Σάββατο 20 Δεκεμβρίου 2014

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Σημαντικά και σοβαρά προβλήματα για τους Ρομά της «Αγίας Σοφίας» Το ΚΚΕ κατέθεσε Ερώτηση στη Βουλή



ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Παρασκευή 19 Δεκέμβρη 2014
Σημαντικά είναι τα προβλήματα διαβίωσης που αντιμετωπίζουν οι Ρομά που κατοικούν στον οικισμό «Αγία Σοφία» στο Δήμο Δέλτα της ΠΕ Θεσσαλονίκης, δίπλα από τις φυλακές Διαβατών. Ο συγκεκριμένος οικισμός κατασκευάστηκε το 2000, με απόφαση της τότε Νομαρχίας Θεσσαλονίκης, ώστε οι Ρομά να μη διαμένουν σε διάσπαρτους καταυλισμούς. Αν και αρχικά σχεδιάστηκε για να φιλοξενήσει 700 κατοίκους, σε αυτόν, σήμερα, κατοικούν περίπου 2.500 Ρομά.
Εκτός, όμως, από τον μεγάλο αριθμό κατοίκων σε σχέση με το μέγεθος του οικισμού, οι κάτοικοί του αντιμετωπίζουν και άλλα σοβαρά προβλήματα, όπως αυτό της συντήρησης των δικτύων κοινής ωφέλειας, των δρόμων. Παράλληλα, βασικές ανάγκες, όπως η συνεχής ύπαρξη γιατρού, δεν ικανοποιούνται.
Οι κάτοικοι του οικισμού είναι αγανακτισμένοι αφού βρίσκεται σε απόλυτη εγκατάλειψη κΔΗΜΟΣαθώς οι δρόμοι, με την πρώτη βροχή, μετατρέπονται σε ποτάμια καθώς είναι κατεστραμμένοι, οι αποχετεύσεις στην πλειοψηφία τους είναι σπασμένες με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία. Επίσης, αρκετά είναι τα κρούσματα ηπατίτιδας και σε συνδυασμό με το ιατρείο που λειτουργεί μόνο κάποιες μέρες τη βδομάδα, κάνει τους κατοίκους να ανησυχούν ιδιαίτερα. Στον οικισμό τα σκουπίδια είναι διάσπαρτα και δεν γίνεται περισυλλογή τους, πολλές είναι οι οικογένειες που ζουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ δεν υπάρχει μέριμνα για την ένταξη των παιδιών των Ρομά στην εκπαιδευτική διαδικασία.
Για το θέμα αυτό, το ΚΚΕ κατέθεσε Ερώτηση στη Βουλή, που υπογράφουν οι βουλευτές του Κόμματος Θεοδόσης Κωνσταντινίδης και Ελένη Γερασιμίδου, προς τον υπουργό Εσωτερικών, στην οποία τονίζεται: «Πρόκειται για μια κατάσταση η οποία συντηρείται όλα αυτά τα χρόνια καθώς δεν λαμβάνονται ουσιαστικά μέτρα για τη βελτίωση των απαράδεκτων συνθηκών στον οικισμό. Για τα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Ρομά, καθώς και οι κάτοικοι που διαμένουν κοντά σε καταυλισμούς, μεγάλες και σοβαρές ευθύνες έχουν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις και η σημερινή συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, καθώς και η Τοπική Διοίκηση». Ετσι, ρωτούν τον υπουργό «ποια συγκεκριμένα μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για την άμεση αντιμετώπιση της απαράδεκτης αυτής κατάστασης και τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των κατοίκων του οικισμού».