Πέμπτη 19 Μαρτίου 2015

ΣΕΡΡΕΣ: Στο έλεος της πλημμύρας οι αγρότες. Τις πληγείσες περιοχές επισκέφθηκε χτες κλιμάκιο της Κ.Ο. Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, μαζί με την βουλευτή του κόμματος Ελένη Γερασιμίδου

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Τετάρτη 18 Μάρτη 2015
Οι έντονες και συνεχόμενες βροχοπτώσεις που έπληξαν την περιοχή των Σερρών, ανέδειξαν με τραγικό τρόπο, την απουσία αντιπλημμυρικών έργων που είναι ζωτικής σημασίας για την προστασία των ανθρώπων, των καλλιεργειών, των δασών και του περιβάλλοντος. Τις επιπτώσεις αυτής της πολιτικής πληρώνουν ειδικότερα οι αγρότες, που είδαν τα χωράφια τους, σε μια έκταση περίπου 50.000 στρεμμάτων, από το Παραλίμνιο του Δήμου Εμμανουήλ Παππά μέχρι την Παλαιοκώμη του Δήμου Αμφίπολης, να μετατρέπονται σε μια απέραντη λίμνη.
Τις πληγείσες περιοχές επισκέφθηκε χτες κλιμάκιο της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, μαζί με την βουλευτή του κόμματος Ελένη Γερασιμίδου. Στο Δημαρχείο του Δήμου Εμμανουήλ Παππά, συναντήθηκε με τον δήμαρχο, τους προέδρους των Τοπικών Κοινοτήτων Πεθελινού και Παραλίμνιου και άλλους εκπροσώπους της Τοπικής Διοίκησης.
Από τη συνάντηση αναδείχτηκαν οι εγκληματικές ευθύνες των κυβερνήσεων αλλά και της Περιφέρειας, που δεν προκρίνουν ως επείγουσας προτεραιότητας, έργα για τη διαχείριση του υδάτινου δυναμικού της περιοχής.

Θυμίζουμε ότι οι περίπου 50.000 καλλιεργημένες και ακαλλιέργητες εκτάσεις, πλημμύρισαν από τα νερά του ποταμού Στρυμόνα, όταν έσπασε το ανάχωμά του και δημιουργήθηκε ρήγμα μήκους περίπου 150 μέτρων. Οπως αναφέρθηκε, το πρόβλημα δημιουργήθηκε από τους όγκους των υδάτων που κατέβασαν τρεις παραπόταμοι του Στρυμόνα, ο Μπέλιτσα, ο Αγγίτης και ο Αγιος Ιωάννης, καθώς η λίμνη Κερκίνη, μέχρι πριν λίγες μέρες συγκρατούσε τα νερά που εισέρχονταν στον ποταμό από τη γειτονική Βουλγαρία. Από την περασμένη Παρασκευή, οπότε η Λίμνη Κερκίνη έφτασε στα όριά της (36 μέτρα) άνοιξαν σταδιακά 3 θυροφράγματα και το νερό που απελευθερώνεται διοχετεύεται στις καλλιεργήσιμες εκτάσεις της περιοχής.
Τη Δευτέρα ολοκληρώθηκε η κατασκευή ενός αναχώματος περιμετρικά του οικισμού Πεθελινό, προκειμένου να προστατευθούν τα σπίτια.
Ο δήμαρχος Εμμανουήλ Παππά Δ. Νότας σημείωσε ότι οι κάτοικοι της περιοχής πληρώνουν το γεγονός ότι από τη δεκαετία του 1950, δεν έχει καθαριστεί η κοίτη του Στρυμόνα, με αποτέλεσμα να μειωθεί κατά περίπου 2 μέτρα. Αντίστοιχα δεν έχει καθαριστεί και η λίμνη Κερκίνη, που θεωρείται ένας από τους σημαντικούς υδροβιότοπους της χώρας μας.
Προσδιορίζοντας τα έργα άμεσης προτεραιότητας που πρέπει να γίνουν είπε ότι πρέπει να κλείσει το ανάχωμα που έσπασε και στη συνέχεια να δοθούν τα αναγκαία κονδύλια για να προχωρήσουν ο καθαρισμός της Κερκίνης και να ενισχυθούν τα αναχώματά της και επίσης να γίνει καθαρισμός και εκβάθυνση του Στρυμόνα και ενίσχυση των αναχωμάτων του.
Σε απόγνωση οι αγρότες
Οι αγρότες που έχουν πλημμυρίσει τα χωράφια τους, υπολογίζονται σε περισσότερους από 400. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, το 20% των 50.000 στρεμμάτων ήταν ήδη καλλιεργημένα (σιτηρά, μιδική) και τα υπόλοιπα δεν θα καλλιεργηθούν, αφού δε θα προλάβουν να υποχωρήσουν τα νερά. Επιπλέον, κινδυνεύουν με νέες πλημμύρες καθώς, την άνοιξη, που θα λιώσουν τα χιόνια στη γειτονική Βουλγαρία, αναμένεται να εισέλθουν πολλαπλάσιοι όγκοι υδάτων.
Ζητούν άμεση και ολοκληρωτική αποζημίωση, ανεξάρτητα από το τι προβλέπει ο ΕΛΓΑ, για την κατεστραμμένη παραγωγή, αλλά και την απώλεια εισοδήματος από τη χαμένη καλλιεργητική περίοδο, αφού δε θα μπορέσουν να καλλιεργήσουν όπως είχαν προγραμματίσει. Επίσης, να αντιμετωπιστούν τεχνικά τα προβλήματα που προκύπτουν με τη Νέα ΚΑΠ, ώστε να μη χάσουν οι αγρότες τα δικαιώματα καλλιέργειας.
Επιπλέον, σημειώθηκε ότι θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα αποζημίωσης και για όσους αγρότες δεν μπορέσουν να καλλιεργήσουν, επειδή οι πλημμυρισμένες εκτάσεις αποτελούσαν τμήμα ενός αρδευτικού δικτύου, το οποίο με την πλημμύρα δεν μπορεί να λειτουργήσει.
Ο πρόεδρος του Παραλίμνιου κατήγγειλε ότι ακόμη δεν έχει γίνει εκτίμηση των ζημιών για την αποζημίωση όσων επλήγησαν από τη χαλαζόπτωση που σημειώθηκε στις 18 Ιούνη του 2014 και προκάλεσε σημαντικές καταστροφές εκτός από τις καλλιέργειες και σε σπίτια και καταστήματα.
Η Ελένη Γερασιμίδου δήλωσε τη στήριξη του ΚΚΕ στο αίτημα άμεσης αποζημίωσης για το 100% της ζημιάς που έχει προκληθεί, αλλά και της χρηματοδότησης για το σχεδιασμό και την ολοκλήρωση των αναγκαίων αντιπλημμυρικών έργων. Ενημέρωσε για την Ερώτηση που ήδη έχει καταθέσει το Κόμμα προς τους υπουργούς Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.
Σημείωσε ότι ο λαός της περιοχής είναι αντιμέτωπος με τις επιπτώσεις της πολιτικής που ακολουθούν διαχρονικά οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις και στηρίζουν όλα τα κόμματα του ευρωμονόδρομου. Πολιτική που συνειδητά δεν διαθέτει τους αναγκαίους πόρους ώστε να σχεδιαστούν, να μελετηθούν και να κατασκευαστούν τα απαραίτητα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας. Πρόσθεσε πως τέτοια έργα δεν είναι επιλέξιμα και από την ΕΕ καθώς δεν αποτελούν πεδίο κερδοφορίας του κεφαλαίου. Τόνισε πως ο λαός, που ζει τις επιπτώσεις αυτής της πολιτικής και μέσα από τα δεινά που φέρνει η ΚΑΠ, θα πρέπει να απαντήσει αγωνιστικά.