Τρίτη 24 Μαρτίου 2015

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΔΑΣΩΝ: Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ



ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Κυριακή 22 Μάρτη 2015
Η γη και η χρήση της πρέπει να αποτελούν κοινωνική ιδιοκτησία
Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση για την Παγκόσμια Μέρα Δασών (21 Μάρτη):
«Η Παγκόσμια Μέρα των Δασών βρίσκει τη νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να συνεχίζει στον ίδιο δρόμο της στρατηγικής ΕΕ - άρχουσας τάξης για τη δασική πολιτική της ΕΕ, η οποία αναγνωρίζει τη δράση των μονοπωλιακών ομίλων στα κρατικά δασικά οικοσυστήματα. Δράση την οποία κατοχυρώνει και ο δασικός νόμος της προηγούμενης κυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, τον οποίο η νέα κυβέρνηση διατηρεί σε ισχύ. Ο συγκεκριμένος νόμος προωθεί την ένταση της εμπορευματοποίησης και της διείσδυσης των μονοπωλιακών ομίλων, με τη διεύρυνση των νόμιμων επεμβάσεων στα δασικά οικοσυστήματα, χωρίς πλέον να χρειάζεται η εξασφάλιση της κυριότητας, αλλά μόνο η παραχώρηση της χρήσης.

Η νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ καλλιεργεί την αυταπάτη ότι μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη, προστασία των δασικών οικοσυστημάτων, "που να ωφελεί ταυτόχρονα το λαό και τους ανταγωνιζόμενους μονοπωλιακούς ομίλους". Συσκοτίζει την αιτία που οξύνει τα προβλήματα των δασικών οικοσυστημάτων, της δασικής γης, που είναι ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης. Αντίθετα, απευθύνεται σε "υπεύθυνους και υγιείς επιχειρηματίες", στους οποίους δήλωσε ότι θα τους εξασφαλίσει και "σταθερό χωροταξικό και περιβαλλοντικό πλαίσιο".
Η πολιτική γης και η προστασία των δασικών οικοσυστημάτων δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν αποσπασματικά. Αποτελούν κρίκους μιας ολόκληρης αλυσίδας νομοθετικών ρυθμίσεων που προωθούν την εμπορευματοποίηση της γης, μεταβάλλουν τη χρήση της προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου, υλοποιούν οδηγίες της ΕΕ, που επίσης απαντούν στις ίδιες ανάγκες. Αδιάψευστος μάρτυρας είναι η αλλαγή χρήσης εκατοντάδων χιλιάδων στρεμμάτων κρατικών εκτάσεων δασικών οικοσυστημάτων, οι οποίες μετά από δασικές πυρκαγιές - εμπρησμούς έγιναν οικισμοί, εργοστάσια, ξενοδοχεία.
Γι' αυτό το λαϊκό κίνημα πρέπει να απαιτήσει κατάργηση όλου του αντιδασικού νομοθετικού πλαισίου, να βαδίσει με γραμμή σύγκρουσης με τους ομίλους και το κράτος τους, το αστικό κράτος. Για το ΚΚΕ, από τη σκοπιά των συμφερόντων της εργατικής τάξης, η γη και η χρήση της, τα δασικά οικοσυστήματα είναι κοινωνικά αγαθά, πρέπει να αποτελούν κοινωνική ιδιοκτησία».