Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2014

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Χιλιάδες χαμένες διδακτικές ώρες κάθε βδομάδα. Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή



ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Τρίτη 25 Νοέμβρη 2014
Ερώτηση για τα κενά εκπαιδευτικών στη Θεσσαλονίκη με στοιχεία για τις χιλιάδες χαμένες διδακτικές ώρες κατέθεσε στη Βουλή το ΚΚΕ προς τον υπουργό Παιδείας.
Οπως σημειώνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ Θεοδόσης Κωνσταντινίδης και Ελένη Γερασιμίδου που υπογράφουν την Ερώτηση, «μηδενικοί ήταν και φέτος οι μόνιμοι διορισμοί, ενώ μειωμένες σε σχέση με τις αρχικές εξαγγελίες, οι προσλήψεις των αναπληρωτών. Επιπλέον, τα τελευταία τέσσερα χρόνια, ο πληθυσμός των εκπαιδευτικών έχει μειωθεί στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση κατά είκοσι περίπου χιλιάδες και στην Πρωτοβάθμια κατά δέκα χιλιάδες.
Ενδεικτικό της σοβαρής κατάστασης είναι οι χιλιάδες χαμένες διδακτικές ώρες στα Γυμνάσια και Λύκεια της ΠΕ Θεσσαλονίκης. Ηδη κλείνουν δύο μήνες από την έναρξη της σχολικής χρονιάς και σύμφωνα με στοιχεία της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης, υπάρχουν περίπου 90 κενές θέσεις καθηγητών, γεγονός που σημαίνει ότι χάνονται σχεδόν 1.800 ώρες διδασκαλίας κάθε βδομάδα. Τα κενά εντοπίζονται στις ειδικότητες της αγγλικής γλώσσας, της οικιακής οικονομίας, των καλλιτεχνικών, της μουσικής, των οικονομικών, της πληροφορικής και της θεολογίας.
Αντίστοιχα κενά σημειώνονται και από τη διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης, με κενά σε 33 καθηγητές, που αντιστοιχούν σε περίπου 640 χαμένες ώρες διδασκαλίας κάθε βδομάδα. Τα κενά σε εκπαιδευτικούς εντοπίζονται στις ειδικότητες φιλόλογοι, μαθηματικοί, φυσικοί, χημικοί, βιολόγοι, μηχανολόγοι, ηλεκτρολόγοι, ηλεκτρονικοί - μηχανικοί, γεωλόγοι, μουσικοί, μηχανολόγοι και ηλεκτρονικοί, καθώς και τεχνολόγοι τροφίμων και διατροφής».
Οι βουλευτές ζητούν από τον υπουργό την κάλυψη όλων των κενών θέσεων με μόνιμους εκπαιδευτικούς, ώστε να μη χαθούν άλλες διδακτικές ώρες και τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων εκπαιδευτικών.