Κυριακή 23 Νοεμβρίου 2014

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ «Αντιμνημονιακοί» και «μνημονιακοί» ψήφισαν μαζί τον προϋπολογισμό



ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Σάββατο 22 Νοέμβρη 2014

ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ ψήφισαν μαζί το νέο αντιλαϊκό προϋπολογισμό της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας για το 2015. Ο προϋπολογισμός, που κατέθεσε η Διοίκηση Καρυπίδη, συζητήθηκε στο τελευταίο περιφερειακό συμβούλιο και υπερψηφίστηκε από τους συμβούλους της συμπολίτευσης, της παράταξης της ΝΔ και της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ. Καταψήφισαν οι σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης».
Επί της ουσίας, πρόκειται για τον προϋπολογισμό που σχεδιάστηκε από την προηγούμενη περιφερειακή αρχή του κ. Δακή (ΝΔ), ήδη από τον Αύγουστο του 2014. Το αντιλαϊκό σχέδιο προϋπολογισμού είχε απορριφθεί από το Οικονομικό Παρατηρητήριο ως μη ρεαλιστικό και με βάση συγκεκριμένες εντολές που είχαν δοθεί, αναμορφώθηκε προς το χειρότερο, για να ψηφιστεί εν τέλει από το τελευταίο Περιφερειακό Συμβούλιο με τη νέα του σύνθεση.
Μάλιστα κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού, ο ένας έδινε συγχαρητήρια στον άλλο και όλοι μαζί εξέφραζαν την ελπίδα για αναμορφώσεις προς το καλύτερο, επιβεβαιώνοντας ότι στα σημαντικά ζητήματα τραβούν τον ίδιο αντιλαϊκό δρόμο. Μόλις ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός, επιδόθηκαν στη γνωστή αποκρουστική «κοκορομαχία» για ανούσια θέματα.

Σε ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση» Δυτικής Μακεδονίας σημειώνει για τον προϋπολογισμό ότι: «Προβλέπει λιγότερες δαπάνες από τις ήδη πενιχρές των τελευταίων ετών σε όλους τους τομείς. Ειδικότερα, προβλέπονται λιγότερες δαπάνες για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, για τη μεταφορά των μαθητών, για την Υγεία και την κοινωνική αλληλεγγύη. Δεν προβλέπεται καμία δαπάνη -πέρα από ένα συμβολικό ποσό στην Π.Ε. Κοζάνης- για τη στήριξη των ανέργων, όσων γενικά βιώνουν με δραματικό τρόπο τις συνέπειες της οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης».
Σε ό,τι αφορά τη στάση των παρατάξεων σημειώνει: «Ο περιφερειάρχης είπε ότι δεν είναι ικανοποιημένος από τον προϋπολογισμό αλλά η διοίκηση έχει συνέχεια. Στα χνάρια δηλαδή του κ. Τσίπρα, ο οποίος πρόσφατα δήλωσε ότι το κράτος έχει συνέχεια, και της κ. Δούρου στην Περιφέρεια Αττικής. Μόνο που μαζί με τη διοίκηση, έχουν συνέχεια και τα μνημόνια μέσα από την ψήφιση τέτοιων προϋπολογισμών.
Ο κ. Μουμουλίδης, επικεφαλής της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ, αφού παραδέχτηκε το αυτονόητο, ότι δηλαδή δεν υπάρχει ίχνος κοινωνικής πολιτικής στον προϋπολογισμό, τον ψήφισε με την ελπίδα να αναμορφωθεί στη συνέχεια. Κι ύστερα κάποιοι απορούν πού βλέπουμε την στρατηγική σύγκλιση μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ...»
Η «Λαϊκή Συσπείρωση» «καλεί τους εργαζόμενους της περιοχής να προβληματιστούν για τη στάση που κράτησε κάθε παράταξη στο περιφερειακό συμβούλιο, ιδιαίτερα για αυτούς που έταζαν ότι θα είναι διαφορετικοί από τους προηγούμενους. Ομονόησαν σε ένα προϋπολογισμό - σφαγείο για τις ανάγκες των εργαζομένων της περιοχής. Είναι θέμα των ίδιων των εργαζομένων να παλέψουν για τις ανάγκες τους, να διεκδικήσουν την ικανοποίησή τους».