Κυριακή 21 Δεκεμβρίου 2014

Παραμένει ανοιχτή η «πληγή» του ΧΥΤΑ στη Φυλή

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Σάββατο 20 Δεκέμβρη 2014 - 2η έκδοση
 Επιμένει με ...ασάφεια η περιφερειακή αρχή Αττικής στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, πετώντας το μπαλάκι στον κάθε δήμο ξεχωριστά. Στη διάρκεια της προχτεσινής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Αθήνας, οπότε και συζητήθηκε το θέμα, η αντιπεριφερειάρχης, Ε. Κυπριανίδου, επανέλαβε την προτροπή της Περιφέρειας να προχωρήσουν οι δήμοι σε τοπικά σχέδια διαχείρισης των απορριμμάτων. Η, δε, Περιφέρεια, όπως είπε, θα υποστηρίξει τεχνικά και υλικά τους δήμους, αρνούμενη να τοποθετηθεί συγκεκριμένα σε καίρια ζητήματα. Οπως σχολίασε χαρακτηριστικά ο Στ. Λάμπρου, δεν υπάρχει καν ένα χρονοδιάγραμμα για το πότε θα κλείσει ο ΧΥΤΑ. Ούτε βέβαια χρονοδιάγραμμα υλοποίησης προϋποθέσεων, που απαιτούνται ώστε να κλείσει, υπάρχει.

Η Ε. Κυπριανίδου επέμεινε αοριστολογώντας, παρέπεμψε το κλείσιμο του ΧΥΤΑ στη... γοργή προώθηση ενός εναλλακτικού σχεδίου διαχείρισης των απορριμμάτων, συμπληρώνοντας έτσι την έκθεση ιδεών που είχε αποστείλει η περιφερειάρχης, Ρ.Δούρου, προς τους δήμους για το ζήτημα. Τα εύσημα απέσπασε από τον επικεφαλής της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Σακελλαρίδη, η παρουσίαση από το δήμο Αθηναίων του σχεδίου για τη διαχείριση των σκουπιδιών, το οποίο ουσιαστικά εστιάζει στην κερδοφόρα λειτουργία της καθαριότητας στο δήμο. Αλλωστε, ο Γ. Καμίνης είπε ότι η επίλυση του προβλήματος είναι η εξεύρεση λύσης που θα καθιστά και κερδοφόρα τη διαχείριση των απορριμμάτων στην πόλη. Ο ίδιος είπε ότι πρέπει να γίνει αναθεώρηση του υπάρχοντος περιφερειακού σχεδίου με επικαιροποίηση των δεδομένων για τα εργοστάσια μέσω Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ), συντασσόμενος έτσι με την πλήρη ιδιωτικοποίηση του χρυσοφόρου τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων, που θα κληθούν να πληρώσουν αδρά τα λαϊκά στρώματα.
Σχολιάζοντας τις τοποθετήσεις τόσο της εκπροσώπου της περιφερειακής αρχής όσο και του Γ. Σακελλαρίδη για ένα μοντέλο διαχείρισης που θα βασίζεται στο δημόσιο χαρακτήρα, ο Στ. Λάμπρου υπογράμμισε ότι κανείς δεν μπορεί να σας πιστέψει, γιατί η κοινοτική οδηγία και ο νόμος 4240 μιλούν καθαρά για συμμετοχή ιδιωτών. Κατέθεσε την αντίθεση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στον ΕΣΔΝΑ και στις 4 μονάδες επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων που προβλέπονται. Θύμισε στο σημείο αυτό ότι, παρά τις διαφωνίες της στα λόγια στα 4 εργοστάσια, η περιφερειακή αρχή ενέταξε στον προϋπολογισμό της κονδύλι, ύψους 2 εκατομμυρίων ευρώ, για το ΧΥΤΑ στο Γραμματικό που προβλέπει ο περιφερειακός σχεδιασμός. Τόνισε ότι πρέπει να αναζητηθούν χώροι εκτός Θριασίου και Δυτικής Αθήνας, ακόμα και εκτός Αττικής. Χρειάζεται, υπογράμμισε, διαπεριφερειακή συνεργασία, συμπληρώνοντας ότι δεν μπορεί η περιφερειακή αρχή να πετά το μπαλάκι σε κάθε δήμο ξεχωριστά, καλώντας τους ξεχωριστά ή ανά ομάδα να φτιάξουν το δικό τους σχεδιασμό χωρίς να γνωρίζουν τι σχεδιάζει ο διπλανός δήμος.
Ο Στ. Λάμπρου υπογράμμισε, τέλος, ότι πρέπει να τεθεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα που θα λήξει οριστικά το ζήτημα του ΧΥΤΑ Φυλής και της απορρύπανσης των περιοχών. «Το Θριάσιο και η Φυλή είναι πλέον ακατάλληλοι χώροι» είπε και κατέθεσε την αντίθεση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην προωθούμενη μέθοδο