Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2014

ΚΚΕ: Ερώτηση για την αντιπλημμυρική θωράκιση του Δήμου Θέρμης στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης



ΠΗΓΗ 9902.gr Δημοσίευση: Παρ, 19/12/2014 - 12:41

Ερώτηση προς τους υπουργούς Εσωτερικών, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την αντιπλημμυρική θωράκιση του Δήμου Θέρμης στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Θεοδόσης Κωνσταντινίδης και Ελένη Γερασιμίδου.
Ολόκληρο το κείμενο έχει ως εξής:
«Προς τους Υπουργούς Εσωτερικών, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Θέμα: Αντιπλημμυρική θωράκιση του Δήμου Θέρμης στην ΠΕ Θεσσαλονίκης.
Τα έντονα καιρικά φαινόμενα που παρατηρούνται τον τελευταίο χρόνο έχουν δημιουργήσει εκτεταμένες πλημμύρες και ζημίες στην περιοχή του Δήμου Θέρμης στην ΠΕ Θεσσαλονίκης, σε κατοικίες, λοιπές επαγγελματικές και άλλες εγκαταστάσεις, αγροτικές καλλιέργειες και στην αγροτική οδοποιία.
Ιδιαίτερα οι πρόσφατες έντονες βροχοπτώσεις ανέδειξαν με τραγικό τρόπο την έλλειψη των αναγκαίων αντιπλημμυρικών έργων στην περιοχή, όπως:
Η διευθέτηση του ρέματος Θέρμης - Τριαδίου από την περιοχή του γηπέδου Τριαδίου μέχρι και το πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής Θέρμης.
Η κατασκευή γέφυρας στο αγρόκτημα των Ταγαράδων.
Η διευθέτηση του ρέματος Ν. Ραιδεστού.
Στα παραπάνω πρέπει να προστεθούν και συμπληρωματικά έργα, τα οποία πρέπει να γίνουν για την ολοκλήρωση της λειτουργίας των έργων που κατασκευάστηκαν, όπως έργα συγκράτησης πρανών και διοχέτευσης όμβριων στο ρέμα Θέρμης - Τριαδίου στην περιοχή "Θεσσαλός", τοποθέτηση κιγκλιδωμάτων και στηθαίων ασφαλείας στις εξόδους των τεχνικών διάβασης των ρεμάτων της Θέρμης, τοπικοί αγωγοί διευθέτησης όμβριων στο ρέμα της Θέρμης (περιοχή Πανοράματος), εξωτερική αντιπλημμυρική τάφρος στην εκτός σχεδίου περιοχή του Τριαδίου και έργα συναρμογής στο ρέμα Θέρμης - Τριαδίου.
Επιπρόσθετα, απαιτείται η ολοκλήρωση της κατασκευής του έργου διευθέτηση του πο­τα­μού Ανθεμούντα από το σημείο της υπάρχουσας διευθέτησης στο Αγρόκτημα των Βα­σι­λικών, μέχρι τη γέφυρα στην οδό Σουρωτής - Αποθήκες ΚΥΔΕΠ. Ενώ οι πρόσφατες βρο­­χο­πτώσεις ανέδειξαν την αναγκαιότητα του άμεσου καθαρισμού δύο ρεμάτων - χει­μάρ­ρων του Αγροκτήματος Βασιλικών και τμημάτων ρεμάτων του Αγροκτήματος Θέρμης.
Επίσης είναι αναγκαίο, στο πλαίσιο της μελέτης αναδασμού του Αγροκτήματος Βασιλικών, να χαραχθεί η περιφερειακή τάφρος των Βασιλικών, για την αντιπλημμυρική προστασία του οικισμού από τη νότια πλευρά του.
Σημαντικό πρόβλημα στην περιοχή αποτελεί και η ύπαρξη "τυφλών" ρεμάτων, στην ευρύτερη περιοχή της λεκάνης του Ανθεμούντα, που με την αύξηση της συχνότητας και της έντασης των βροχοπτώσεων, δεν επαρκούν για την παραλαβή των υδάτων και καταλήγουν σε ιδιοκτησίες (χωράφια, αυλές σπιτιών και εγκαταστάσεων). Την ίδια στιγμή ρέματα που είναι αποτυπωμένα στους χάρτες διανομής του 1938 του Υπουργείου έχουν καλυφτεί παρανόμως και σήμερα δεν υφίστανται ως τέτοια.
Με βάση τα παραπάνω ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση, ώστε:
Να γίνει άμεση καταγραφή των ζημιών, πλήρης αποζημίωση των πληγέντων και πλήρης αποκατάσταση των υποδομών και του καθαρισμού της κοίτης των χειμάρρων.
Να δοθεί η αναγκαία κρατική χρηματοδότηση για την πλήρη μελέτη και κατασκευή των αναγκαίων αντιπλημμυρικών, αντιδιαβρωτικών και άλλων έργων υποδομής στο Δήμο Θέρμης, ώστε οι κάτοικοι να μην αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο πλημμυρών και καταστροφών».