Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2014

Χανιά: Κινητοποίηση ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του αεροδρομίου



ΠΗΓΗ 902.gr Δημοσίευση: Σάβ, 22/11/2014 - 20:49
Κινητοποίηση ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του αεροδρομίου των Χανίων, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, από μαζικούς φορείς του νομού Χανίων καθώς και φορείς της Λαϊκής Συσπείρωσης Χανίων  

 (Δείτε εδώ την δήλωση του Νίκου Παπαντωνάκη δημοτικού συμβούλου Χανίων με τη Λαϊκή Συσπείρωση - πηγή: Flashnews Gr).

Στην κινητοποίηση παρευρέθηκε κλιμάκιο του ΚΚΕ, με επικεφαλής την Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτή του Κόμματος. Η Δ. Μανωλάκου, δήλωσε μεταξύ άλλων: «Η ιδιωτικοποίηση του αερολιμένα Χανίων εντάσσεται στις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις της κυβέρνησης και της ΕΕ. Αυτή η ιδιωτικοποίηση δεν πρέπει να περάσει γιατί θα έχει τραγικές συνέπειες. Εδώ δίπλα είναι η 115 ΠΜ της πολεμικής αεροπορίας, η δεύτερη σε μέγεθος και δύναμη πτέρυγα στην Ελλάδα και αυτό σημαίνει ότι υποθηκεύεται η ασφάλεια του νησιού. Επίσης θα υπάρχουν σοβαρές συνέπειες για τους εργαζομένους του αεροδρομίου, οι οποίοι όχι μόνο θα απολυθούν, όχι μόνο θα περάσουν νέες εργασιακές σχέσεις αλλά θα τσακιστούν ότι δικαιώματα υπάρχουν. Επίσης οι επιπτώσεις θα αφορούν όλο το λαό της δυτικής Κρήτης καθώς θα αυξηθούν τα τέλη, τα εισιτήρια, θα επηρεάσει διάφορους κλάδους όπως για παράδειγμα τους ταξιτζήδες που θα πρέπει να πληρώνουν για να μπουν στο αεροδρόμιο. Άρα, μέσα σε αυτή τη σκληρή λιτότητα το κόστος μεταφοράς θα πάει στα ύψη. Οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις- ιδιωτικοποιήσεις εξυπηρετούν μια χούφτα μεγαλοεπιχειρηματιών και τα κέρδη τους. Διεκδικούμε η κρατική περιουσία να μείνει και να λειτουργεί υπέρ του λαού, για ασφαλείς και φθηνές μεταφορές που θα συμβάλλουν και στις αναπτυξιακές δυνατότητες του νησιού».

Ανακοίνωση Τομεακών Επιτροπών Πόλης και Υπαίθρου Χανίων του ΚΚΕ
Οι Τομεακές Επιτροπές Πόλης και Υπαίθρου Χανίων του ΚΚΕ, με ανακοίνωσή τους σημειώνουν:
«Η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει αμέσως μετά την τουριστική περίοδο, στην επιτάχυνση της εφαρμογής των ψηφισμένων νόμων για άμεση διάλυση της ΥΠΑ, τις διαθεσιμότητες και απολύσεις και τη διευκόλυνση της ιδιωτικοποίησης του αεροδρομίου Χανίων πρέπει να σημάνει συναγερμό!
Η ιδιωτικοποίηση του αεροδρομίου Χανίων, θα έχει αρνητικές συνέπειες:
Στους εργαζομένους στο αεροδρόμιο, αφού θα υπάρξουν διαθεσιμότητες και απολύσεις και παραπέρα τσάκισμα των εργασιακών σχέσεων σε όλους ανεξαιρέτως.
Στο λαό, ο οποίος θα κληθεί να πληρώσει την αύξηση των τελών των αεροδρομίων που θα επιβάλλουν οι ιδιώτες «επενδυτές» αλλά και στην ασφάλεια των πτήσεων όπου θα θυσιάζεται στο όνομα του κέρδους με τραγικές συνέπειες όπως δείχνει και η διεθνής εμπειρία.
Αυτή είναι η απελευθέρωση των αερομεταφορών και οι ιδιωτικοποιήσεις, που εντάσσονται στα πλαίσια υλοποίησης της πολιτικής της ΕΕ και των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων, με στόχο την όλο και παραπέρα κερδοφορία τους.
Δεν ξεπουλάνε μόνο το αεροδρόμιο Χανίων. Φιλέτα γης σε όλη την Κρήτη, παραλίες, βουνά αλλά και κερδοφόροι τομείς στρατηγικής σημασίας όπως λιμάνια, μαρίνες, αεροδρόμια και άλλα, δίνονται βορά στο μεγάλο κεφάλαιο.
Το ρεκόρ αφίξεων τουριστών, το πληρώνουν με «αίμα», οι εργαζόμενοι και οι αυτοαπασχολούμενοι στο αεροδρόμιο, στα ξενοδοχεία και τον επισιτισμό, για να γεμίζουν οι τσέπες των μονοπωλιακών ομίλων στον κλάδο.
Τα εκατομμύρια των εσόδων που έχει σε ετήσια βάση το αεροδρόμιο Χανίων, θα πάνε στις τσέπες των «επενδυτών», αντί να ενταχθούν στον κρατικό προϋπολογισμό και να αξιοποιηθούν για τις επείγουσες λαϊκές ανάγκες, για την ανακούφιση των φτωχών εξαθλιωμένων νοικοκυριών.
Αυτή είναι η καπιταλιστική ανάπτυξη που ευαγγελίζονται. Σίγουρα κέρδη για το κεφάλαιο, πάνω στα ρημαγμένα εργασιακά δικαιώματα και την παράδοση του πλούτου της χώρας. Αυτή είναι η πολιτική της ΕΕ, της λυκοσυμμαχίας των μονοπωλίων, που εφαρμόζεται σε όλες τις χώρες, με ή χωρίς μνημόνια.
Οι τοπικοί εκφραστές αυτής της πολιτικής στο νομό μας «έχουν βγει στα κεραμίδια» ενάντια στον τρόπο που θα γίνει η ιδιωτικοποίηση του αεροδρομίου αλλά και στο ποιος θα είναι ο αγοραστής. Γι΄ αυτό και έχουν ακουστεί αρκετά επιχειρήματα «διαφωνίας» (μεταξύ των οποίων και το χαμηλό τίμημα του ξεπουλήματος και τον μη νόμιμο διαδικαστικό τρόπο) που αφήνουν στο απυρόβλητο την ουσία της αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζεται.
Αυτό που σήμερα χρειάζεται, μπορεί να εμποδίσει μέτρα, να δώσει προοπτική είναι ο ενιαίος αγώνας, των εργαζομένων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, των αυτοαπασχολούμενων ΕΒΕ, των μικρών αγροτών, της νεολαίας, των γυναικών, της λαϊκής συμμαχίας να σταματήσει τώρα το ξεπούλημα του αεροδρομίου και τις υπόλοιπες ιδιωτικοποιήσεις, να δυναμώσει τον αγώνα του απέναντι στα μονοπώλια και την ΕΕ, για πραγματική λαϊκή εξουσία, αποδέσμευση από την ΕΕ, μονομερή διαγραφή του χρέους, κατάργηση των μνημονίων και όλων των αντιλαϊκών μέτρων και κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής».