Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015

Συνέντευξη με τον Θανάση Καλαμπαλίκη πρόεδρο της ΟΒΣΑ: Οι ρυθμίσεις για τα χρέη δεν ανακουφίζουν πραγματικά τους ΕΒΕ



 ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Πέμπτη 19 Μάρτη 2015
Θ.ΚΑΛΑΜΠΑΛΙΚΗΣ
Συνέντευξη με τον Θανάση Καλαμπαλίκη, πρόεδρο της ΟΒΣΑ και μέλος της Πανελλαδικής Γραμματείας της ΠΑΣΕΒΕ
Για τις πρώτες αποφάσεις της κυβέρνησης που αφορούν και στους αυτοαπασχολούμενους, αλλά και για τον προγραμματισμό του αντιμονοπωλιακού κινήματος των ΕΒΕ, ο «Ριζοσπάστης» συζήτησε με τον Θανάση Καλαμπαλίκη, πρόεδρο της ΟΒΣΑ και μέλος της Πανελλαδικής Γραμματείας της ΠΑΣΕΒΕ.
***
-- Πώς κρίνετε τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για τη ρύθμιση των χρεών των ΕΒΕ προς την Εφορία και τον ΟΑΕΕ;
-- Μια πρώτη παρατήρηση είναι ότι η νέα συγκυβέρνηση δεν καταργεί τους προηγούμενους εξοντωτικούς φορολογικούς νόμους, αλλά θεωρεί πως «ό,τι έγινε έγινε». Αποδέχεται τα χρέη των αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ, τα οποία διογκώθηκαν την περίοδο της κρίσης, λόγω της αναδουλειάς, αλλά και των δεκάδων «μνημονιακών» νόμων. Οι νέες φορολογικές δηλώσεις θα γίνουν με τα ίδια κριτήρια, όπως οι περσινές. Παραμένουν σε ισχύ το τέλος επιτηδεύματος, η ληστρική φορολογία του 26% από το πρώτο ευρώ, οι δημοτικοί φόροι, τα χαράτσια στην κατοικία.
Για να καλύψει τα κρατικά ελλείμματα και χρέη, η νέα συγκυβέρνηση συνεχίζει από εκεί που σταμάτησε η προηγούμενη και προσπαθεί να αυξήσει τα έσοδα με αφαίμαξη του λαού. Η διαφορά είναι ότι αναγορεύει τις πληρωμές σε «πατριωτικό καθήκον», κρατώντας για την ώρα στην «εφεδρεία» τις απειλές και τους εκβιασμούς.

Σε ό,τι αφορά τους συνταξιούχους, οι μειώσεις στις συντάξεις δεν πρόκειται να αναπληρωθούν, τα αποθεματικά που χάθηκαν παραμένουν στα αζήτητα και τα οικονομικά του ΟΑΕΕ πάνε από το κακό στο χειρότερο. Από την πίσω πόρτα, δημιουργούν προϋποθέσεις για νέες απώλειες στα Ταμεία, μεθοδεύοντας τον εσωτερικό δανεισμό με τα ταμειακά διαθέσιμα. Απαλλάσσουν τις διοικήσεις των ταμείων από οποιαδήποτε ευθύνη και προσπαθούν να μας κοροϊδέψουν ότι με αυτά τα χρήματα θα κάνουν επενδύσεις!
Δεν υπάρχει καμιά εξαγγελία της κυβέρνησης για επαρκή χρηματοδότηση του ΟΑΕΕ. Αντίθετα, δεσμεύτηκε στην Ευρωπαϊκή Ενωση «να συνεχίσει τον εκσυγχρονισμό» του ασφαλιστικού συστήματος από εκεί που τον άφησε η προηγούμενη κυβέρνηση. Οι ασφαλιστικές εισφορές είναι δυσβάστακτες στις σημερινές συνθήκες για την πλειοψηφία των αυτοαπασχολούμενων και, με τη σύνδεση εισφορών - συντάξεων, η κυβέρνηση σκοπεύει να μοιράσει τη φτώχεια ανάμεσα στους ασφαλισμένους και στους συνταξιούχους.
Με δεδομένη αυτήν την κατάσταση, οποιαδήποτε ρύθμιση για τα χρέη των ΕΒΕ μπορεί προσωρινά να μοιάζει σαν ελάφρυνση, αλλά δεν μπορεί να παρέχει ουσιαστική ανακούφιση, ακριβώς επειδή συνδέει τα υπάρχοντα χρέη με τις τρέχουσες εισφορές, οι οποίες θα συνεχίσουν να συσσωρεύουν χρέη. Ακόμα και ένα ευρώ να ήταν η δόση, οι υπερχρεωμένοι αυτοαπασχολούμενοι δυσκολεύονται να ανταποκριθούν, αφού ταυτόχρονα με τις δόσεις έχουν να καταβάλουν και τις τρέχουσες οφειλές. Γι' αυτό λέμε ότι πραγματική λύση δεν μπορεί να δοθεί έξω από το συνεκτικό και ολοκληρωμένο πλαίσιο που προβάλλει η ΠΑΣΕΒΕ.
-- Το πρόβλημα των υπερχρεωμένων και ανασφάλιστων ΕΒΕ παραμένει οξυμένο. Τι αιτήματα προβάλλει το αντιμονοπωλιακό κίνημα και τι παρεμβάσεις σχεδιάζει;
-- Το πρώτο πράγμα που ζητάμε είναι να ανανεωθούν όλα τα βιβλιάρια υγείας, ανεξάρτητα από χρέη και χωρίς άλλες προϋποθέσεις. Διεκδικούμε επίσης μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 30%, χωρίς απώλεια των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, θεσμοθέτηση τέλους επί των κερδών των επιχειρήσεων, κλιμακούμενου προοδευτικά, υπέρ του ΟΑΕΕ, για κέρδη ή ατομικό εισόδημα άνω των 20.000 ευρώ, πάγωμα των χρεών προς τον ΟΑΕΕ και το Δημόσιο.
Σε ό,τι αφορά τα χρέη, ζητάμε κεφαλαιοποίηση των χρεών, χωρίς προσαυξήσεις και πρόσθετα τέλη, κατάργηση της ασφαλιστικής ενημερότητας, αποποινικοποίηση των χρεών προς τον ΟΑΕΕ, κατάργηση των αντίστοιχων νόμων, κατάργηση του ΚΕΑΟ. Καμία κατάσχεση πρώτης κατοικίας, αναστολή των κατασχέσεων, επαγγελματικής στέγης, εξοπλισμού, μεταφορικών μέσων, τραπεζικών λογαριασμών κλπ., για τους αυτοαπασχολούμενους που διατηρούν την επιχείρησή τους.
Τέλος, διεκδικούμε «κούρεμα» των χρεών προς τις τράπεζες κατά 30% για όσους αυτοαπασχολούμενους κρατούν ακόμα την επιχείρησή τους και κατά 50% για όσους έκλεισαν. Μακρόχρονη ρύθμιση, με δόσεις που να μην ξεπερνούν συνολικά το 10% του διαθέσιμου εισοδήματος.
Σε ό,τι αφορά τις παρεμβάσεις, από τα πρωτοβάθμια σωματεία και τις Επιτροπές Αγώνα που συσπειρώνονται στην ΠΑΣΕΒΕ έχει καταληχτεί ένα πρόγραμμα το οποίο, ανάμεσα σε άλλα, περιλαμβάνει και τους εξής σταθμούς:
Σήμερα, στις 10 π.μ., οι Επιτροπές Αγώνα Ταξί της ΠΑΣΕΒΕ διοργανώνουν κινητοποίηση στο υπουργείο Μεταφορών ενάντια στους νόμους της απελευθέρωσης, που τους κόβει το μεροκάματο και επιβαρύνει κι άλλο την οικονομική τους κατάσταση. Στις 21 Μάρτη, στην κινητοποίηση για την Υγεία που θα γίνει στο Περιστέρι, συμμετέχουν οι τοπικές ενώσεις των ΕΒΕ, που συμμετέχουν στις τοπικές Λαϊκές Επιτροπές.
Στις 30 Μάρτη, τα βιοτεχνικά σωματεία Ξύλου και Μετάλλου, διοργανώνουν παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας, ζητώντας να σφραγιστούν άμεσα τα βιβλιάρια των ανασφάλιστων συναδέλφων. Επιδίωξή μας είναι να αγκαλιαστεί αυτή η πρωτοβουλία και από άλλα κλαδικά σωματεία και ενώσεις. Τέλος, την Κυριακή 5 Απρίλη, συμμετέχουμε στην κινητοποίηση που διοργανώνει ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και άλλα σωματεία, στο πλαίσιο της απεργίας τους ενάντια στην υπονόμευση της αργίας της Κυριακής.
-- Γι' αυτό το τελευταίο θέμα, συναντηθήκατε πρόσφατα με τον υπουργό Ανάπτυξης. Τι βγήκε από αυτήν τη συνάντηση;
-- Πράγματι, στις 26 Φλεβάρη δεκάδες σωματεία εργαζόμενων και αυτοαπασχολούμενων οργανώσαμε διαμαρτυρία στο υπουργείο Ανάπτυξης με αίτημα τη νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας.
Στη συνάντηση με τον Γ. Σταθάκη, μας ενημέρωσε ότι σκοπεύει να καταθέσει νομοσχέδιο που θα διατηρεί πέντε Κυριακές το χρόνο ανοιχτά τα μαγαζιά, ενώ στον προσανατολισμό τους είναι να επαναπροσδιορίσουν τις τουριστικές περιοχές, όπου τα μαγαζιά θα μπορούν να είναι ανοιχτά όλες τις Κυριακές του χρόνου.
Στην ερώτησή μας όμως για το πώς ορίζεται η «τουριστική περιοχή», η απάντηση του υπουργού ήταν αφοπλιστική. «Αυτό θα γίνεται κατόπιν συμφωνίας του εκάστοτε δήμου, περιφέρειας με την κυβέρνηση», μας είπε. Βαφτίζοντας δηλαδή μια περιοχή «τουριστική», θα αναγκάζει τις επιχειρήσεις να ανοίγουν κάθε Κυριακή.
Τις συνέπειες τις ξέρουμε: Δουλειά νύχτα - μέρα, εξοντωτικό ωράριο, υψηλό κόστος λειτουργίας που σμπαραλιάζει τη ζωή των οικογενειών μας. Από την άλλη, εξασφαλισμένα κέρδη για τα πολυκαταστήματα, μια και θα συγκεντρώνουν τον τζίρο της περιοχής.
Για μας, η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας είναι κομμάτι της συνολικότερης πολιτικής της ΕΕ και των κυβερνήσεων στα κράτη - μέλη, που πλήττει τους αυτοαπασχολούμενους, τους εμποροϋπαλλήλους και τους άλλους εργαζόμενους στο εμπόριο. Στόχος είναι η επικράτηση των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, το ξεχαρβάλωμα των εργασιακών σχέσεων των εμποροϋπαλλήλων και παράλληλα η καταστροφή και το κλείσιμο των μικρών εμπορικών καταστημάτων.
Από αυτήν τη σκοπιά, είναι μονόδρομος η κοινή δράση των μικρών ΕΒΕ με τους εργαζόμενους και αυτήν την αναγκαιότητα υπηρετεί η συμμετοχή μας στην απεργιακή συγκέντρωση των εμποροϋπαλλήλων στις 5 Απρίλη.
-- Το επόμενο διάστημα γίνονται αρχαιρεσίες σε μια σειρά Ενώσεις των ΕΒΕ. Με ποια κριτήρια καλείτε τους αυτοαπασχολούμενους να ψηφίσουν;
-- Καλούμε τους αυτοαπασχολούμενους να ενισχύσουν τις αντιμονοπωλιακές παρατάξεις στους συλλόγους και τις ενώσεις των ΕΒΕ με γνώμονα τα προβλήματα και τις πραγματικές ανάγκες τους. Συλλογικά, οργανωμένα, να σταθούν εμπόδιο σε όσα σχεδιάζουν σε βάρος τους.
Τους καλούμε να δουν πιο καθαρά τον αντίπαλο, αλλά και τους πραγματικούς συμμάχους μας, που είναι οι εργαζόμενοι, οι εμποροϋπάλληλοι και συνολικά η εργατική τάξη. Είναι οι γυναίκες που υποφέρουν από τα απάνθρωπα ωράρια, από την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, από τη διπλή εκμετάλλευση, αλλά και η νεολαία, τα παιδιά μας, που είναι άνεργα κατά χιλιάδες.
Αντίπαλοί μας είναι τα μονοπώλια και η πολιτική που υπηρετεί τα συμφέροντά τους, στην Ελλάδα και στην ΕΕ. Είναι ο μηχανισμός της Τοπικής Διοίκησης, με τα τέλη, τα πρόστιμα και άλλα μέτρα, όπως οι «λευκές νύχτες», που φορτώνουν στις πλάτες μας οι δημοτικές αρχές.
Είναι, τέλος, οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες σε ΓΣΕΒΕΕ - ΕΣΕΕ, οι παρατάξεις που τις εκλέγουν, που υπερασπίζονται τη λεγόμενη ανταγωνιστικότητα, βάζουν πλάτη να περάσουν μέτρα που ενισχύουν τα μονοπώλια, την ίδια ώρα που με τη γραμμή τους σμπαραλιάζουν το συνδικαλιστικό κίνημα, το απαξιώνουν στα μάτια των συναδέλφων.
Είναι αυτοί που εξωραΐζουν την ΕΕ και τη στρατηγική της, διαφημίζοντας τα ευρωπαϊκά προγράμματα, κρύβοντας ότι είναι για τους λίγους. Εβαλαν και βάζουν πλάτη στους «κοινωνικούς διαλόγους», καλλιεργώντας στάση αναμονής και ανοχής απέναντι στις αντιλαϊκές κυβερνήσεις. Μ' αυτά τα κριτήρια, καλούμε τους αυτοαπασχολούμενους όχι μόνο να ψηφίσουν τις αντιμονοπωλιακές δυνάμεις, αλλά κυρίως να ενταχτούν μαζί τους στον αγώνα, μέσα από τους Συλλόγους και τις Ενώσεις των ΕΒΕ.