Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2014

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ





Κοινοβουλευτική Ομάδα

Λεωφ. Ηρακλείου 145, 14231 ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ,
τηλ.: 2102592213, 2102592105, 2102592258, fax: 2102592155
e-mail: ko@vouli.kke.gr, http://www.kke.gr
Γραφεία Βουλής: 2103708168, 2103708169, fax: 2103707410








ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Υγείας

Θέμα: Προβλήματα στη λειτουργία του Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης «Γ. Παπανικολάου» λόγω έλλειψης προσωπικού, υλικών κ.ά..

Η ακολουθούμενη πολιτική υποχρηματοδότησης και εμπορευματοποίησης της Υγείας, από όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις και από τη σημερινή συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, έχει ως αποτέλεσμα και το Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Γ. Παπανικολάου» στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, να δυσκολεύεται να καλύψει στοιχειωδώς τις ολοένα και αυξανόμενες ανάγκες και να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του.
Οι ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, αλλά και προσωπικού άλλων ειδικοτήτων, οι ελλείψεις σε υλικά και η διάλυση της τεχνικής υπηρεσίας, έχουν ως αποτέλεσμα τμήματα και κλινικές να υπολειτουργούν και να υποβαθμίζονται, ενώ οι εργαζόμενοι και οι ασθενείς να βιώνουν καθημερινά μια δραματική κατάσταση.
Συγκεκριμένα ο προϋπολογισμός του νοσοκομείου έχει μειωθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια. Το 2013 είχε προϋπολογισμό 48 εκατομμύρια ευρώ και το 2014 περίπου 30 εκατομμύρια ευρώ. Αντίστοιχα μειωμένο κατά 50% είναι και το προσωπικό το οποίο καλείται να αντιμετωπίσει πολλαπλάσιες σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, ιατρικές και νοσηλευτικές πράξεις.

Ενδεικτικά για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Γ. Παπανικολάου», αναφέρουμε τα εξής:
Κατά τη διάρκεια της νύχτας, στη γενική εφημερία των κλινικών, υπάρχει μόνο μία νοσηλεύτρια η οποία εξυπηρετεί τις ανάγκες όσων νοσηλεύονται στην κλινική, ενώ ταυτόχρονα πρέπει να αντιμετωπίζει και τα έκτακτα περιστατικά. Εκτός από το γεγονός ότι η κατάσταση αυτή είναι εξουθενωτική για τους εργαζόμενους, παράλληλα δουλεύουν και με τον φόβο μήπως δεν καταφέρουν να ανταποκριθούν σε κάποια από τις κλήσεις των ασθενών, οπότε και γίνεται αναφορά σε βάρος τους και βρίσκονται αντιμέτωποι με διώξεις από την πλευρά της Διοίκησης.
Με μειωμένο προσωπικό λειτουργεί και η Β’ Μ.Ε.Θ., η οποία ανακαινίσθηκε το 2013, αυξάνοντας τη δυναμικότητα της από 8 σε 12 υπερσύγχρονες κλίνες. Όταν διακόπηκε η λειτουργία της προκειμένου να γίνει η εν λόγω ανακαίνιση, το προσωπικό της Μ.Ε.Θ. μεταφέρθηκε σε άλλες κλινικές. Μετά από την επαναλειτουργία της Μονάδας, από τον Σεπτέμβρη του 2013, μέχρι και σήμερα, δεν έχει στελεχωθεί με το αναγκαίο προσωπικό.
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι παρόλο που ο κανονισμός για τη λειτουργία 12 κλινών Μ.Ε.Θ. προβλέπει να υπάρχουν 8 μόνιμοι ειδικοί γιατροί, στον οργανισμό του νοσοκομείου προβλέπεται η λειτουργία με μόλις 5, ενώ λειτουργεί με μόνο 2 μόνιμους γιατρούς, 4 επικουρικούς (με ετήσια σύμβαση) και 1 αποσπασμένο από αλλού. Την ίδια ώρα, ενώ θα έπρεπε να εργάζονται 36 νοσηλεύτριες, λειτουργεί με 23 από τις οποίες οι 2 πρόκειται να φύγουν.
Στην Οφθαλμολογική και στην Ωτορινολαρυγγολογική κλινική, παρόλο που η λειτουργία τους έχει αποκατασταθεί από την πρόσφατη πλημμύρα τους, πρόβλημα που το ΚΚΕ είχε αναδείξει με σχετική του ερώτηση στη βουλή, εξακολουθούν να υπάρχουν σοβαρά προβλήματα λόγω της έλλειψης προσωπικού. Εντονότερο είναι αυτό της έλλειψης αναισθησιολόγων, που ως αποτέλεσμα έχει να έχουν μειωθεί οι μέρες των χειρουργείων από 5 σε 3, αυξάνοντας τον χρόνο αναμονής των ασθενών. Μάλιστα συζητείται να πραγματοποιούνται τα χειρουργεία των δύο κλινικών με την παρουσία ενός αναισθησιολόγου, ο οποίος θα έχει την ευθύνη ταυτόχρονα και για τα δύο χειρουργεία.
Επίσης να τονιστεί ότι αναγκάζονται οι εργαζόμενοι να είναι σε ετοιμότητα ενώ έχουν ρεπό και να προσέρχονται οποιαδήποτε ώρα για να καλύψουν ανάγκες πάγιες και διαρκείς επειδή δεν υπάρχει προσωπικό για να καλυφτούν απογευματινά και νυχτερινά ωράρια (αιμοδυναμικό, τεχνητό νεφρό, αναισθησιολογικό, εξωσωματική)
Η τεχνική υπηρεσία του Νοσοκομείου έχει αποδεκατιστεί με αποτέλεσμα να μην μπορεί να αντιμετωπίσει προβλήματα που προκύπτουν. Παράλληλα στους ελάχιστους εργαζόμενους που έχουν απομείνει οφείλονται 100 και 150 ρεπό.
Ρεπό οφείλονται και σε άλλες κατηγορίες προσωπικού όπως νοσηλευτικό, βοηθητικό και τηλεφωνητές. Μάλιστα στους τηλεφωνητές οφείλεται κανονική άδεια από το 2013 (6 ημέρες) και ρεπό από 50 έως 100 σε εργαζομένους με ειδικά προβλήματα όρασης, που ανα­γκάζονται να δουλεύουν πολλές ημέρες συνεχώς με σοβαρές επιπτώσεις στην υγειά τους.
Συνολικά, στην περίοδο 01.01.2012 έως 06.11.14, αποχώρησαν από το Νοσοκομείο 194 εργαζόμενοι (88 από το νοσηλευτικό προσωπικό, 67 από το διοικητικό, 28 από την τεχνική υπηρεσία και 11 από το παραϊατρικό). Ενώ έχει ανέβει συνολικά ο παρεχόμενος όγκος νοσοκομειακής περίθαλψης το πρώτο 9μηνο του 2014 σε σχέση με το αντίστοιχο του 2013 ( +3% οι νοσηλευόμενοι, +6,9% τα χειρουργεία, +5, 66% οι εξεταζόμενοι στα εξωτερικά ιατρεία, κλπ)
Την ίδια ώρα, οφείλονται στους εργαζόμενους εφημερίες και υπερωρίες από τον Μάρτιο του 2014.
Να σημειωθεί ότι το εργασιακό σωματείο έστειλε εξώδικο στη Διοίκηση του Νοσοκομείου και ζητά την άμεση καταβολή των χρημάτων
Ελλείψεις όμως εντοπίζονται και σε υλικά. Οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να πλένουν και να απολυμαίνουν τα ΤΑΦ (απλά συνδετικά εξαρτήματα), για να τα επαναχρησιμοποιούν αυξάνοντας τους κινδύνους για τους ασθενείς. Ενώ για τις ανάγκες της Β’ ΜΕΘ χρειάζονται 2.000 ρύγχη αναρρόφησης, παρέχονται 1.000, πολλές φορές ακόμη δεν διατίθενται τα απαραίτητα γάντια και σύριγγες. Συνολικά η μείωση των υλικών βρίσκεται στο 1/3 των αναγκών.

Με βάση τα παραπάνω ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός σε ποια άμεσα μέτρα θα προβεί η κυβέρνηση για:
·        Να καλυφθούν τα κενά σε προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, με προσλήψεις μόνιμων και πλήρους απασχόλησης εργαζομένων, ώστε να εξασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία του Νοσοκομείου, και να καλύπτονται οι ανάγκες των ασθενών.
·        Να εξασφαλιστεί γενναία χρηματοδότηση του Νοσοκομείου για τη συνέχιση της λειτουργίας και αναβάθμισης των κλινικών και των Μονάδων του καθώς και για την κάλυψη των αναγκών σε υλικοτεχνική υποδομή.
·        Να καταβληθούν όλες οι οφειλόμενες εφημερίες και υπερωρίες και να δοθούν τα ρεπό και οι άδειες τους.
·        Να καταργηθεί κάθε συμμετοχή και πληρωμή για ιατρικές εργαστηριακές εξετάσεις, φάρμακα και νοσηλεία, για όσους προσέρχονται να εξεταστούν ή να κάνουν αναγκαίες θεραπείες ή επεμβάσεις, ανεξάρτητα αν είναι ασφαλισμένοι ή ανασφάλιστοι.

Οι βουλευτές
Θεοδόσης Κωνσταντινίδης

Ελένη Γερασιμίδου