Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2014

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΝΕΟΥ ΕΣΠΑ: Ολα για την «εξωστρέφεια»



 Χρηματοδοτήσεις από το ΕΣΠΑ και την ΕΤΕπ στραμμένες στην ενίσχυση επιχειρηματικών ομίλων και στις εξαγωγές

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Παρασκευή 28 Νοέμβρη 2014
Λιγότερο από μία βδομάδα, και συγκεκριμένα μέχρι τις 2 Δεκέμβρη, θα διαρκέσει η «δημόσια διαβούλευση» επί του σχεδίου νόμου για τη διαχείριση του νέου ΕΣΠΑ Προγραμματικής Περιόδου 2014 - 2020, το οποίο ευθύς εξαρχής υπογραμμίζει ότι έρχεται να στηρίξει «την ανταγωνιστικότητα, την καινοτομία και την εξωστρέφεια των επιχειρήσεων της χώρας...», στοιχεία που, όπως αναφέρεται εισηγητικά, αποτελούν προϋποθέσεις... «ευημερίας».
Στην πρόσκληση συμμετοχής στη «δημόσια διαβούλευση» επισημαίνεται ότι οι ευρωπαϊκοί πόροι που θα διατεθούν τα επόμενα χρόνια μέσω ΕΣΠΑ «είναι περισσότερο από ποτέ άλλοτε κρίσιμοι για την Ελλάδα, καθώς σε μεγάλο βαθμό είναι και οι μοναδικοί διαθέσιμοι για την παροχή κινήτρων αναπτυξιακών επενδύσεων, τουλάχιστον σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα».
Στο μεταξύ, σε συνάντηση που πραγματοποίησε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κ. Σκρέκας, με το προεδρείο της Ενωσης Περιφερειών Ελλάδας σε σχέση με το νέο σχέδιο νόμου για τη διαχείριση του νέου ΕΣΠΑ, ξεκαθαρίστηκε ότι θα δοθεί στους περιφερειάρχες το δικαίωμα της τελικής ένταξης των έργων των νέων περιφερειακών προγραμμάτων, κάτι που δεν ίσχυε στο προηγούμενο ΕΣΠΑ. Οπως επισημάνθηκε, στο εξής οι Περιφέρειες αποκτούν «ενισχυμένες αρμοδιότητες» για δράσεις κρατικών ενισχύσεων, κοινωνικού ταμείου και γεωργικού ταμείου αγροτικής ανάπτυξης.
Πάντως, θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι το νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα συνοδεύεται για πρώτη φορά από την υποχρέωση τήρησης δημοσιονομικών συστάσεων προς τα κράτη - μέλη και τη δέσμευση για τήρηση συγκεκριμένων προϋποθέσεων αλλά και αυξημένες αρμοδιότητες στην Επιτροπή να διακόψει τις χρηματοδοτήσεις, εάν μία χώρα δεν τηρεί τις συγκεκριμένες δεσμεύσεις...

Αύξηση εξαγωγών προβλέπουν οι επιχειρηματίες
Οι 7 στις 10 ελληνικές επιχειρήσεις προβλέπουν αύξηση των εξαγωγικών τους δραστηριοτήτων τα επόμενα δύο χρόνια, ενώ αντίστοιχα 7 στις 10 ελληνικές επιχειρήσεις δραστηριοποιήθηκαν σε αγορές του εξωτερικού μετά το 2008, αναφέρεται σε έρευνα για τις εξαγωγές που διενεργήθηκε για λογαριασμό της Eurobank.
Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 222 επιχειρήσεων, επισημαίνει ότι το 45% των επιχειρήσεων αποκομίζουν άνω του 50% του ετήσιου τζίρου τους από τις εξαγωγές, ενώ ως αρνητικούς παράγοντες για την εξαγωγική τους δραστηριότητα αναφέρουν ανάμεσα σε άλλα το υφιστάμενο φορολογικό καθεστώς και το υψηλό κόστος δανεισμού.
Στις προτάσεις στήριξης των εξαγωγών που συνοδεύουν την έρευνα υπογραμμίζεται ότι η ανταγωνιστικότητα πρέπει να γίνει πρωταρχικός στόχος «εθνικής στρατηγικής» με τη διοργάνωση εμπορικών αποστολών, την ενίσχυση της οικονομικής διπλωματίας και τη δημιουργία εργαλείων προβολής.
Πρώτη χρηματοδότηση ιδιωτικής εταιρείας από την ΕΤΕπ
Την εξασφάλιση χρηματοδότησης ύψους 25 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, που θα κατευθυνθεί εξολοκλήρου στον τομέα της «Ερευνας και Ανάπτυξης», ανακοίνωσε χτες η φαρμακοβιομηχανία «Pharmathen», στην οποία αναφέρει ακόμη ότι η επιχείρηση σχεδιάζει να επενδύσει περισσότερα από 100 εκατ. ευρώ μέσα στην επόμενη πενταετία, για την ανάπτυξη νέων προϊόντων και τεχνολογιών στον τομέα της Υγείας.
Η χρηματοδότηση της ΕΤΕπ προς τη «Pharmathen» είναι η πρώτη οικονομική πράξη της Επενδυτικής Τράπεζας προς την Ελλάδα μέσω του προγράμματός της «InnovFin - EU Finance for Innovators», το οποίο αποσκοπεί στο «να γεφυρωθεί το χάσμα της καινοτομίας που υπάρχει ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ και την Αμερική».