Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2014

Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ για την επαναπρόσληψη δημοσίων υπαλλήλων και πλήρη αποζημίωση σε περίπτωση απόλυσης

ΠΗΓΗ 902.gr Δημοσίευση: Τρί, 11/11/2014 - 10:35
Επίκαιρη Ερώτηση προς τους υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Οικονομικών κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης για την επαναπρόσληψη των απολυμένων δημοσίων υπαλλήλων και σε περίπτωση απόλυσης να τους χορηγηθεί πλήρης αποζημίωση.
Αναλυτικά το κείμενο:
«ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους Υπουργούς Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Οικονομικών
Θέμα: Επαναπρόσληψη των απολυμένων δημοσίων υπαλλήλων και σε περίπτωση απόλυσης να τους χορηγηθεί πλήρης αποζημίωση.
Η κυβέρνηση υλοποιώντας τις στρατηγικές επιλογές ΕΕ και ΔΝΤ και προκειμένου να στηρίξει την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων και να μειώσει τις δημοσιονομικές δαπάνες, εφαρμόζοντας το αντεργατικό της οπλοστάσιο προχώρησε σε χιλιάδες απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων.
Προκειμένου δε να εξευμενίσει τους απολυμένους δήλωσε ότι θα τους χορηγεί αποζημίωση, αντίστοιχη των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα. Έτσι τον Μάρτη 2014 με το νόμο 4254/2014 αρ.1 παρ. Θ΄ υποπαρ. Θ1 περ. 2 υποπαρ. 4α, θέσπισε τη χορήγηση αποζημίωσης για όσους απολύονται από το δημόσιο μετά την παραμονή τους σε καθεστώς διαθεσιμότητας, είτε είναι μόνιμοι υπάλληλοι είτε ΙΔΑΧ.

Μετά από 2 μήνες (Μάης 2014) η κυβέρνηση άλλαξε τον τρόπο υπολογισμού της ανωτέρω αποζημίωσης με το άρθρο 41 παρ. 1 του Ν. 4262/14 πετσοκόβοντας ακόμα περισσότερο την ήδη ελάχιστη αποζημίωση που είχε θεσπίσει. Κατάργησε ως χρόνο υπολογισμού της αποζημίωσης το χρόνο της διαθεσιμότητας και συμψήφισε το σύνολο των αποδοχών της διαθεσιμότητας με την αποζημίωση, παρόλο που η διαθεσιμότητα είναι μονομερής ενέργεια του εργοδότη, χωρίς να ευθύνεται για αυτό ο εργαζόμενος! Κατά τα λοιπά διατηρήθηκε ο ίδιος τρόπος υπολογισμού, συμπεριλαμβανομένης διάτα­ξης που ορίζει ότι, εφόσον έχουν συμπληρωθεί οι προϋποθέσεις για λήψη σύνταξης, για τους μεν επικουρικά ασφαλισμένους καταβάλλεται το 40% της αποζημίω­σης, για όσους δεν είναι επικουρικά ασφαλισμένοι το 50% της αποζημίωσης.
Μετά από 4 μήνες (Σεπτέμβρης 2014) η κυβέρνηση άλλαξε για τρίτη φορά τον τρόπο υπο­λο­γισμού της αποζημίωσης και μάλιστα με ΚΥΑ (2/49954/0026/ΦΕΚ 2525/Β/23-9-2014). Απαλείφθηκε η προηγούμενη διάταξη νόμου, που προέβλεπε τη συμπλήρωση των προϋποθέσεων λήψης σύνταξης για τη μείωση της αποζημίωσης και μοναδικό κρι­τήριο για την ποσοστιαία μείωση της αποζημίωσης (κατά 60% και 50%) ορίστηκε η ύπαρ­ξη ή μη επικουρικής ασφάλισης. Με δεδομένο ότι η επικουρική ασφάλιση είναι υπο­χρεω­­τική και δεν υπάρχει ασφαλισμένος χωρίς επικουρική ασφάλιση, γίνεται φανερό ότι η προβλεπόμενη αποζημίωση εξανεμίζεται ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ όσους απολύονται μετά από δια­θε­σι­μότητα. Όσοι μάλιστα έχουν κάτω από 15 χρόνια ασφάλισης, θα βρεθούν και "να χρωστάνε"!
Μέχρι σήμερα οι κυβερνήσεις έλεγαν ότι δεν προβλεπόταν αποζημίωση στους δημοσίους υπαλλήλους, όπως στους ιδιωτικούς, γιατί είχαν τη μονιμότητα. Τώρα που κατάργησαν τη μονιμότητα το κράτος - εργοδότης πετάει στο δρόμο χιλιάδες εργαζόμενους χωρίς καν τη στοιχειώδη αποζημίωση. Αλλά και αυτή την ελάχιστη αποζημίωση, που προέβλεψαν για ορισμένες περιπτώσεις, τη μειώνουν μέχρι εξαφάνισης!
ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί τι μέτρα θα πάρουν ώστε:
Να επαναπροσληφθούν όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι, μόνιμοι και ΙΔΑΧ, που απολύθηκαν και στο βαθμό που με ευθύνη της κυβέρνησης εξακολουθούν να είναι απολυμένοι να τους χορηγηθεί πλήρης αποζημίωση χωρίς συμψηφισμούς και περικοπές και ανεξαρτήτως των προϋποθέσεων ή μη συνταξιοδότησής τους, επικουρικής ή όχι ασφάλισης, με απλή διαδικασία, χωρίς γραφειοκρατικά εμπόδια».