Κυριακή 22 Μαρτίου 2015

Δραματική η κατάσταση στο νοσοκομείο της Δράμας



ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Σάββατο 21 Μάρτη 2015
Αποτέλεσμα εικόνας για ΒΑΡΔΑΛΗΣΚλινικές που υπολειτουργούν, βασικές ειδικότητες που δεν εφημερεύουν καθημερινά, εργαζόμενοι στα όρια της κατάρρευσης, κλειστό τηλεφωνικό κέντρο, ελλείψεις σε βασικά φάρμακα - αναλώσιμα, πολύωρη αναμονή των ασθενών, συνθέτουν την εικόνα που επικρατεί στο νοσοκομείο της Δράμας, αλλά και στο Κέντρο Υγείας Προσοτσάνης, εξαιτίας της πολιτικής υποχρηματοδότησης και της έλλειψης προσωπικού.
Αυτή η δραματική κατάσταση διαπιστώθηκε στη διάρκεια της περιοδείας που πραγματοποίησε χτες αντιπροσωπεία της ΚΟ Δράμας του ΚΚΕ, μαζί με τον βουλευτή του Κόμματος Σάκη Βαρδαλή, στο Νοσοκομείο της Δράμας (κλινικές, μικροβιολογικό, γραφεία, μαγειρεία, τεχνική υπηρεσία, κ.ά.) και στο ΚΥ Προσοτσάνης.
Ο προϋπολογισμός του νοσοκομείου για το 2015 είναι 6,5 εκ. ευρώ (το 2009 ήταν 14 εκ.) και αναμένεται να καλύψει τις ανάγκες λειτουργίας του νοσοκομείου μέχρι τον Αύγουστο.

Σύμφωνα με τον τελευταίο οργανισμό λειτουργίας του Νοσοκομείου, σήμερα είναι κενές περισσότερες από 35 θέσεις ειδικών γιατρών και περισσότερες από 20 θέσεις ειδικευόμενων. Συνολικά, στο νοσοκομείο απασχολούνται 54 ειδικοί γιατροί, 5 επικουρικοί και 46 ειδικευόμενοι.
Δεν υπάρχει νευρολόγος, γαστρεντερολόγος, δερματολόγος, ρευματολόγος, οδοντίατρος. Με έναν ειδικό γιατρό λειτουργούν η ΩΡΛ και Οφθαλμολογική κλινική με αποτέλεσμα να μπορούν να λειτουργούν 15 μέρες το μήνα.
Η Παθολογική κλινική εφημερεύει με 1 ειδικό και 2 ειδικευόμενους και τη νύχτα μένει με ένα γιατρό που ταυτόχρονα πρέπει να εξυπηρετεί κλινική και επείγοντα.
Η χειρουργική κλινική λειτουργεί το μισό μήνα με 1 ειδικό και 2 ειδικευόμενους γιατρούς και τον υπόλοιπο μήνα με 1 ειδικό και 1 ειδικευόμενο.
Το Μικροβιολογικό έχει τρία τμήματα (αιματολογικό με 2 γιατρούς, βιοχημικό χωρίς γιατρό και μικροβιολογικό με 1 γιατρό και 1 επικουρικό).
Κλινικές και τμήματα λειτουργούν με νοσηλευτές στο όριο ασφαλείας, ενώ ελλείψεις υπάρχουν σε τεχνικό και διοικητικό προσωπικό. Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα, ότι το τηλεφωνικό κέντρο του νοσοκομείου έμεινε με μια τηλεφωνήτρια οπότε δεν λειτουργεί απογεύματα, αργίες και Σαββατοκύριακα. Αυτό έχει επιπτώσεις και στους ασθενείς που δεν μπορούν να έχουν τηλεφωνική πρόσβαση για πληροφορίες, αλλά και για το προσωπικό.
Συνολικά, μέσα στην τελευταία τριετία αποχώρησαν 190 εργαζόμενοι οι οποίοι δεν αντικαταστάθηκαν.
Και στο ΚΥ Προσοτσάνης, η κατάσταση είναι δραματική. Λειτουργεί με 2 γιατρούς γενικής ιατρικής, 1 οδοντίατρο και 1 μικροβιολόγο. Το ακτινολογικό δουλεύει μόνο με μια χειρίστρια και μια νοσηλεύτρια ασκεί ταυτόχρονα και καθήκοντα διοικητικού υπαλλήλου.
Ο Σάκης Βαρδαλής, μιλώντας στους εργαζόμενους, ενημέρωσε για την ερώτηση που ήδη έχει καταθέσει το ΚΚΕ για το νοσοκομείο και δεσμεύθηκε ότι θα καταθέσει και ερώτηση για το ΚΥ Προσοτσάνης. Σημείωσε, όμως, ότι ανεξάρτητα από τις πρωτοβουλίες που θα πάρει το ΚΚΕ, για να αναδείξει τα προβλήματα, αντιμετώπιση των άμεσων αναγκών θα μπορέσει να προκύψει μόνο μέσα από την οργανωμένη παρέμβαση των εργαζομένων στο χώρο της Υγείας σε κοινή δράση με το λαό της περιοχής.
Οπως είπε, όλα αυτά τα προβλήματα είναι αποτέλεσμα των πολιτικών που εφαρμόσθηκαν τα προηγούμενα χρόνια, των περικοπών των κονδυλίων, στο πλαίσιο της γενικότερης στρατηγικής της ΕΕ για εμπορευματοποίηση του τομέα της Υγείας, που δεν αμφισβητεί ούτε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.
Κάλεσε το λαό να παλέψει και να διεκδικήσει λύσεις στα άμεσα προβλήματα που αντιμετωπίζει, βάζοντας στο στόχαστρο την αιτία που τα δημιουργεί και τα οξύνει και ταυτόχρονα να προσανατολίσει τον αγώνα του σε πορεία σύγκρουσης και ρήξης με την ΕΕ, τα μονοπώλια και την εξουσία τους.