Σάββατο 21 Μαρτίου 2015

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «Γ. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ»: Σε «κόκκινο» συναγερμό



ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Παρασκευή 20 Μάρτη 2015
Τα οξυμένα προβλήματα στη λειτουργία του νοσοκομείου «Γ. Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία ασθενών και προσωπικού, ανέδειξε χτες, μέσα από συνέντευξη Τύπου, το Σωματείο των Εργαζομένων του νοσοκομείου. Προανήγγειλε κινητοποιήσεις, οι μορφές των οποίων θα αποφασισθούν μέσα από Γενική Συνέλευση που θα γίνει στις 24 Μάρτη, και απαίτησε άμεσα προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με πλήρη εργασία για την κάλυψη των πάγιων αναγκών που υπάρχουν.
Τα μέλη της Διοίκησης του Σωματείου κατήγγειλαν την υποχρηματοδότηση του νοσοκομείου (ο προϋπολογισμός έχει μειωθεί στα 35 εκ. ευρώ για το 2015 από τα 99 εκ. ευρώ που ήταν το 2009) και τις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού όλων των ειδικοτήτων (γιατρών, νοσηλευτών, διοικητικών, κ.ά.) που έχουν σαν αποτέλεσμα το κλείσιμο κλινικών, την αύξηση της λίστας αναμονής, την εντατικοποίηση της εργασίας. Ενδεικτικά αναφέρθηκε ότι τα οφειλόμενα ρεπό συνολικά στους εργαζόμενους του νοσοκομείου είναι περίπου 5.000 ημέρες.
Από το 2009 μέχρι σήμερα συνταξιοδοτήθηκαν 431 άτομα και απέμειναν να εργάζονται στο νοσοκομείο, 897. Με βάση τα στοιχεία του Οργανισμού, τα κενά αγγίζουν το 50% των αναγκών. Ενδεικτικά αναφέρθηκε ότι λείπουν 228 άτομα νοσηλευτικό προσωπικό και αντίστοιχα μεγάλες είναι οι ελλείψεις σε ιατρικό, με εντονότερο το πρόβλημα στους αναισθησιολόγους.
Ετσι, π.χ., μία νοσηλεύτρια αναγκάζεται να καλύπτει κλινικές ανεπτυγμένες σε δύο ορόφους όπως η Πνευμονολογική και η Καρδιολογική ή να πρέπει να τρέξει και σε διαφορετικά κτίρια όπως η Παθολογική, για να μπορέσει να εξυπηρετήσει όλους τους ασθενείς.
Ένας αναισθησιολόγος αναγκάζεται να βρίσκεται ταυτόχρονα σε δύο χειρουργεία.
Εργαζόμενη το πρωί ασκεί καθήκοντα προϊσταμένης και το βράδυ χρέη νοσηλεύτριας.
Στο κυτταρολογικό γίνονται μόνο οι επείγουσες εξετάσεις καθώς, ενώ τα προηγούμενα χρόνια είχε 3 ειδικούς και 4 ειδικευόμενους, σήμερα λειτουργεί με 1 επικουρικό γιατρό.
 Στη Μονάδα Μεταμοσχεύσεων Μυελού των Οστών από τα 8 κρεβάτια, ενεργά είναι μόνο τα 6 και στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, από τα 12 κρεβάτια ενεργά είναι μόνο τα 8.
Το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, την ημέρα της εφημερίας, καλύπτει τις ανάγκες σε νοσηλευτικό προσωπικό με προσωπικό από τις κλινικές.
Δόθηκαν στοιχεία για τις τραγικές επιπτώσεις που υπάρχουν στους ασθενείς από το κλείσιμο κλινικών (π.χ. Α' χειρουργική) και τη μείωση των κλινών (από 850 σε 650), όπως ο μεγαλύτερος χρόνος αναμονής για εξετάσεις, αλλά και ο υπερβολικά μεγάλος χρόνος αναμονής για χειρουργεία διαφόρων ειδικοτήτων.
Τέλος, καταγγέλθηκε ότι κλείνουν πνευμονολογικές κλινικές, δεν αξιοποιείται η μεγάλη εμπειρία που έτσι κι αλλιώς διαθέτει το νοσοκομείο, σαν πρώην Κέντρο Νοσημάτων Θώρακος, τη στιγμή που είναι σε έξαρση ανθεκτικού τύπου φυματίωση, σύμφωνα και με τους επιστημονικούς φορείς που κατά διαστήματα απεγνωσμένα ζητούν να παρθούν μέτρα.