Σάββατο 21 Μαρτίου 2015

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΘΗΝΑΣ: Παρέμβαση για τις καθαρίστριες των δημόσιων σχολείων



ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Παρασκευή 20 Μάρτη 2015

Να απαιτήσει ο δήμος τη μετατροπή των συμβάσεών τους ώστε να εργάζονται με μόνιμη σχέση εργασίας, ζήτησε ο Νίκος Σοφιανός
Να πάρει θέση στο ζήτημα των καθαριστριών δημόσιων σχολείων Αθήνας, των οποίων οι συμβάσεις λήγουν τον Ιούνη, και να υιοθετήσει τα αιτήματά τους ώστε να μη βρεθούν στο δρόμο μετά από πολλά, έως και 13 χρόνια, δουλειάς και να αποτραπεί η είσοδος εργολάβων και ιδιωτικών συνεργείων στα σχολεία, κάλεσε το δήμο η «Λαϊκή Συσπείρωση» στη χτεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, οπότε και εισηγήθηκε το θέμα.
Καθαρίστριες είχαν συγκεντρωθεί έξω από το χώρο του δημοτικού συμβουλίου, απαιτώντας το δικαίωμά τους σε σταθερή δουλειά με εργασιακά δικαιώματα που σήμερα δεν έχουν και σε πληρωμή των δεδουλευμένων τους, ενώ εκπρόσωπός τους έθεσε το ζήτημα στο σώμα. Από την πλευρά του, ο δήμαρχος, Γ. Καμίνης, αρνήθηκε να πάρει θέση παρά την επιμονή της «Λαϊκής Συσπείρωσης», παραπέμποντας στο υπουργείο Παιδείας για τις καθυστερήσεις στις πληρωμές (σ.σ. οι καθαρίστριες πληρώνονται από τις σχολικές επιτροπές) και στο νόμο που δεν επιτρέπει την ανανέωση των συμβάσεων.
Εισηγούμενος το θέμα, ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», τόνισε:
«Οταν συζητάμε για το θέμα της καθαριότητας των σχολείων, μιλάμε για τους ανθρώπους που φροντίζουν γι' αυτό, για τις καθαρίστριες των σχολείων. Και εδώ υπάρχει η εξής πλευρά: Καταλαβαίνω την επιμονή του δημάρχου και για τη δημοτική αστυνομία και -χωρίς να το λέει και για τους σχολικούς φύλακες- και συμφωνούμε απολύτως να γυρίσει όλος αυτός ο κόσμος ξανά στις υπηρεσίες του Δήμου. Γιατί όμως υπάρχει αφωνία για τις καθαρίστριες; Γιατί υπάρχει αφωνία για το πρόγραμμα "Βοήθεια στο σπίτι", το οποίο μάλιστα η νέα κυβέρνηση το... "κρεμάει στα μανταλάκια", ενώ αφορά 3.000 εργαζόμενους; Υπάρχουν πολλά ψηφίσματα για το χάλι που υπάρχει στα δημόσια σχολεία της Αθήνας. Καταθέτουμε σήμερα στα πρακτικά τα ψηφίσματα των Συλλόγων Γονέων του 39ου και του 141ου Δημοτικών Σχολείων για το θέμα.
Τι έχουμε να αντιμετωπίσουμε συγκεκριμένα: Σύμφωνα με το σχετικό άρθρο του γνωστού νόμου του 2010, το προσωπικό με σχέσεις εργασίας αορίστου χρόνου μετατάχθηκε στους δήμους την 1/1/2011 και η μετάταξη αυτή ισχύει μέχρι τον Ιούνιο του 2015. Μετά τι γίνεται; Μιλάμε, δηλαδή, για καθαρίστριες στα δημόσια σχολεία με συμβάσεις έργου, που δούλευαν μέχρι και 13 χρόνια πριν τη μετάταξη και καθάριζαν τα σχολεία με μισθούς πείνας. Πρέπει άμεσα να δοθεί λύση. Εμείς ζητάμε -γιατί το θέμα δεν αφορά μόνο το δήμο αλλά και την κυβέρνηση- τη μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου και άμεσα την παράταση των συμβάσεων έργων αυτού του προσωπικού. Και όσα έχουν ακουστεί ότι θα πάρουμε ιδιωτικά συνεργεία καθαρισμού πρέπει να κοπούν. Και πρέπει να απαιτήσουμε από την κυβέρνηση, που δηλώνει ευαίσθητη και μιλάει για αξιοπρέπεια, να προχωρήσει στη μετατροπή των συμβάσεών τους, ώστε να εργάζονται με μόνιμη σχέση εργασίας, γιατί το δικαιούνται».
Τα αιτήματα των καθαριστριών, όπως τα κατέθεσαν και στο δημοτικό συμβούλιο, είναι:
Αμεση ανανέωση των συμβάσεων εργασίας. Αμεση τροποποίηση των συμβάσεων από συμβάσεις έργου σε αορίστου χρόνου, λόγω του ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, με πλήρη σταθερή εργασία και πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα. Επανένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά. Κανένας μεγαλοεργολάβος καθαρισμού ή συνεργεία μέσα στα σχολεία. Αμεση πληρωμή όλων των δεδουλευμένων που οφείλουν οι σχολικές επιτροπές. Στον αγώνα τον καθαριστριών συμπαραστάτες είναι και γονείς και εκπαιδευτικοί, εκπρόσωπος των οποίων τοποθετήθηκε στη συνεδρίαση.
Στο μεταξύ, την πολιτική - επιλεκτική σκοπιμότητα του δημάρχου Αθηναίων, στηλίτευσε στη συνεδρίαση ο Ν. Σοφιανός, με αφορμή δήλωσή του που στηρίζει το δήμαρχο Καράκας. Σημείωσε χαρακτηριστικά ο Ν. Σοφιανός:
«Θεωρούμε ότι είναι λάθος η κίνηση του δημάρχου, κ. Καμίνη, να υιοθετήσει τα επιχειρήματα αντιδραστικών δυνάμεων που στηρίζονται από τις ΗΠΑ και μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα της Βενεζουέλας. Ο δήμαρχος του Καράκας, τον οποίο υποστήριξε ο δήμαρχος της Αθήνας με δήλωσή του, υπονομεύει ανοιχτά το λαό της Βενεζουέλας. Πρόκειται για πρωτεργάτη του πραξικοπήματος στη Βενεζουέλα τον Απρίλη του 2002, που έχει κατηγορηθεί 7 φορές για διάφορα εγκλήματα, ανάμεσα σε άλλα και 2 φορές για ανθρωποκτονία. Η θέση που πήρε ο δήμαρχος για τη σύλληψη του δημάρχου του Καράκας, μετά από εισαγγελική παρέμβαση, δείχνει πολιτική - επιλεκτική σκοπιμότητα». Θύμισε, δε, την αφωνία του δημάρχου όταν Ισραηλινοί ισοπέδωναν τη Γάζα.