Σάββατο 20 Δεκεμβρίου 2014

ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ: «Στον αέρα» οι μετεγγραφές φοιτητών



ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Παρασκευή 19 Δεκέμβρη 2014
Σε ομηρία συνεχίζουν να κρατούνται οι φοιτητές από τις πιο αδύναμες οικονομικά οικογένειες που δικαιούνται μετεγγραφή, μετά και τη χτεσινή προσωρινή διαταγή του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), Σωτήρη Ρίζου, που «παγώνει» προσωρινά τις μετεγγραφές στην Αρχιτεκτονική Σχολή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ετσι, οι πιο αδύναμοι οικονομικά φοιτητές γίνονται για ακόμη μια φορά «μπαλάκι», ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αστική Δικαιοσύνη, ανάμεσα δηλαδή στους νόμους και στις υπουργικές αποφάσεις για τις μετεγγραφές και στις προσωρινές διαταγές του Δικαστηρίου. Να υπογραμμιστεί ότι οι δύο σχολές και 115 μέλη του Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού τους προσέφυγαν στο ΣτΕ ζητώντας να μην ισχύσουν οι μετεγγραφές και να επιστρέψουν οι φοιτητές στις πόλεις που πέτυχαν αρχικά. Η εκδίκαση της προσφυγής αναμένεται το Φλεβάρη.
Η προσωρινή διαταγή δόθηκε από το ΣτΕ προς αποτροπή ανεπανόρθωτης βλάβης στη λειτουργία των δύο πανεπιστημιακών ιδρυμάτων λόγω του μεγάλου αριθμού των μετεγγραφών. Ειδικότερα, «παγώνουν» δύο αποφάσεις του υπουργού Παιδείας που αφορούν: α) «Την ρύθμιση θεμάτων για τη μεταφορά θέσης εισαγωγής πολυτέκνων, τριτέκνων και ειδικών κατηγοριών» και β) «Την ρύθμιση θεμάτων για τη μεταφορά θέσης εισαγωγής με οικονομικά κριτήρια του σχολικού έτους 2013-2014 στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση σύμφωνα με το άρθρο 47 του Ν. 4274/2014».
Ετσι, όμως, η προσωρινή διαταγή στέλνει και το μήνυμα «όσοι πιστοί προσέλθετε» και στις άλλες σχολές, ανοίγοντας επικίνδυνους δρόμους για να τεθούν σε αμφιβολία οι μετεγγραφές και σε άλλες σχολές και αντίστοιχα να βρεθούν «στον αέρα» χιλιάδες φοιτητές.
Οι γονείς διεκδικούν τις μετεγγραφές των παιδιών τους

Γονείς φοιτητών που δικαιούνται μετεγγραφή στις Αρχιτεκτονικές Σχολές του Πολυτεχνείου Αθήνας (ΕΜΠ) και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), διαμαρτύρονται με ανοιχτή επιστολή τους προς τους καθηγητές των σχολών αυτών που έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, προκειμένου να ακυρωθούν οι νόμοι για τις μετεγγραφές.
«Η αντίδρασή σας - σε μια πραγματικά δύσκολη συγκυρία και για την κοινωνία και για τα Ακαδημαϊκά Ιδρύματα - έχει φέρει τους μόνους αθώους σε αυτήν την υπόθεση - τα παιδιά μας - (...) αλλά και τις οικογένειές τους σε απελπιστική κατάσταση», σημειώνουν οι γονείς στην επιστολή τους, εξηγώντας ότι δεν μπορούν να στηρίξουν οικονομικά τις σπουδές των παιδιών τους αν δεν εφαρμοστεί ο νόμος για τις μετεγγραφές.
Οι γονείς σημειώνουν ότι άλλες σχολές που δέχτηκαν συγκρίσιμο ή ακόμα μεγαλύτερο φορτίο φοιτητών από τις μετεγγραφές, έχουν εγγράψει κι έχουν ενσωματώσει ακαδημαϊκά τους υπό μετεγγραφή φοιτητές. Και θέτουν το ερώτημα: «Εχει γίνει κατανοητό ότι αυτή τη στιγμή οι 90 περίπου οικογένειες που ζητούν μετεγγραφή στο ΕΜΠ και οι 50 στο ΑΠΘ βρίσκονται στα όρια της οικονομικής και ψυχικής τους αντοχής και 150 νέα και ταλαντούχα παιδιά κυκλοφορούν στις αίθουσες διδασκαλίας ως φαντάσματα, αφού δεν τους εγγράφετε, αλλά δεν έχουν και άλλη επιλογή;». Απευθυνόμενοι στους καθηγητές των Αρχιτεκτονικών Σχολών οι γονείς των υπό μετεγγραφή φοιτητών σημειώνουν: «Στρέφεστε στην ουσία ενάντια, όχι στον όποιο νόμο του υπουργείου Παιδείας, αλλά στα παιδιά που με κόπο και με οικονομική αιμορραγία της μέσης ελληνικής οικογένειας προσπαθούν να σπουδάσουν». Και προσθέτουν ότι «οι περισσότεροι, αν όχι όλοι από εμάς, δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε στα υπέρογκα δικαστικά έξοδα για να αντικρούσουμε τις ενέργειές σας στο ΣτΕ που τυπικά μεν στρέφονται κατά του υπουργού Παιδείας αλλά επί της ουσίας το αποτέλεσμά τους θίγει τα παιδιά μας». Γι' αυτό και καλούν τις Αρχιτεκτονικές Σχολές να σταματήσουν τη δικαστική αντιπαράθεση, να εφαρμόσουν το νόμο και να διεκδικήσουν μαζί με τους φοιτητές και τους γονείς τους τα αυτονόητα για τη λειτουργία των σχολών.