Τετάρτη 18 Μαρτίου 2015

Με τον ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ, Α. Κυπριανού, συναντήθηκε χτες ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ



ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Τρίτη 17 Μάρτη 2015
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ: Αναγκαιότητα η αλληλεγγύη και κοινή πάλη των λαών
Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, συναντήθηκε χτες με τον ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ, Αντρο Κυπριανού, στα γραφεία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ στη Βουλή, στο πλαίσιο της επίσκεψης που πραγματοποιεί ο ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ στην Αθήνα. Εκ μέρους του ΚΚΕ στη συνάντηση συμμετείχε επίσης ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος. Από το ΑΚΕΛ συμμετείχαν επίσης ο Γιώργος Λουκαΐδης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ και εκπρόσωπος Τύπου του Κόμματος, και η διευθύντρια του γραφείου του Α. Κυπριανού, Μαρίνα Σάββα.
Αμέσως μετά τη συνάντηση ο Δ. Κουτσούμπας δήλωσε:
«Είχαμε, όπως πάντα, μία πολύ ενδιαφέρουσα συνάντηση και συζήτηση και ανταλλάξαμε απόψεις και γνώμες σχετικά με την κατάσταση των λαών της Ελλάδας, της Κύπρου, στην περιοχή, ευρύτερα στην Ευρώπη. Εκφράσαμε ως ΚΚΕ την αλληλεγγύη μας για μια ακόμα φορά για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού στο πλαίσιο των επανειλημμένα εκφρασμένων, σταθερών θέσεων αρχών, που έχει το Κόμμα μας, που έχουν τα Κόμματά μας.
Ταυτόχρονα, εκφράσαμε την αναγκαιότητα για πάλη, αλληλεγγύη των λαών μας, στον αγώνα που δίνουν αυτή τη στιγμή για ανακούφιση από αντιλαϊκά μέτρα, ανακούφιση από τις μνημονιακές πολιτικές, από τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης και την αναγκαιότητα να ανοίξει ένας άλλος δρόμος πραγματικής ανάπτυξης προς το συμφέρον των λαών μας, των λαϊκών στρωμάτων.
Το ΚΚΕ εκφράζει ταυτόχρονα την αναγκαιότητα για κοινή πάλη όλων των δυνάμεων και στην Ευρώπη, και του λαού της Ελλάδας και της Κύπρου, έτσι ώστε το εργατικό - λαϊκό κίνημα σε καμία χώρα να μη γίνεται χειροκροτητής των εκάστοτε κυβερνήσεων, των εκάστοτε αντιλαϊκών πολιτικών που εφαρμόζονται.
Το ΚΚΕ θα συνεχίσει την πάλη του για ανάκτηση των απωλειών από τα χρόνια της κρίσης, ξεκινώντας από άμεσα μέτρα πάλης, για κατάργηση των μνημονίων, των δανειακών συμβάσεων και των εφαρμοστικών νόμων, που έχουν τεθεί και που έχουν πλήξει βάναυσα τον ελληνικό λαό, με βάση την πρόταση νόμου του ΚΚΕ, που έχουμε καταθέσει και στη Βουλή. Ταυτόχρονα, αυτή η πάλη να οδηγεί σε ρήξη με την αντεργατική, αντιλαϊκή πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης του κεφαλαίου και της εξουσίας τους».
Από την πλευρά του, ο Αντρος Κυπριανού δήλωσε τα εξής:

«Θέλω να ευχαριστήσω τον Δημήτρη Κουτσούμπα για την πάρα πολύ παραγωγική συζήτηση την οποία είχαμε. Είμαστε δύο Κόμματα που παραδοσιακά έχουμε αδελφικές σχέσεις και θα έλεγα μία μεγάλη συναντίληψη για το πώς λειτουργεί ο σύγχρονος κόσμος και για το πόσο αντιλαϊκές είναι οι πολιτικές που προωθούνται αυτή τη στιγμή από τους κυρίαρχους κύκλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Η εκτίμηση του ΑΚΕΛ είναι ότι εκεί βρίσκεται το πρόβλημα. Και αν θέλουμε πραγματικά να διαμορφωθούν δεδομένα τα οποία θα επιτρέψουν στους λαούς να προσβλέπουν σε ένα καλύτερο μέλλον, σε μία καλύτερη προοπτική, θα πρέπει ο αγώνας να επικεντρωθεί στην προσπάθεια της αλλαγής των πολιτικών που ασκούνται από τους κυρίαρχους κύκλους στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Εμείς θα συνεργαστούμε σε πανευρωπαϊκό επίπεδο με όλα όσα κόμματα στρέφονται προς αυτή την κατεύθυνση. Θέλω να ευχαριστήσω πάρα πολύ για τη σταθερή στήριξη του ΚΚΕ στον αγώνα που δίνουμε ως κυπριακός λαός για να απελευθερώσουμε και να επανενώσουμε την Κύπρο.
Το κυπριακό πρόβλημα βρίσκεται σε μία κρίσιμη και οριακή, θα την χαρακτήριζα, κατάσταση και είναι για μας εξαιρετικά σημαντικό να έχουμε όση περισσότερη στήριξη είναι δυνατόν έτσι ώστε να μπορέσουμε να δώσουμε αυτό τον αγώνα με τη μεγαλύτερη δυνατή αποτελεσματικότητα. Θέλω να ευχαριστήσω για άλλη μια φορά για την πολύ εποικοδομητική συζήτηση που είχαμε και να ευχηθώ στον ελληνικό λαό, μέσα από τους αγώνες του, να καταφέρει να διεκδικήσει και να κερδίσει ένα καλύτερο μέλλον».
Στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψής του στην Αθήνα, ο ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ, Α. Κυπριανού, είχε χτες προγραμματισμένες συναντήσεις με τον πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα, τον πρόεδρο της ΝΔ, Αντ. Σαμαρά, τον αναπληρωτή υπουργό Αμυνας, Κ. Ησυχο, την πρόεδρο της Βουλής, Ζ. Κωνσταντοπούλου, και τον υπουργό Αμυνας και πρόεδρο των ΑΝΕΛ, Π. Καμμένο. Για σήμερα είναι προγραμματισμένες συναντήσεις με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκη, τον επικεφαλής του Ποταμιού, Στ. Θεοδωράκη, και τους υπουργούς Εξωτερικών, Ν. Κοτζιά, Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκη, και Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Π. Λαφαζάνη.