Σάββατο 20 Δεκεμβρίου 2014

ΔΗΜΟΣ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Μεγάλες καταστροφές από τις πλημμύρες. ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ



ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Παρασκευή 19 Δεκέμβρη 2014
Μεγάλες και σημαντικές είναι οι καταστροφές που σημειώθηκαν από την έντονη βροχόπτωση της περασμένης βδομάδας και από την έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων, στην περιοχή του Δήμου Ωραιοκάστρου στην ΠΕ Θεσσαλονίκης. Οι καταστροφές αυτές, που δεν προκλήθηκαν για πρώτη φορά στη συγκεκριμένη περιοχή, αναδεικνύουν την έλλειψη αναγκαίων αντιπλημμυρικών έργων και των μπαζωμένων ρεμάτων στην περιοχή. Επίσης, αναδείχτηκαν και οι διαχρονικές ευθύνες όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων και της σημερινής συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ που δε θέλουν να διαθέσουν τους αναγκαίους πόρους, ώστε να σχεδιαστούν, να μελετηθούν και να κατασκευαστούν τα απαραίτητα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας.
Συγκεκριμένα, καταστράφηκε η γέφυρα στη Φιλαδέλφεια, που αποτελεί μοναδικό τρόπο πρόσβασης των κατοίκων από και προς Θεσσαλονίκη και Κιλκίς. Από αυτήν πραγματοποιείται και η διέλευση των λεωφορείων του ΟΑΣΘ καθώς και δεκάδων σχολικών λεωφορείων. Σοβαρές ζημιές υπήρξαν στο οδικό αγροτικό δίκτυο, με αποτέλεσμα εκατοντάδες αγρότες και κτηνοτρόφοι να μην έχουν πρόσβαση στις μονάδες τους, αλλά και στο υδρευτικό δίκτυο. Η ύδρευση των χωριών Μεσαίο και Φιλαδέλφεια είχε διακοπεί, αφού λόγω των πλημμυρών έσπασαν οι σωλήνες των γεωτρήσεων.
Από την άλλη, 2.500 κάτοικοι αποκλείστηκαν στη Δημοτική Ενότητα Καλλιθέας, εξαιτίας των πλημμυρών με τα δημοτικά συνεργεία να προσπαθούν να πραγματοποιούν συνεχώς αντλήσεις υδάτων από σπίτια και δρόμους.
Αυτά τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν και με αυτή την έντονη βροχόπτωση, είναι γνωστά στη δημοτική και περιφερειακή Διοίκηση και παρά τις υποσχέσεις που κατά καιρούς έχουν δοθεί, δεν έχει γίνει κανένα ουσιαστικό έργο αντιπλημμυρικής θωράκισης και δεν έχει ακόμα πραγματοποιηθεί η χαρτογράφηση της κατάστασης των ρεμάτων της περιοχής.
Το ΚΚΕ κατέθεσε Ερώτηση στη Βουλή για το θέμα, την οποία υπογράφουν οι βουλευτές Θεοδόσης Κωνσταντινίδης και Ελένη Γερασιμίδου και με την οποία ρωτούν τους υπουργούς Εσωτερικών, Υποδομών και Αγροτικής Ανάπτυξης «ποια άμεσα μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για:
Την άμεση και πλήρη καταγραφή των ζημιών, να δοθεί στο σύνολό τους αποζημίωση σε όλους τους πληγέντες.
Να γίνει άμεση και πλήρη αποκατάσταση όλων των καταστροφών σε οδικό δίκτυο και δίκτυο ύδρευσης.
Την έγκριση όλων των απαιτούμενων κονδυλίων για την οργανωμένη κατασκευή αντιπλημμυρικών, αντιδιαβρωτικών και άλλων έργων υποδομής στο Δήμο Ωραιοκάστρου, ώστε οι κάτοικοι να μην αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο πλημμυρών και καταστροφών.