Τετάρτη 25 Μαρτίου 2015

ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΕΩΝ: Διεκδικεί το παραλιακό μέτωπο για την κάλυψη λαϊκών αναγκών



ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Τρίτη 24 Μάρτη 2015

Συνάντηση με τον υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Γιώργο Σταθάκη, ζητά η Δημοτική Αρχή της Πάτρας, με αίτημα την άμεση οριστική παραχώρηση του παραλιακού μετώπου (από τις εκβολές του Διακονιάρη μέχρι τις εκβολές του Μειλίχου) και τη χρηματοδότηση για τη συνολική ανάπλασή του.
Παράλληλα, οργανώνει κινητοποιήσεις και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στο χώρο της λιμενικής ζώνης, για να απαιτήσει μαζί με το λαό την άμεση παραχώρηση και την ντε φάκτο ελεύθερη πρόσβαση σε ολόκληρη την παραλιακή ζώνη.
Οπως τονίζεται: «Η παραλιακή ζώνη και η χρήση της αποτελούν πεδίο οξύτατης σύγκρουσης ανάμεσα σε αντίθετα κοινωνικά και ταξικά συμφέροντα. Από τη μια το κεφάλαιο, χρησιμοποιώντας ως μοχλό τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ενωσης και την πολιτική των κυβερνήσεων, απαιτεί τη ζώνη ως φιλέτο για την καπιταλιστική εκμετάλλευση, για την ανάπτυξη της κερδοφορίας του. Από την άλλη μεριά, η εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα που τα 7 χιλιόμετρα της λιμενικής ζώνης αποτελούν μαζί με το υπόλοιπο παραλιακό μέτωπο χώρο ζωτικής σημασίας για την απρόσκοπτη επαφή τους με το υγρό στοιχείο.

Οι παραλίες και οι ακτές με τον ορεινό όγκο του Παναχαϊκού είναι το φυσικό περιβάλλον που πρέπει να υπερασπίσουμε με πολύμορφες κινητοποιήσεις του λαϊκού κινήματος από την ιδιωτικοποίηση και την παράδοση στους επιχειρηματικούς ομίλους. Η Δημοτική Αρχή θα διασφαλίσει με τις διεκδικήσεις της και τις πολιτικές πρωτοβουλίες της την ελεύθερη πρόσβαση και τη δωρεάν χρήση στην παραλιακή ζώνη για να ικανοποιηθούν οι πιεστικές λαϊκές ανάγκες στην αναψυχή, στον πολιτισμό, στον αθλητισμό».
Ο Δήμος Πατρέων προχωρά άμεσα στην κατασκευή και λειτουργία του νέου νότιου κοινόχρηστου πάρκου 200 περίπου στρεμμάτων και απαιτεί:
Την άμεση μεταφορά όλων των λιμενικών λειτουργιών στο νέο λιμάνι, για να προχωρήσουμε σε εργασίες αποκατάστασης υποδομών και εγκαταστάσεων, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για ανάγκες όπως η πεζοδρόμηση και η χάραξη ποδηλατοδρόμου.
Να καταργηθεί κάθε περιορισμός στην κίνηση πεζών και ποδηλάτων στη ζώνη από Αγίου Νικολάου έως Αστιγγος και να σταματήσει κάθε είδους εργασία για την κατασκευή μαρίνας μεγάλων σκαφών.
Να φύγουν οι μπάρες και τα εμπόδια.