Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2014

Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΘΕΡΜΗΣ ΓΙΑ ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΆ ΕΡΓΑ, ΑΠΛΗΡΩΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ, ΚΑΥΣΗ ΒΙΟΜΑΖΑΣ ΣΕ ΒΑΣΙΛΙΚΑ

ΚΕΙΜΕΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ,"ΘΕΡΜΗΣ ΔΡΩΜΕΝΑ"

Ανάγκη για αντιπλημμυρικά  έργα
Οι πρόσφατες βροχές ανέδειξαν σε όλο της το μεγαλείο τη γύμνια της πολιτείας κεντρικά και τοπικά απέναντι στα καιρικά φαινόμενα, την τραγική έλλειψη υποδομών και συγκεκριμένα έργων αντιπλημμυρικής προστασίας. Δρόμοι, αυλές, μαγαζιά, σπίτια, χωράφια πλημμύρισαν, σπίτια αποκλείστηκαν, άνθρωποι κινδύνεψαν, υπάρχουν σοβαρές ζημιές και στις καλλιέργειες. Πριν δύο περίπου μήνες μετά από κάποιες πλημμύρες που είχαν συμβεί τότε η Λαϊκή Συσπείρωση είχε θέσει για άλλη μια φορά, όπως και στη συζήτηση για το τεχνικό πρόγραμμα και τον προϋπολογισμό,   την ανάγκη να προταχθούν τέτοια έργα και να διεκδικηθεί εδώ και τώρα χρηματοδότηση , να αναμορφωθεί το τεχνικό πρόγραμμα. Η απάντηση της διοίκησης ότι δεν υπάρχουν χρήματα ή ότι κάνουμε κάποιες μελέτες για να ωριμάσουν έργα, δείχνει τον προσανατολισμό της. Στη βουλή, την περιφέρεια και το δήμο οι εκλεγμένοι του ΚΚΕ και της Λαϊκής Συσπείρωσης απαιτούν εδώ και τώρα την έκτακτη χρηματοδότηση για να γίνουν τα έργα που απαιτούνται, όπως π.χ η περιμετρική τάφρος στα βασιλικά, να διανοιχτούν και να καθαριστούν και να διευθετηθούν τα ρέματα κ.α..
απλήρωτοι εργαζόμενοι,
Στο Νομικό Πρόσωπο του Δήμου ανήκουν οι παιδικοί σταθμοί. Οι πλειοψηφία των εργαζομένων σε αυτούς ( περίπου 90) είναι συμβασιούχοι μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ. Μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι αράδες οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι από τις 15 Σεπτεμβρίου και υπάρχει διαβεβαίωση από το Δήμο ότι θα πληρωθούν άμεσα. Ακόμη όμως και αν είχαν πληρωθεί σήμερα είναι σοβαρό θέμα εργαζόμενοι με οικογένειες και υποχρεώσεις να είναι για τόσο καιρό απλήρωτοι. Ενώ είναι γνωστό ότι κάθε χρόνο τα χρήματα αργούν να εκταμιευτούν από την ΕΕΤΑΑ και το ΕΣΠΑ (σε όλη την Ελλάδα), δεν υπήρχε πρόβλεψη για να λυθεί έγκαιρα το θέμα της μισθοδοσίας. Το θέμα αυτό το θέσαμε επανειλημμένα στα ΔΣ του Νομικού προσώπου και του Δήμου, στηρίξαμε τους εργαζόμενους, φέραμε το θέμα στη βουλή απαιτώντας άμεση λύση, αλλά και προβάλλοντας την ανάγκη οι εργαζόμενοι στους παιδικούς σταθμούς να έχουν μόνιμη και σταθερή σχέση εργασίας, αφού μόνιμες είναι και οι ανάγκες που καλύπτουν.
 εργοστάσια βιομάζας στα Βασιλικά και τη Λακκιά,
Μεγάλες αντιδράσεις προκαλεί η προσπάθεια επιχειρηματία και πρώην υπουργού να εγκαταστήσει δύο μονάδες παραγωγής ενέργειας με βιομάζα και καύση του παραγόμενου συνθετικού βιοαερίου. Η Λαϊκή Συσπείρωση τοποθετήθηκε  εξ’ αρχής αρνητικά. Η διοίκηση του Δήμου είχε θετική για το έργο εισήγηση και κάτω από την πίεση του κόσμου αναγκάστηκε να κάνει ελιγμό και  απλά να στείλει τη μελέτη για επανέλεγχο. Η Παρέμβαση πολιτών του ΣΥΡΙΖΑ αρχικά στο τοπικό συμβούλιο είχε ψηφίσει λευκό ( γιατί άραγε;) και στη συνέχεια τοποθετήθηκε αρνητικά τονίζοντας όμως πως είναι απαραίτητες τέτοιες επενδύσεις!!! Η Λαϊκή Συσπείρωση με τη στάση της  αυτή, όπως και στη συνέχεια με την ενημέρωση του κόσμου και την στάση της στο Δημοτικό Συμβούλιο συνέβαλλε τα μέγιστα, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της, στην ευαισθητοποίηση του για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα που αφορά την ιδιωτικοποίηση της ενέργειας από τη μια με την επιβάρυνση του λαϊκού καταναλωτή και τους σοβαρότατους κινδύνους για το περιβάλλον της περιοχής από την άλλη. Ο τοπικός της σύμβουλος στα Βασιλικά, καθώς και άλλα μέλη της συμμετέχουν ενεργά στις αγωνιστικές πρωτοβουλίες για το θέμα.
Η αρνητική αυτή στάση του ΚΚΕ είναι πανελλαδική. Παντού  όπου τέθηκε το ζήτημα τάχθηκε για τους ίδιους λόγους που θα αναλύσουμε παρακάτω κατά. Τόσο  μέσω των συνδυασμών του, της « Λαϊκής Συσπείρωσης» σε δήμους  και Περιφέρειες [και φυσικά στην Π.Κ.Μ.] όσο και μέσω της παρέμβασης του με ερωτήσεις στη βουλή. Κυρίως όμως με την ενεργητική στήριξή του στους αγώνες που αναπτύσσονται ενάντια στην εγκατάσταση τέτοιων μονάδων, που σημειωτέον ξεφυτρώνουν σε όλη την Ελλάδα σαν μανιτάρια, όπως και εδώ συμβαίνει.
Τι συμβαίνει με απλά λόγια; Ένας επιχειρηματίας αξιοποιώντας το νομικό πλαίσιο που έχουν ψηφίσει οι κυβερνήσεις και «απελευθερώνει» την ενέργεια, έρχεται να στήσει δύο μονάδες παραγωγής ενέργειας, οι οποίες θα έχουν «εγγυημένη» τιμή με τα χρήματα που εμείς πληρώνουμε στο λογαριασμό της ΔΕΗ, θα έχει εξασφαλισμένη την πώληση της συνολικής παραγωγής του στη ΔΕΗ και θα επιβαρύνει το περιβάλλον της περιοχής μας. Λαθροχειρώντας οι διάφοροι επενδυτές, όπως και εν προκειμένω, τη βαφτίζουν σαν επένδυση παραγωγής ενέργειας από βιοαέριο. Ενώ  πρόκειται για παραγωγή από SYNGAS. Και αυτό γίνεται με τις πλάτες της κυβέρνησης όπως φαίνεται και από απάντηση των αρμόδιων Υπουργείων σε σχετική Ερώτηση του ΚΚΕ στη βουλή. Ακόμα και  ο πρωτοετής, όμως, φοιτητής οποιασδήποτε σχολής θετικής κατεύθυνσης γνωρίζει ότι το βιοαέριο (μείγμα μεθανίου και διοξειδίου του άνθρακα) παράγεται από την αναερόβια χώνευση (απουσία οξυγόνου) σε ήπιες θερμοκρασίες(50 - 60οC) οργανικής ύλης (μαζί και βιομάζας), διεργασίας αποκλειστικά βιολογικής.
Αυτό το κάνουν για να εντάξουν τέτοιες μονάδες σε χαμηλότερη κατηγορία από πλευράς  τόσο περιβαλλοντικών απαιτήσεων όσο και ελέγχου.
Γιατί το SYNGAS [μείγμα κυρίως CO, H2 , CO] παράγεται με καύση οργανικής ύλης με τη μέθοδο της πυρόλυσης και της αεριοποίησης, επεξεργάζεται επεξεργασμένα απόβλητα ως πρώτη ύλη η και τέτοια τουλάχιστο και θα έπρεπε επομένως να κατατάσσεται σε άλλη κατηγορία η μονάδα ακόμα και με τις αποφάσεις του ίδιου του σημερινού κράτους που δίνει «γη και ύδωρ» στους μεγαλοεπιχειρηματίες.
Από αυτή την άποψη και η ΜΠΕ που παρουσιάστηκε και την έχουμε υπόψη μας, επιβεβαιώνει τα παραπάνω.
Και   επιπλέον υπάρχουν μια σειρά από στοιχεία πολλά από τα οποία είτε ειπώθηκαν κατά τη διάρκεια της συζήτησης στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Θέρμης είτε και συμπεριλήφθηκαν ακόμα και στην απόφαση του.
Όλα αυτά σημαίνουν σοβαρούς περιβαλλοντικούς κινδύνους που  θα έχουν συνέπειες στην υγεία των κατοίκων της περιοχής, στο φυσικό περιβάλλον και επίσης στην αγροτική παραγωγή της Δημοτικής Ενότητας των Βασιλικών. Μια παραγωγή που είναι γνωστό αποτελεί  βασικό πυλώνα της παραγωγικής δραστηριότητας και του εισοδήματος της περιοχής. Που φημίζεται για τα ποιοτικά προϊόντα της. Όλα αυτά γίνονται ακόμα πιο επικίνδυνα αν λάβουμε υπόψη, την αποψίλωση από προσωπικό και μέσα των αρμόδιων ελεγκτικών μηχανισμών όπως συμβαίνει για παράδειγμα στην Π.Κ.Μ.
Σε αυτές τις συνθήκες όσους όρους και να βάλεις, όπως η δημοτική πλειοψηφία και αύριο ενδεχομένως δια της Μητροπολιτικής η Π.Κ.Μ.,  ακόμα και αν τυπικά τους δεχτούν και σου τάξουν τα πάντα, τίποτα δε μπορεί να εγγυηθεί την εφαρμογή τους.

Και βέβαια, αυτή η πολιτική δεν έχει καμιά σχέση με τις λαϊκές ανάγκες. Που  απαιτούν η ενέργεια και ειδικά η ηλεκτρική ενέργεια να είναι κοινωνικό αγαθό. Αυτό όμως προϋποθέτει οι πηγές της, αλλά και οι υποδομές αυτού του τομέα στρατηγικής σημασίας να ανήκουν στο λαό, να κοινωνικοποιηθούν, η ανάπτυξή τους να γίνεται σχεδιασμένα στο πλαίσιο ενός επιστημονικά τεκμηριωμένου κεντρικού σχεδιασμού.  Και φυσικά με εργατικό λαϊκό έλεγχο. Μόνο έτσι μπορεί να διασφαλιστεί φτηνό ρεύμα για τον καταναλωτή, για τους άλλους τομείς της οικονομίας, όπως εδώ την αγροτική παραγωγή, να γίνει σωστή ιεράρχηση της χρήσης των πηγών και των τεχνολογιών που απαιτούνται, σωστή χωροθέτησή τους ώστε να μην έρχονται σε σύγκρουση με τους άλλους τομείς της οικονομίας όπως πχ η αγροτική παράγωγή όπως εδώ στα Βασιλικά, να προστατεύεται το περιβάλλον. Μόνο στην ίδια κατεύθυνση επίσης  μπορεί να γίνει και με κριτήριο τα συμφέροντα του λαού και η διαχείριση των αποβλήτων και αυτών του ξύλου, της βιομάζας κλπ.
Από αυτή την άποψη χαιρετίζουμε τον αγώνα των κατοίκων και τους διαβεβαιώνουμε πως θα έχουν  την αμέριστη στήριξή τόσο του ΚΚΕ όσο και της Λαϊκής Συσπείρωσης σε Δήμο και Περιφέρεια. Λέμε πως δεν είναι εύκολος αγώνας. Σε άλλες περιοχές η κυβέρνηση μέσω των αποκεντρωμένων διοικήσεων παρά τις αντιδράσεις τις αντίθετες αποφάσεις- γνωμοδοτήσεις δήμων, αλλά και της Περιφέρειας [όπως στην Αττική το Φλεβάρη του 2014] προχώρησε σε αδειοδοτήσεις.  Πολύ δε περισσότερο όταν η διοίκηση της Π.Κ.Μ. με την στήριξη των παρατάξεων της κομμάτων της Συγκυβέρνησης πέρασε θετική γνωμοδότηση παρόμοιου έργου στην Ημαθία.
Ο μόνος ασφαλής και σίγουρος δρόμος για να μπουν εμπόδια σε όλα όσα και εδώ  και πανελλαδικά και σε αυτό τον τομέα συμβαίνουν, είναι η λαϊκή κινητοποίηση. Οργανωμένη,  μαζική και κυρίως με προσανατολισμό ενάντια στους κοινωνικά και πολιτικά υπευθύνους.