Τετάρτη 24 Δεκεμβρίου 2014

ΝΕΟ ΕΣΠΑ Νέα «καύσιμα» για το κεφάλαιο...



ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Τρίτη 23 Δεκέμβρη 2014
Ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το σχέδιο διαχείρισης των κονδυλίων του νέου ΕΣΠΑ περιόδου 2014 - 2020 που κατέθεσε η ελληνική κυβέρνηση, το οποίο περιλαμβάνει 18 συνολικά νέα επενδυτικά προγράμματα, ένα για κάθε περιφέρεια της χώρας και ακόμη πέντε προγράμματα εθνικής εμβέλειας, μεταξύ άλλων στους τομείς ανταγωνιστικότητα και καινοτομία, μεταφορές και περιβάλλον.
Στο πρόγραμμα «υποδομές μεταφορών, περιβάλλον και βιώσιμη ανάπτυξη» πέφτει το κυριότερο βάρος καθώς έχει τον υψηλότερο προϋπολογισμό, συνολικά 5,15 δισ. ευρώ και με συνεισφορά ύψους 4,33 δισ. ευρώ από την ΕΕ, περιλαμβάνει δε έργα στους σιδηροδρομικούς και οδικούς άξονες, «καθαρές» δημόσιες αστικές και υπεραστικές συγκοινωνίες, μείωση ενεργειακής κατανάλωσης των δημόσιων κτιρίων, διαχείριση στερεών αποβλήτων και λυμάτων. Τα υπόλοιπα προγράμματα αφορούν την «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία», συνολικού ύψους 4,66 δισ. ευρώ, με κοινοτική συνεισφορά 3,64 δισ. ευρώ, την ανάπτυξη «Τεχνικής βοήθειας» για τη διαχείριση των κονδυλίων συνολικού ύψους 402 εκατ. ευρώ, τη «Μεταρρύθμιση της Δημόσιας Διοίκησης», συνολικού ύψους 377 εκατ. ευρώ, με κοινοτική συμμετοχή 200 εκατ. και, τέλος, το Πρόγραμμα «Ανθρώπινο Δυναμικό» με συνολικό προϋπολογισμό 2,104 δισ. ευρώ με 1,933 δισ. ευρώ συμμετοχή κοινοτικών κονδυλίων, τα οποία θα κατευθυνθούν σε δράσεις «αντιμετώπισης της ανεργίας»...
Επιπλέον, υπάρχουν τα 13 Περιφερειακά προγράμματα, τα κονδύλια των οποίων χορηγούνται κατευθείαν στις Περιφέρειες της χώρας, με την Αττική να λαμβάνει το μεγαλύτερο μερίδιο, συνολικού ύψους 1,14 δισ. ευρώ.
Ολ' αυτά είναι προγράμματα σε όφελος των επιχειρηματικών ομίλων, από τα οποία ο λαός δεν έχει τίποτα να κερδίσει.