Κυριακή 23 Νοεμβρίου 2014

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΠΡΥΤΑΝΕΙΑ ΤΟΥ ΑΠΘ: Στο επίκεντρο τα πραγματικά προβλήματα των φοιτητών



ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Σάββατο 22 Νοέμβρη 2014
Τα προβλήματα στις σχολές που βάζουν εμπόδιο στις σπουδές, στο δικαίωμα των φοιτητών να μορφώνονται ολοκληρωμένα και προκύπτουν εξαιτίας της πολιτικής υποχρηματοδότησης, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης εκλεγμένων συνδικαλιστών σε ΔΣ Φοιτητικών Συλλόγων με τον πρύτανη του ΑΠΘ, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, με πρωτοβουλία του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών.
Οπως αναφέρει με ανακοίνωσή της η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΜΑΣ, από τη συνάντηση προέκυψε η ομολογία του πρύτανη ότι το Πανεπιστήμιο «πρέπει να παραμείνει ανοιχτό με οποιοδήποτε κόστος» και ότι «το κράτος δε δίνει λεφτά άρα πρέπει το πανεπιστήμιο να βρει λύσεις».
Αποδείχτηκε ότι τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές (σίτιση, στέγαση, προγράμματα σπουδών κ.ά.) δεν είναι ευθύνη μόνο ενός πρύτανη, ενός υπουργού ή μιας μεμονωμένης κυβέρνησης, ό,τι πρόσημο κι αν έχει, αλλά στρατηγική που υπηρετεί τις ανάγκες των μονοπωλίων ώστε να αυξάνουν τα κέρδη τους. Σε αυτή την πολιτική, οι φοιτητές πρέπει να απαντήσουν με αγώνες πιο μαζικούς, επιθετικούς, καλύτερα οργανωμένους μαζί με τον εργαζόμενο λαό, με πρώτο σταθμό την πανελλαδική - πανεργατική απεργία στις 27 του Νοέμβρη.
Ειδικότερα, στη συνάντηση τέθηκαν τα παρακάτω ζητήματα:
Φοιτητικές Εστίες. Οι αιτήσεις για δωμάτιο είναι χιλιάδες, προσφέρονται μόνο 1.700 δωμάτια, οι συνθήκες διαβίωσης είναι άθλιες. Οι φοιτητές πρότειναν να αξιοποιηθούν τα περίπου 20 κληροδοτήματα του ΑΠΘ και άλλα ακίνητα του κράτους για την κάλυψη των αναγκών στη στέγαση, να νοικιαστούν δωμάτια σε ξενοδοχεία για όσους δεν παίρνουν δωμάτιο με έκτακτη χρηματοδότηση αποκλειστικά από το κράτος.
Ο πρύτανης απάντησε ότι «δεν υπάρχουν λεφτά για να καλυφθούν οι ανάγκες στη στέγαση».
Φοιτητική Λέσχη. Ζήτησαν να φύγουν οι εργολάβοι, καθώς, εξαιτίας του καθεστώτος της εργολαβίας, προκύπτει συνεχώς ένας λόγος για να παραμένει κλειστή με αποτέλεσμα να στερούνται ακόμη και το ένα πιάτο φαΐ που δικαιούνται. Ζήτησαν να προσληφθεί μόνιμο προσωπικό με σταθερή σχέση εργασίας στην ευθύνη του Ιδρύματος, να καλύπτονται οι ανάγκες της σίτισης για όλους τους φοιτητές του ΑΠΘ.
Ο πρύτανης απάντησε ότι «είναι κατεύθυνση της κυβέρνησης και του κράτους να δίνονται σε εργολαβία δομές του πανεπιστημίου (σίτιση, καθαριότητα, φύλαξη)».
Κόστος Σπουδών. Ανέδειξαν ότι οι φοιτητές των λαϊκών οικογενειών δυσκολεύονται να πληρώσουν ένα κόστος που συχνά διαμορφώνεται σε τριψήφια νούμερα. Πρέπει να πληρώνουν τις πανάκριβες σημειώσεις στις σχολές της Φιλοσοφικής που είναι απαραίτητες για την παρακολούθηση των μαθημάτων, την υλικοτεχνική υποδομή που πληρώνουν οι φοιτητές της Οδοντιατρικής, τα σχεδιαστικά στις σχολές του Πολυτεχνείου.
Ο πρύτανης απάντησε: «Εφόσον το Πανεπιστήμιο δεν έχει λεφτά, δε γίνεται σήμερα ο φοιτητής να μην πληρώνει τίποτα από την τσέπη του».
Επίσης, ανέδειξαν τις απολύσεις διοικητικού προσωπικού που έφεραν επιπτώσεις στη φοιτητική μέριμνα, οδήγησαν σε υποστελέχωση γραμματειών των Τμημάτων, σε κλείσιμο σπουδαστηρίων και βιβλιοθηκών, στην υπολειτουργία της τεχνικής υπηρεσίας του ΑΠΘ που δημιουργεί μια σειρά προβλήματα, όπως αυτό της θέρμανσης των αιθουσών διδασκαλίας.
Και, τέλος, δήλωσαν τη διαφωνία τους με το νέο Οργανισμό του Ιδρύματος που βρίσκεται στα σκαριά και εφαρμόζει τον αντιδραστικό νόμο - πλαίσιο και ζήτησαν να μη χαθεί το πρώτο εξάμηνο για όσους έκαναν αίτηση μετεγγραφής, καθώς επίσης να μη διαγραφεί κανείς που παλεύει να τελειώσει τις σπουδές του.