθήκες επιβάλλουν άμεση λαϊκή παρέμβαση τώρα για να ανακτηθούν οι απώλειες, πάλη για τις σύγχρονες ανάγκες για ζωή χωρίς "αγορές", ΕΕ και μονοπώλια, με το λαό πραγματικό αφεντικό στον τόπο του».
Περισσότερα κέρδη για λιγότερους
Η αναθεώρηση της λεγόμενης «ενισχυμένης οικονομικής διακυβέρνησης» της ΕΕ έχει ως στόχο την πιο γρήγορη και αποτελεσματική επιβολή των αντιλαϊκών μέτρων, σιδερένια εποπτεία και εφαρμογή τους, μνημόνια διαρκείας για τους λαούς σε όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ. Τα παραπάνω τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Σωτήρης Ζαριανόπουλος, παρεμβαίνοντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο, στη συζήτηση σχετικά με την αναθεώρηση της «εξάπτυχης και δίπτυχης δέσμης κανονισμών περί οικονομικής διακυβέρνησης». Το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο, τα «δίπτυχα» και τα «εξάπτυχα» πακέτα μέτρων κατεδαφίζουν τα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα, εκτοξεύουν την ανεργία, λεηλατούν το λαϊκό εισόδημα, για να διασφαλίσουν την κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων, ανέφερε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, υπογραμμίζοντας στην τοποθέτησή του τα εξής:

«Περισσότερα κέρδη για λιγότερους, ισχυρότερους, μεγαλύτερη, μόνιμη ανεργία, φτώχεια για περισσότερους, με εργαλεία Ευρωπαϊκά Εξάμηνα, με τα "δίπτυχα" και "εξάπτυχα" μέτρων, τη Στρατηγική "Ευρώπη 2020". Δεν είναι λάθος ή πρόσκαιρη ανάγκη. Είναι ο λόγος ύπαρξης της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Χρειάζεστε ανεργία, ευέλικτη εργασία για πάμφθηνους μισθούς. Μισθούς - ψίχουλα για τα κέρδη που επιδοτείτε με νέα κεφάλαια, άγριους φόρους, κλοπή, κατεδάφιση της Κοινωνικής Ασφάλισης. Χρειάζεστε κέρδη, γιατί ανταγωνιστικότητα χωρίς αυτά δεν υπάρχει.
Αναθεωρείτε τη λεγόμενη οικονομική διακυβέρνηση για πιο γρήγορη και αποτελεσματική επιβολή των αντιλαϊκών μέτρων, σιδερένια εποπτεία - πειθαρχία, μνημόνια διαρκείας για όλα τα κράτη. Σφίγγετε τη θηλιά στους λαούς, για να κινηθεί η οικονομική μηχανή που ακόμα δεν παίρνει μπρος παρά τις λαϊκές θυσίες και τα δισεκατομμύρια που την ταΐζετε. Η κρίση είναι στη μήτρα του συστήματός σας.
Εσείς το ξέρετε: Δεν αλλάζετε. Οσοι λένε ότι θα σας μεταμορφώσουν από σφαγείο σε παράδεισο, λένε ξεδιάντροπα ψέματα.
Οι λαοί πρέπει να το μάθουν: Αυτοί είναι οι ισχυροί. Οχι τα μονοπώλια, η Ευρωπαϊκή Ενωσή τους, οι κυβερνήσεις και τα κόμματά της που κάθονται στο σβέρκο τους. Ούτε φόβος ούτε αναμονή. Πριν τους πάρουν και την τελευταία μπουκιά επίθεση τώρα, για διέξοδο που να υπηρετεί τα λαϊκά συμφέροντα».