Κυριακή 21 Δεκεμβρίου 2014

Να απαγορευτεί η είσοδος των ιδιωτικών κολεγίων στα δημόσια σχολεία ζητά με Ερώτηση στη Βουλή το ΚΚΕ



ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Σάββατο 20 Δεκέμβρη 2014
 «Ελευθέρας» στα κολέγια να επισκέπτονται τα σχολεία
 «Πριν αλέκτορα φωνήσαι»... φάνηκε ότι η αδειοδότηση από το υπουργείο Παιδείας προς το Αμερικανικό Κολέγιο να αλιεύει σπουδαστές από τα δημόσια λύκεια ήταν η αρχή και για άλλους ιδιώτες αφού με νέο έγγραφό του γενικεύει το «ελευθέρας» και για τα υπόλοιπα κολέγια. Επιβεβαιώθηκαν άμεσα οι εκτιμήσεις πως ανοίγουν επικίνδυνοι δρόμοι με τους επιχειρηματίες της ιδιωτικής εκπαίδευσης να έχουν ελεύθερη είσοδο στα δημόσια σχολεία προκειμένου να εξασφαλίσουν πελάτες για τα κολέγια και ίσως σύντομα και για τα φροντιστήρια, τα ιδιωτικά ΙΕΚ κ.ο.κ.
Την άμεση απόσυρση και των δύο εγγράφων και την απαγόρευση εισόδου των ιδιωτικών κολεγίων στα δημόσια σχολεία ζητά το ΚΚΕ με Ερώτησή του στη Βουλή προς τον υπουργό Παιδείας.
Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Παιδείας, με έγγραφό του (9 Δεκέμβρη) ενημέρωνε πως εγκρίνει την πραγματοποίηση επισκέψεων από στελέχη του κολεγίου σε Λύκεια σε όλη την επικράτεια, σε συνεργασία με τους διευθυντές Λυκείων και τους υπευθύνους ΣΕΠ των Κέντρων Συμβουλευτικής και Προσανατολισμού (ΚΕΣΥΠ), για να παρουσιάζουν τα προγράμματα του κολεγίου για διάφορα αντικείμενα σπουδών και τις υποτροφίες (εκπτώσεις διδάκτρων) που δίνονται από το κολέγιο και το «Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος» σε αριστούχους. Κανονική διαφήμιση του κολεγίου, δηλαδή, μέσα στα δημόσια Λύκεια προς αλίευση πελατών, χωρίς όμως διανομή διαφημιστικού υλικού (γιατί κάτι τέτοιο υποκριτικά δεν το επέτρεπε το έγγραφο του υπουργείου).
Με επόμενο έγγραφό του (12 Δεκέμβρη) το υπουργείο (που προφανώς έλαβε υπόψη τις διαμαρτυρίες των «ανταγωνιστών» για το μοίρασμα της πίτας της πελατείας της ιδιωτικής εκπαίδευσης) γενικεύει την άδεια αυτή αφού η αναφορά συγκεκριμένα στο Αμερικανικό Κολέγιο δίνει τη θέση της στη διατύπωση «από φορείς, όπως το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδας». Συγκεκριμένα, αναφέρεται:

«Σε συνέχεια του με αρ. πρωτ. 199648/Δ7/09-12-2014 εγγράφου του Αυτοτελούς Τμήματος Επαγγελματικού Προσανατολισμού της Γενικής Δ/νσης Σπουδών Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, διευκρινίζουμε ότι κατόπιν θετικής γνωμοδότησης του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) και σε απάντηση στο υπ' αρ. πρωτ. 120200/29-07-2014 αίτημά σας, εγκρίνεται πραγματοποίηση επισκέψεων από φορείς, όπως το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδας, σε Λύκεια ανά την ελληνική επικράτεια για το σχολικό έτος 2014 - 2015, μόνο ύστερα από πρόσκληση των ΚΕΣΥΠ, των συμβούλων ΣΕΠ και των παιδαγωγικών ομάδων των Λυκείων που υλοποιούν προγράμματα στο πλαίσιο των δράσεων Αγωγής Σταδιοδρομίας (Α.Σ.), εφόσον οι δραστηριότητες που προσφέρονται από τους φορείς εμπίπτουν θεματικά και υποστηρίζουν ουσιαστικά τις δραστηριότητες που υλοποιούνται από τους ανωτέρω».
«Το υπουργείο Παιδείας επιτρέπει την ελεύθερη είσοδο και τη διάθεση χρόνου από το πρόγραμμα του δημόσιου σχολείου για να εξασφαλίσουν τα κολέγια πελατεία, για να διαφημίσουν το προϊόν τους», τονίζουν οι βουλευτές του ΚΚΕ Γ. Γκιόκας, Λ. Κανέλλη, Θεοδ. Κωνσταντινίδης και Σπ. Χαλβατζής, που υπογράφουν την Ερώτηση του Κόμματος στη Βουλή για το θέμα. Και σχολιάζοντας αυτή την εξέλιξη σημειώνουν: «Την ίδια ώρα που οι επιχειρήσεις μπορούν να μπαίνουν ανενόχλητες μέσα στα σχολεία, ακόμα και για να ψαρέψουν πελατεία, η κυβέρνηση φωνάζει "έξω τα κόμματα, οι νεολαίες, τα συνδικάτα". Προφανώς, γιατί η μόνη ιδεολογία που πρέπει να μαθαίνουν τα παιδιά, είναι οι αξίες της αγοράς, της επιχειρηματικότητας, της διαφήμισης, του ανταγωνισμού.
Η επικίνδυνη αυτή εξέλιξη πραγματοποιείται στο έδαφος της στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των κυβερνήσεων διαχρονικά, που μετατρέπουν την Παιδεία σε ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα. Της στρατηγικής που αποδέχεται τη συνύπαρξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στο χώρο της Παιδείας, της Υγείας, προκειμένου να αυγατίζουν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων».
«Οχι στην είσοδο ιδιωτικών κολεγίων στα δημόσια σχολεία», δηλώνει το ΔΣ της ΟΛΜΕ. Καταγγέλλοντας - μετά από πρόταση του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών - την κίνηση του υπουργείου, καλεί τους συλλόγους διδασκόντων των δημόσιων λυκείων να μην αποδεχτούν τις συγκεκριμένες επισκέψεις.