Κυριακή 23 Νοεμβρίου 2014

«Εποπτευόμενοι σταθμοί»: Εγκληματικό βήμα νομιμοποίησης των ναρκωτικών



ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Σάββατο 22 Νοέμβρη 2014
«Εποπτευόμενοι σταθμοί»: Χώροι όπου θα μπορούν ανά την επικράτεια να ανοίξουν κράτος και ιδιώτες για να μπορούν οι χρήστες να κάνουν ...«ασφαλή» χρήση ναρκωτικών ουσιών. Το συγκεκριμένο εγχείρημα εντάσσεται στο άρθρο 14 του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας με τίτλο: «Σύσταση Επιστημονικών Ιατρικών Εταιρειών και λοιπές διατάξεις». Μήτρα του είναι η στρατηγική της ΕΕ «για την καταπολέμηση των ναρκωτικών» (ήδη οι χώρες της ΕΕ μετρούν πολλά παρόμοια μέρη, εκεί τα λένε «shooting room», χώρος να τρυπιέσαι), που, από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ μέχρι σήμερα, το εντάσσει ως σοβαρό θέμα ...υγείας, επικεντρώνεται και όχι τυχαία στη «μείωση της βλάβης», δηλαδή των συνεπειών από το φαινόμενο και όχι στην ουσία του, δηλαδή στην καταπολέμηση των αιτιών που το γεννούν και το αναπαράγουν. Εννοείται ότι δε θα μπορούσε να είναι διαφορετικά. Οι αιτίες βρίσκονται στην ίδια την καπιταλιστική κοινωνία, στα αδιέξοδα που γεννά αντιτάσσοντας σ' αυτά την καλλιέργεια της ψυχολογίας της «φυγής», έστω και για λίγο, από τη βάρβαρη πραγματικότητα μέσω της «ουσίας», αφού αυτή δεν μπορεί να αλλάξει. Η λύση στη χρήση βεβαίως δεν μπορεί να είναι άλλη από την απεξάρτηση. Τελικά, αυτό το εγχείρημα, και συνολικά αυτή η πολιτική, είναι «ριζοσπαστική και ανανεωτική» ή βαθιά ανήθικη κι εγκληματική;

Καταρχήν, κανείς δεν μπορεί να διαβεβαιώσει ότι τέτοιοι χώροι θα λειτουργήσουν αποτελεσματικά. Ομως, το θέμα δεν είναι αυτό. Πρόκειται για άλλο ένα εγχείρημα που στόχο έχει τη νομιμοποίηση των ναρκωτικών. Τέτοιου είδους προτάσεις στοχεύουν να νομιμοποιηθεί στη συνείδηση του λαού η τοξικοεξάρτηση και παράλληλα να καλλιεργήσουν την ανοχή στη διάδοση -με επιδημικές διαστάσεις πλέον- του φαινομένου.
Θυμίζουμε ότι η αρχική πρόταση για δημιουργία τέτοιων χώρων είχε γίνει από το δήμαρχο Αθηναίων, Γ. Καμίνη, στη λογική του να μαζέψει τις πιάτσες από πλατείες και κεντρικούς δρόμους και να τις... στεγάσει σε κλειστούς χώρους για να μη χαλούν τη βιτρίνα της πόλης. «Πατά» πάνω στο πρόβλημα της χρήσης της ίδιας σύριγγας από πολλούς χρήστες και της διάδοσης νοσημάτων όπως ηπατίτιδα Β και C, AIDS, υπαρκτό πρόβλημα, και προβάλλουν ως λύση τους «Εποπτευόμενους σταθμούς», αλλά αυτό δεν είναι λύση, λύση είναι η απεξάρτηση. ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜΑΡ επανειλημμένα έχουν μιλήσει για τη δημιουργία κλειστών χώρων, προκειμένου να κρυφτεί το πρόβλημα των ναρκωτικών, καταδικάζοντας εκατοντάδες ανθρώπους να θάβονται ζωντανοί. Επανειλημμένα έχουν προπαγανδίσει το, φασιστικής έμπνευσης, ιδεολόγημα «οι χρήστες είναι χρόνιοι ασθενείς που πρέπει να παίρνουν το χάπι τους σ' ένα νοσοκομείο». Τώρα αυτή η λογική γίνεται ακόμα πιο επικίνδυνη, γίνεται κάλεσμα «έλα φέρε τη δόση σου και κάν' την εδώ»!
* * *
Είναι γεγονός ότι επιχειρείται η υπονόμευση κάθε προσπάθειας απεξάρτησης (τέτοια είναι και οι «Εποπτευόμενοι σταθμοί»), η συρρίκνωση θεραπευτικών προγραμμάτων, η διάλυση των Κέντρων Πρόληψης και η μετατροπή κάθε κρίκου της αλυσίδας που αφορά την τοξικοεξάρτηση (πρόληψη, θεραπεία, κοινωνική ένταξη) σε πεδίο κερδοφορίας για τους ιδιώτες, ανοίγοντάς τους το δρόμο με το νόμο που ψηφίστηκε πέρυσι «Κώδικας Ναρκωτικών». Αποτελούν μέρος ενός σχεδίου που μετράει χρόνια πίσω («η πρόταση των 5» για αποποινικοποίηση τη δεκαετία του '90, οι δηλώσεις του Γ. Παπανδρέου την ίδια δεκαετία κάθε σπίτι να έχει και ένα δενδρύλλιο ινδικής κάνναβης κ.ά.), μόνο που σήμερα εντείνεται συνειδητά ακριβώς γιατί οξύνονται η καπιταλιστική κρίση και οι οδυνηρές συνέπειές της για τα φτωχά λαϊκά στρώματα.