Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015

Οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ δεν έχουν άλλο χρόνο για χάσιμο. Ο «Ριζοσπάστης» συζητά με συνδικαλιστές του κλάδου, για τις εκλογές στα σωματεία και το συνέδριο της ΠΟΕ - ΟΤΑ.



Από παλιότερη κινητοποίηση των εργαζομένων στους ΟΤΑ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Κυριακή 22 Μάρτη 2015
Με αφορμή τις αρχαιρεσίες στα σωματεία των ΟΤΑ, που βρίσκονται σε εξέλιξη και στο συνέδριο της ΠΟΕ - ΟΤΑ, που θα γίνει στα τέλη Απρίλη, ο «Ριζοσπάστης» συζήτησε με τον Σπύρο Κωνσταντά, πρόεδρο του κλαδικού Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής και την Θεοδώρα Καραγιαννίδου, πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων στο Δήμο Ηλιούπολης, στελέχη και οι δύο του ΠΑΜΕ.
Ο «Ριζοσπάστης» συζητά με συνδικαλιστές του κλάδου, για τις εκλογές στα σωματεία και το συνέδριο της ΠΟΕ - ΟΤΑ
***
-- Κάτω από ποιες συνθήκες δουλεύουν σήμερα οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ;
Θ. Κ.: Η κατάσταση τόσο των υπηρεσιών, όσο και των εργαζομένων στους ΟΤΑ είναι τραγική. Η διαχρονική αντιλαϊκή πολιτική δημιούργησε τεράστιες ελλείψεις σε μόνιμο προσωπικό. Από το 2008 έως σήμερα, με βάση τις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ - ΝΔ στη Δημόσια Διοίκηση και τους νόμους που ψηφίστηκαν για το Ασφαλιστικό, χιλιάδες εργαζόμενοι αποχώρησαν στη σύνταξη, πριν επιδεινωθούν κι άλλο οι όροι.
Ταυτόχρονα, όμως, το «πάγωμα» των πράξεων διορισμού χιλιάδων επιτυχόντων του ΑΣΕΠ, η επιβολή του μέτρου «1 προς 5» στις προσλήψεις και η απαγόρευση προσλήψεων στους τομείς που στελεχώνονται με απόφοιτους υποχρεωτικής και δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης μέχρι το 2016, έφερε το πλήρες «ξεγύμνωμα» των υπηρεσιών. Ολα αυτά έχουν σαν αποτέλεσμα τη συρρίκνωση ή την ολοκληρωτική διάλυση των υπηρεσιών, ανοίγοντας ακόμα περισσότερο το δρόμο σε μικροεργολάβους, σε ΚΟΙΝΣΕΠ και σε ΜΚΟ.
Ενα ακόμα στοιχείο που δείχνει την κατάσταση στους ΟΤΑ, είναι οι πολλαπλές εργασιακές σχέσεις, καθώς στον ίδιο οργανισμό δουλεύουν μόνιμοι, αορίστου χρόνου, αορίστου με δικαστικές αποφάσεις, 8μηνα, 5μηνα, συμβασιούχοι με αντίτιμο, κ.λπ. Δηλαδή, δουλεύουν πλάι πλάι συνάδελφοι με τα ίδια προβλήματα, το ίδιο άγχος για την καθημερινότητα και την επιβίωση, αλλά με διαφορετικούς μισθούς και με την αγωνία για τον αν θα έχουν αύριο δουλειά.
Παράλληλα, λόγω της έλλειψης προσωπικού στην πρώτη γραμμή βρίσκεται η εντατικοποίηση της δουλειάς, η καταστρατήγηση του πενθήμερου, η αύξηση πολλές φορές του ωραρίου ακόμη και οι διπλοβάρδιες, επιβαρύνοντας την υγεία τους, αυξάνοντας τα εργατικά ατυχήματα.
-- Πώς αποτιμάτε τη στάση της νέας συγκυβέρνησης απέναντι στα ζητήματα που αφορούν στον κλάδο;

Σ. Κ.: Αντί η κυβέρνηση να προχωρήσει στην πρόσληψη μόνιμου προσωπικού ακολουθεί την ίδια τακτική με τις προηγούμενες. Πρόσφατα το υπουργείο Εσωτερικών έστειλε εγκύκλιο στους Δήμους ζητώντας να στείλουν αιτήματα για προσλήψεις συμβασιούχων μειωμένες κατά 10% σε σχέση με το 2014. Πρόκειται για συμβάσεις ορισμένου χρόνου και έργου και μόνο για τις υπηρεσίες ανταποδοτικού χαρακτήρα.
Ο αναπληρωτής υπουργός Γ. Κατρούγκαλος πριν λίγες μέρες επικαλέστηκε νομικά εμπόδια για να δικαιολογήσει την άρνηση της κυβέρνησης να μετατρέψει σε αορίστου χρόνου τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου ή έργου εργαζομένων που επί χρόνια δουλεύουν στο Δημόσιο. Ο ίδιος δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει τα ένδικα μέσα, προκειμένου να προσβάλει θετικές δικαστικές αποφάσεις υπέρ αυτών των συμβασιούχων.
Το ίδιο έγινε και με τους περίπου 3.000 εργαζόμενους στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», οι οποίοι καταγγέλλουν τον κυβερνητικό εμπαιγμό. Οι εργαζόμενοι αυτοί δουλεύουν με ετήσιες συμβάσεις ορισμένου χρόνου που ανανεώνονται επί 12 χρόνια! Να θυμίσουμε ότι και στις δύο περιπτώσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ υποστήριζε, πριν γίνει κυβέρνηση, τη μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου...
Διέξοδος σήμερα μπορεί να υπάρξει μόνο αν αρθεί το σύνολο του αντιλαϊκού αντεργατικού θεσμικού πλαισίου, ώστε να καλυφθούν όλες οι υπηρεσίες από προσωπικό με μόνιμη και σταθερή σχέση εργασίας, με πλήρεις ασφαλιστικές και μισθολογικές απολαβές, αλλά και να ανακτηθούν δικαιώματα που πάρθηκαν πίσω την περίοδο της καπιταλιστικής κρίσης.
Τα οικονομικά των περισσότερων δήμων είναι στα μαύρα τους τα χάλια και αυτό έχει να κάνει με την υποχρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Αλλά και με το νέο «μοντέλο» που προσπαθούν να εισάγουν, αυτό της «οικονομικής αυτοτέλειας», η οποία, όπου εφαρμόσθηκε, καταργήθηκαν πολλές υπηρεσίες στους δήμους, έγιναν απολύσεις, αυξήθηκε το κόστος για το λαό, μέσω της ανταποδοτικότητας και της αύξησης της φορολογίας.
Οι λύσεις προς όφελος των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων βρίσκονται στην αντίπερα πλευρά από αυτή που στέκονται σήμερα οι κυβερνήσεις και τα κόμματα του ευρωμονόδρομου. Στην άμεση και πλήρη κρατική χρηματοδότηση που θα καλύπτει το σύνολο των αναγκών των δήμων, αλλά και την εξασφάλιση της μισθοδοσίας όλων των εργαζομένων από τον κρατικό προϋπολογισμό.
-- Τι θέση παίρνει η συνδικαλιστική πλειοψηφία και τι προτείνει η ΔΑΣ - ΟΤΑ;
Σ. Κ.: Η ηγεσία της ΠΟΕ - ΟΤΑ εξαντλείται σε «χάπενινγκ», σε παιχνίδια εντυπώσεων. Ακόμα και τώρα όπου οι εργαζόμενοι δέχτηκαν τεράστια επίθεση στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις τους, η συνδικαλιστική πλειοψηφία συνεχίζει να διαχωρίζει τους εργαζόμενους ανάλογα με τη σχέση εργασίας ή ακόμα και με το ωράριο. Μπορεί στα χαρτιά να γράφουν «όλοι μαζί», αλλά η πραγματικότητα τους διαψεύδει. Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει επίσης να ξεχνούν ότι η ΠΟΕ ΟΤΑ συμφώνησε με τον αντιλαϊκό - αντεργατικό «Καλλικράτη».
Θ. Κ.: Για όλους αυτούς τους λόγους, μπροστά στο 43o Συνέδριο της ΠΟΕ - ΟΤΑ η ΔΑΣ απευθύνει κάλεσμα ενότητας και ισχυροποίησης των σωματείων. Σε μια περίοδο που γενικεύονται οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και έργου, με 5μηνα κ.ά., ο αγώνας για την κατάργησή τους, για σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους πρέπει να δυναμώσει.
Καταθέτουμε πρόταση προς όλες τις Γενικές Συνελεύσεις των σωματείων στους δήμους «για το δικαίωμα των συμβασιούχων να είναι ισότιμα μέλη των σωματείων», δηλαδή να μπορούν να εκλέγουν και να εκλέγονται και στο σωματείο και στην Ομοσπονδία. Πιστεύουμε ότι η πρόταση αυτή δεν αφορά μόνο τους συμβασιούχους, αλλά το σύνολο των εργαζομένων, αφορά όλο το συνδικαλιστικό κίνημα, αφορά το δικαίωμα στη σταθερή και μόνιμη δουλειά, με αξιοπρεπείς μισθούς, για μια ζωή με δικαιώματα.
Για να μπορέσουμε, όμως, να διεκδικήσουμε ανάκτηση των απωλειών, να υπερασπιστούμε τις σύγχρονες ανάγκες μας, απαιτείται να αλλάξει η κατάσταση στο συνδικαλιστικό κίνημα, να αναγεννηθεί και να ανασυγκροτηθεί, να δυναμώσουν τα ταξικά χαρακτηριστικά και ο συντονισμός με όλους τους εργαζόμενους, δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, μόνιμους και συμβασιούχους, εργαζόμενους και ανέργους.
Εχουμε ανάγκη από ένα κίνημα που δε θα γίνεται ουρά της μιας ή της άλλης κυβέρνησης, που δεν θα συμβιβάζεται με τις αντιλαϊκές πολιτικές και τον κρατικό αυταρχισμό, που θα συγκρούεται με τα μεγάλα συμφέροντα, τους επιχειρηματικούς ομίλους, την ΕΕ, ώστε να είναι σε θέση να επιβάλλει λύσεις σε όφελος του λαού. Παλεύουμε για κίνημα πρωταγωνιστή στον αγώνα για τα δικαιώματά μας, αντίπαλο της πλουτοκρατίας, που δε θα παγιδεύεται σε μνημόνια και διαπραγματεύσεις για λογαριασμό του κεφαλαίου, που θα παλεύει για μια ανάπτυξη σε όφελος του λαού, για ριζικές αλλαγές στο επίπεδο της οικονομίας και της κοινωνίας.
Θέλουμε συνδικάτα που θα ενώνουν όλους τους εργαζόμενους και θα διεκδικούν αιτήματα όπως η επαναπρόσληψη όλων των απολυμένων και όλων των «διαθέσιμων», κάλυψη όλων των υπηρεσιών με μόνιμο προσωπικό και όχι μόνο των ανταποδοτικών υπηρεσιών που λέει η νέα συγκυβέρνηση, κατάργηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας, επαρκή χρηματοδότηση των δήμων από το κράτος, κοινωνικές δομές και υπηρεσίες στην ευθύνη των δήμων, πλήρως στελεχωμένες με μόνιμο προσωπικό.
Αυτές τις θέσεις συζητάμε με τους συναδέλφους μας και τους καλούμε να αξιοποιήσουν την εμπειρία τους και να ενισχύσουν τις ταξικές δυνάμεις στα σωματεία όπου γίνονται εκλογές.
Η πρόταση της ΔΑΣ στις Γενικές Συνελεύσεις
Μπροστά στο 43ο Συνέδριο της ΠΟΕ - ΟΤΑ, οι δυνάμεις της ΔΑΣ καλούν τις Γενικές Συνελεύσεις των εργαζομένων στους ΟΤΑ να υιοθετήσουν την εξής πρόταση: Να πάρει απόφαση η Γενική Συνέλευση να στηθούν δύο κάλπες.
Στην 1η κάλπη να ψηφίσουν μόνιμοι, ΙΔΑΧ, εργαζόμενοι από τους προσωρινούς πίνακες, όλοι αυτοί που, σε τελική ανάλυση, η ηγεσία της ΠΟΕ - ΟΤΑ ισχυρίζεται ότι έχουν δικαίωμα ψήφου με βάση το καταστατικό της.
Στη 2η κάλπη να ψηφίσουν όλοι οι συμβασιούχοι και στο Συνέδριο να τεθεί η πρόταση, ώστε στο συνολικό αριθμό ψηφισάντων του Σωματείου να προσμετρηθεί και αριθμός των ψηφισάντων της 2ης κάλπης. Δηλαδή, να νομιμοποιηθούν και οι αντιπρόσωποι που προκύπτουν από τους ψηφίσαντες της 2ης κάλπης. (Εννοείται ότι θα συνταχθεί και θα υπογραφεί από την εφορευτική επιτροπή ξεχωριστό πρακτικό για την 1η και ξεχωριστό για τη 2η κάλπη).
«Με τον τρόπο αυτό - σημειώνει η ΔΑΣ - θα δώσουμε τη μάχη για την ισότιμη συμμετοχή των συμβασιούχων και μέσα στο Συνέδριο κι αν η πρόταση αυτή υιοθετηθεί από το Συνέδριο, στην πραγματικότητα οι Γενικές Συνελεύσεις θα έχουν επιβάλει στην πράξη το δικαίωμα των συμβασιούχων να ψηφίζουν και να είναι ισότιμα μέλη. Θα έχουμε κάνει ένα βήμα στην ενότητα των εργαζομένων, στην ενιαία πάλη για το δικαίωμα στη σταθερή και μόνιμη εργασία για όλους. Συνεπώς είναι κρίσιμο ζήτημα οι Γενικές Συνελεύσεις, όλοι οι συνάδελφοι να υπερψηφίσουν αυτήν την πρόταση».