Κυριακή 23 Νοεμβρίου 2014

ΛΑΡΙΣΑ: Κοροϊδεύουν τους ανέργους, Κυβέρνηση, ΕΕ και η Περιφέρεια Θεσσαλίας,



ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Σάββατο 22 Νοέμβρη 2014
 «Κυβέρνηση, ΕΕ και η Περιφέρεια Θεσσαλίας, κοροϊδεύουν τους ανέργους, όταν λένε ότι τη μαζική ανεργία την οποία γεννά και αναπαράγει το καπιταλιστικό σύστημα, που αυτοί υπηρετούν, θα την αντιμετωπίσουν με την ίδρυση περιφερειακών μηχανισμών υποστήριξης της "κοινωνικής οικονομίας", που θα στηρίζουν τις λεγόμενες Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις».
Αυτά επισημαίνει το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, αναφερόμενο στην ημερίδα για τους μηχανισμούς στήριξης των ΚΟΙΝΣΕΠ που οργάνωσε η Περιφέρεια Θεσσαλίας και στην οποία, μιλώντας ο υφυπουργός Εργασίας Γ. Πλακιωτάκης, αναφέρθηκε σε πρόγραμμα που, όπως είπε, «σκοπό έχει να αντιμετωπίσει την ανεργία, δίνοντας διέξοδο στη νέα γενιά μέσα από το πλαίσιο της εξειδίκευσης και της δημιουργίας κινήτρων για την απασχόληση».
«Αλήθεια όλοι αυτοί που στηρίζουν το εκμεταλλευτικό σύστημα που γεννά όλο και περισσότερους ανέργους» - σημειώνει το ΕΚΛ - «μπορούν να μας πουν τουλάχιστον τα τελευταία 10 χρόνια, που εφαρμόζονται σωρεία τέτοιων προγραμμάτων δήθεν αντιμετώπισης της ανεργίας, πόσες καινούργιες θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν και πόσοι απολύθηκαν;
Δεν θα μας το πουν γιατί, παρά την εφαρμογή των διαφόρων προγραμμάτων Κοινωφελούς Εργασίας από τα οποία πέρασαν 1,5 εκατομμύριο περίπου άνεργοι για 5 μήνες, παρά τα "Βάουτσερ", τα διάφορα προγράμματα επιδότησης των εργοδοτών, δημιουργίας νέων επαγγελματιών, παρά την ανάπτυξη των περιβόητων Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων και της λεγόμενης κοινωνικής οικονομίας, που στήνουν από κοινού Κυβέρνηση, Περιφέρεια, Δήμοι, με τις οδηγίες της ΕΕ, η ανεργία έφτασε σε τρομακτικά νούμερα και μπορεί να αυξηθεί περισσότερο.
Αυτά τα προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας, επιδότησης των εργοδοτών και δημιουργίας των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων, δεν πρόκειται να μειώσουν ουσιαστικά την ανεργία. Αντίθετα, θα συνεχίσουν να ανακυκλώνουν την ανεργία μεταξύ των ανέργων με ολιγόμηνες θέσεις εργασίας, με άθλιους μισθούς και χωρίς ουσιαστικά εργασιακά, ασφαλιστικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα, να εξασφαλίζουν ζεστό χρήμα και τζάμπα εργατικό δυναμικό σε επιχειρήσεις».
Το ΕΚΛ επισημαίνει ότι δε λέει σε κανέναν άνεργο ή εργαζόμενο να μην πάει να δουλέψει σε οποιαδήποτε δουλειά, αφού την έχει ανάγκη. Ομως τους καλεί να μην αποδεχτούν να ζήσουν με ψίχουλα, με λίγους μήνες δουλειάς, με άθλιους μισθούς και χωρίς εργασιακά, ασφαλιστικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα. Να συσπειρωθούν στα σωματεία, στις Λαϊκές Επιτροπές, στις Επιτροπές Ανέργων που φτιάχνει το ΕΚΛ σε συνοικίες, και να παλέψουν για την ικανοποίηση των αιτημάτων που αφορούν την προστασία των ανέργων και τον περιορισμό της ανεργίας.