Παρασκευή 27 Μαρτίου 2015

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΣΤΟ ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ





Κοινοβουλευτική Ομάδα

Λεωφ. Ηρακλείου 145, 14231 ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ,
τηλ.: 2102592213, 2102592105, 2102592258, fax: 2102592155
e-mail: ko@vouli.kke.gr, http://www.kke.gr
Γραφεία Βουλής: 2103708168, 2103708169, fax: 2103707410








ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων

Θέμα: Ελλείψεις προσωπικού, τεχνολογικού εξοπλισμού και αναλώσιμων στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Ιπποκράτειο».

Η πολιτική υποχρηματοδότησης και εμπορευματοποίησης της Υγείας, που ακολουθείται μέχρι σήμερα, απαξιώνει τη Δημόσια Υγεία, ενισχύοντας την κερδοφορία της επιχειρηματικής δράσης στο χώρο αυτό. Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής είναι και το πρόβλημα των σοβαρών ελλείψεων σε προσωπικό και σε μηχανήματα και αναλώσιμα, που αντιμετωπίζει το Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Ιπποκράτειο», η λειτουργία του οποίου οδηγείται στα όρια.
Συγκεκριμένα να αναφέρουμε ότι ακόμη και με τον ισχύοντα σήμερα ελλιπή οργανισμό λειτουργίας του Νοσοκομείου οι κενές θέσεις σε νοσηλευτικό προσωπικό ανέρχονται στις 124, των μαιών στις 49, του βοηθητικού υγειονομικού προσωπικού στις 109, του διοικητικού προσωπικού στις 177, του τεχνικού προσωπικού στις 65, του προ­σω­πικού καθαριότητας στις 60, του παραϊατρικού στις 200, του προσωπικού εστίασης στις 72, του επιστημονικό προσωπικού στις 35 και των ειδικών γιατρών στις 117.

Αποτέλεσμα αυτών των ελλείψεων είναι η μη τήρηση αναλογιών μεταξύ ασθενών κ προσωπικού, καθώς και τα εξαντλητικά ωράρια για τους εργαζόμενους στο Νοσοκομείο, με ότι αυτό συνεπάγεται για την υγεία των ίδιων αλλά και των ασθενών.
Μάλιστα, οι τομείς της καθαριότητας, σίτισης και φύλαξη, με αφορμή την έλλειψη προσωπικού, έχουν εκχωρηθεί σε εργολάβους. Οι σοβαρές ελλείψεις φυσικά και δεν μπορούν να καλυφθούν με αυτό τον τρόπο, παρά μόνο δημιουργούν εργαζόμενους εξαθλιωμένους, που εργάζονται υπό άθλιες συνθήκες. Χαρακτηριστικό άλλωστε είναι το γεγονός ότι στο Νοσοκομείο άλλοτε υπάρχει φύλαξη και άλλοτε όχι, όπως αυτή την περίοδο, με το Νοσοκομείο να είναι εκτεθειμένο και να καταγράφονται καθημερινά μικροκλοπές και διαπληκτισμοί.
Έλλειψη προσωπικού εντοπίζεται και στο τηλεφωνικό κέντρο του Νοσοκομείου για το κλείσιμο ραντεβού στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία. Το τηλεφωνικό κέντρο είναι το ίδιο για όλα τα ιατρεία, διαθέτει μόνο τρεις γραμμές και μόνο τρεις εργαζόμενους.
Επιπλέον προβλήματα εντοπίζονται και στον τεχνολογικό εξοπλισμό του Νοσοκομείου.
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα στα Ακτινολογικά Τμήματα, όπου τα ακτινογραφικά είναι πεπαλαιωμένης τεχνολογίας (μη ψηφιακά), με αποτέλεσμα να παθαίνουν συχνά βλάβες, ενώ η διάγνωση είναι επισφαλής.
Ο αξονικός τομογράφος είναι κι αυτός παλιός, αργός και με μέτρια απόδοση εικόνας, χωρίς εγχυτή και χωρίς πολλά πρωτόκολλα τα οποία είναι απαραίτητα σε αρκετές επείγουσες εξετάσεις, όπως για παράδειγμα πνευμονική εμβολή ή για CT αγγειογραφία για ανευρύσματα, καθώς και χωρίς δυνατότητα για ανασύνθεση που είναι ιδιαίτερα απαραίτητο για κατάγματα.
Τα περιστατικά που έχουν ανάγκη υπέρηχου, περιμένουν για μέρες να πάρουν σειρά, αφού ενώ υπάρχουν δύο μηχανήματα υπέρηχων, ουσιαστικά σε λειτουργία βρίσκεται μόνο το ένα, το οποίο καλείται να καλύψει τα εξωτερικά ραντεβού, όλους τους εσωτερικούς ασθενείς και όλες τις γενικές εφημερίες και τις ΧΟΠ (εφημερίες παιδιατρικά, παιδοχειρουργικά, γυναικολογικά, μαιευτικά).
Ενώ, εδώ και πέντε χρόνια δεν υπάρχει Μαστογράφος στο Νοσοκομείο.
Στην αιμοδοσία δεν υπάρχει ασφαλής τρόπος (μεταφορικό όχημα με ειδικά ψυγεία και οδηγοί), για να μεταφέρονται δείγματα και φιάλες αίματος.
Στις μοναδικές Μονάδες Εντατικής Νεογνών στην Βόρεια Ελλάδα του ΕΣΥ και την Πανεπιστημιακή το προσωπικό αφενός είναι ελλιπέστατο, αφετέρου ηλικιακά γερασμένο (μ.ο. ηλικίας νεογνολόγων είναι 55 έτη), ενώ οι ρυθμοί είναι εξαντλητικοί.
Επίσης η έλλειψη βοηθητικού προσωπικού επιβαρύνει χρονικά το ελλιπές νοσηλευτικό προσωπικό και τις μαίες με το πλύσιμο των θερμοκοιτίδων με ότι αυτό συνεπάγεται για πλημμελή παρακολούθηση των νεογνών.
Ταυτόχρονα υπάρχει έλλειψη αναλώσιμων και αντιδραστηρίων σε όλα τα Τμήματα Νοσοκομείου.
Με βάση τα παραπάνω ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός σε ποιές άμεσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση για:
·        Την πλήρη στελέχωση του Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης «Ιπποκράτειο», με την πρόσληψη του απαραίτητου μόνιμου, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, ώστε να εξασφαλιστεί η ασφαλής και εύρυθμη λειτουργία του και να καλύπτονται πλήρως οι σύγχρονες ανάγκες των ασθενών.
·        Τη χρηματοδότηση του Νοσοκομείου από τον κρατικό προϋπολογισμό ώστε να προμηθευτεί τον απαραίτητο σύγχρονο ιατρομηχανολογικό εξοπλισμό και αναλώσιμα, για να μην ταλαιπωρούνται ασθενείς και εργαζόμενοι.

Οι βουλευτές
Σάκης Βαρδαλής

Ελένη Γερασιμίδου