Κυριακή 23 Νοεμβρίου 2014

ΗΜΑΘΙΑ: Στους δρόμους ξανά για τη μεταφορά



ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Σάββατο 22 Νοέμβρη 2014
Μαζική και μαχητική συγκέντρωση και πορεία στους δρόμους της Βέροιας πραγματοποίησαν χτες το πρωί γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί, απαιτώντας δημόσια και δωρεάν Παιδεία και έγκαιρες, δωρεάν, ασφαλείς μεταφορές.
Τη συγκέντρωση διοργάνωσε η Ομοσπονδία Γονέων και Κηδεμόνων Ημαθίας και πραγματοποιήθηκε στη πλατεία Ωρολογίου. Ακολούθησε μαχητική πορεία στους δρόμους της πόλης, η οποία κατέληξε στην αντιπεριφέρεια Ημαθίας. Οι γονείς ζητούν να καταργηθεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση που βάζει χιλιομετρικά όρια στο ποιοι μαθητές δικαιούνται δωρεάν μετακίνηση, καθώς επίσης ζητούν να καταργηθεί και ο χρονικός περιορισμός μεταξύ δυο δρομολογίων που αναγκάζει μαθητές που σχολούν νωρίτερα να περιμένουν 1,5 ώρα το επόμενο δρομολόγιο.
Γονείς και μαθητές διαδήλωσαν ότι τα προβλήματα μεταφοράς των μαθητών και η συνεχής διάλυση της δημόσιας Παιδείας απέδειξαν ότι ο μόνος δρόμος που τους έμεινε είναι αυτός του αγώνα.
Κατήγγειλαν ότι δε θα δεχτούν το κόστος μεταφοράς να μετακυλίεται στις τσέπες των οικογενειών τους, που έτσι και αλλιώς δεινοπαθούν από το σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης. Σημείωσαν ότι δε γίνεται να μεταφέρονται παιδιά από τους γονείς ή με τα πόδια στα σχολεία από τα χωριά της Ημαθίας, της Νάουσας και της ορεινής Πιερίας.
Οπως είπαν, με βάση τα χιλιομετρικά όρια τα παιδιά του Λυκείου πρέπει να περπατάνε 10 χιλιόμετρα, τα παιδιά του Γυμνασίου 7 χιλιόμετρα και τα παιδιά του Δημοτικού 2,5 χιλιόμετρα. Μάλιστα, εξαιτίας του χρονικού περιορισμού, παιδιά δημοτικού που σχολάνε νωρίτερα αναγκάζονται να παραμένουν εκτός σχολείου για 1 και 1,5 ώρα μέχρι να έρθει το λεωφορείο που θα τα παραλάβει για να επιστρέψουν στα σπίτια τους.