Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2014

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΣΥΡΙΖΑ: Συνέταιροι στην ανατροπή των εργασιακών σχέσεων



ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Τρίτη 25 Νοέμβρη 2014
Την ώρα που ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ διαγκωνίζονται για το ποιος αποτελεί τον καλύτερο εγγυητή της σταθερότητας, για λογαριασμό των κεφαλαιοκρατών, την ίδια στιγμή αποδεικνύεται ότι είναι τα καλύτερα συνεταιράκια στον αποπροσανατολισμό των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων, με στόχο τη στήριξη της καπιταλιστικής βαρβαρότητας.
Δεν πέρασαν λίγες μέρες που η πλειοψηφούσα παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ πέρασε με τη στήριξη των παρατάξεων ΠΑΣΟΚ (Σγουρού) και ΝΔ (Κουμουτσάκου) στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής την απόφαση, η συγκεκριμένη Περιφέρεια - πρώτη από όλες τις άλλες Περιφέρειες - να ανταποκριθεί στο κάλεσμα του υπουργείου Εσωτερικών, της «μνημονιακής» συγκυβέρνησης, για τη δημιουργία 13 Περιφερειακών Μηχανισμών για την προώθηση των λεγόμενων «Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων» (ΚΟΙΝΣΕΠ). Τη σκυτάλη πήρε λίγες μέρες μετά ένα στέλεχος της κυβέρνησης ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης. Μιλώντας, χτες, σε ημερίδα για την «κοινωνική οικονομία» δήλωσε, προφανώς με χαρά, ότι «συνεχίζουμε με τη σύσταση και στήριξη της πρώτης λειτουργίας των 13 Περιφερειακών Μηχανισμών Υποστήριξης της ανάπτυξης και προώθησης των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων (ΚΟΙΝΣΕΠ)». Ολόκληρη η ομιλία ήταν μια διαφήμιση για την «κοινωνική οικονομία».
Ολοι μαζί, λοιπόν, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ στηρίζουν την αποκαλούμενη «κοινωνική οικονομία» χωρίς καμία διαφορά. Πατάνε πάνω στους ίδιους αντιλαϊκούς νόμους για να συμμετάσχουν στη δημιουργία των ίδιων ακριβώς μηχανισμών και να στηρίξουν ακριβώς τον ίδιο τύπο επιχειρήσεων.
Στην Ελλάδα, οι «επιχειρήσεις» αυτές έχουν ήδη φθάσει τις 700 και η κατεύθυνση που δίνεται είναι να δραστηριοποιηθούν κυρίως στο χώρο της Υγείας και της Πρόνοιας.
Κερκόπορτα των ιδιωτικοποιήσεων
Η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση (οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στην Περιφέρεια Αττικής) με αφορμή την απόφαση της πλειοψηφίας στο Περιφερειακό Συμβούλιο έβγαλε ανακοίνωση αποκαλύπτοντας τους στόχους αυτής της πολιτικής. Σημειώνει ότι η απόφαση για την προώθηση των ΚΟΙΝΣΕΠ ανοίγει «την κερκόπορτα των ιδιωτικοποιήσεων και της επιχειρηματικής δράσης στους ΟΤΑ της Αττικής, υλοποιώντας αντίστοιχο ευρωενωσιακό πρόγραμμα».

Οι συνέπειες της απόφασης αυτής αφορούν όλους τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα καθώς «η εν λόγω Αναπτυξιακή Σύμπραξη θα προωθήσει τις ΚΟΙΝΣΕΠ σε όλη την Αττική, σε όλους τους τομείς, όχι μόνο σε αρμοδιότητες της Περιφέρειας Αττικής. Αποτελεί συνέχεια της απόφασης του προηγούμενου Περιφερειακού Συμβουλίου για τη δημιουργία "θερμοκοιτίδας" για το Βοήθεια στο Σπίτι, ΚΟΙΝΣΕΠ σε πολιτιστικούς τομείς Δήμων, αποτελεί συνέχεια των προτάσεων της κυβέρνησης στους απολυμένους Σχολικούς Φύλακες και τις απολυμένες καθαρίστριες του Υπουργείου Οικονομικών, για ίδρυση ΚΟΙΝΣΕΠ.
Οι ΚΟΙΝΣΕΠ αποτελούν όχημα για να έχουν φτηνούς εργαζόμενους, δίχως δικαιώματα, για να συνεχίζουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι να ανακυκλώνουν την ανεργία με ολιγόμηνες θέσεις εργασίας, με άθλιους μισθούς και χωρίς ουσιαστικά εργασιακά, ασφαλιστικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα, για να εξασφαλίζουν ζεστό χρήμα και τζάμπα εργατικό δυναμικό σε επιχειρήσεις, για να διευκολύνουν την είσοδο ιδιωτών, βιομηχάνων, μονοπωλιακών ομίλων σε αρμοδιότητες και υπηρεσίες του δημόσιου τομέα.
Να δυναμώσουμε τη φωνή μας και να απαιτήσουμε: Την ακύρωση της απόφασης της Περιφερειακής Αρχής για συμμετοχή της σε ΚΟΙΝΣΕΠ. Την κατάργηση του νόμου για τη δημιουργία των ΚΟΙΝΣΕΠ, όπως και κάθε μορφής επιχειρηματικής δράσης στους ΟΤΑ. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα».