Παρασκευή 26 Δεκεμβρίου 2014

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ: Παρέμβαση ενάντια στο κλείσιμο της ΕΛΒΟ



ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Πέμπτη 25 Δεκέμβρη 2014
Ερώτηση του ευρωβουλευτή του Κόμματος, Σ. Ζαριανόπουλου, προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Το κλείσιμο της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων (ΕΛΒΟ) στη Θεσσαλονίκη φέρνει το ΚΚΕ στην Ευρωβουλή, με Επερώτηση που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής Σωτήρης Ζαριανόπουλος, στην Επιτροπή της ΕΕ.
Θυμίζουμε ότι η ΕΛΒΟ οδηγείται σε κλείσιμο με απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης, της ΕΕ και της τρόικας, με τους 345 εργαζόμενους που απέμειναν να βλέπουν το δρόμο της ανεργίας. Μέσα στο 2014 εγκαταστάθηκε ειδικός εκκαθαριστής, ο οποίος στη συνέχεια έσπασε την εταιρεία σε 4 κομμάτια και ξεκίνησε τις διαδικασίες εκποίησης. Αρχές Νοέμβρη έληξε ο χρόνος υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος από τους ενδιαφερόμενους επενδυτές και σύμφωνα με τον ειδικό εκκαθαριστή, προχωρά κανονικά η δεύτερη φάση της διαδικασίας εκποίησης των περιουσιακών στοιχείων της ΕΛΒΟ, με την ενημέρωση των ενδιαφερομένων για τα οικονομικά και άλλα στοιχεία της επιχείρησης. Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι τέλη Φλεβάρη με αρχές Μάρτη, αναμένεται να κατατεθούν οι οριστικές προσφορές και να γίνει η αξιολόγησή τους.
Σε μια προσπάθεια να «θολώσουν τα νερά» και να καθησυχαστούν οι εργαζόμενοι, διατυπώνεται ο ισχυρισμός ότι για την πώληση του ενεργητικού της επιχείρησης, αυτό που θα παίξει ρόλο θα είναι η εξασφάλιση του συνόλου των εργαζομένων και η επίτευξη σύμβασης με τον υποψήφιο αγοραστή, που να διασφαλίζει τα δικαιώματά τους. Βέβαια, αυτό δεν περιλαμβάνεται σε κανένα επίσημο κείμενο και φυσικά δεν δεσμεύει ούτε τη σημερινή συγκυβέρνηση, ούτε τον εκκαθαριστή.
Στην Επερώτησή του προς την Επιτροπή της ΕΕ, ο Σ. Ζαριανόπουλος αναφέρει:

«Με απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης, της ΕΕ και της τρόικας κλείνει η αμυντική βιομηχανία ΕΛΒΟ στη Θεσσαλονίκη.
Η ιδιωτικοποίηση της εταιρείας στο παρελθόν όχι μόνο δεν "έσωσε", όπως ισχυρίζονταν οι κυβερνήσεις ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, αλλά συρρίκνωσε την παραγωγική ικανότητα και το προσωπικό της κατά 800 άτομα. Το ελληνικό Δημόσιο ανέλαβε το κλείσιμο της επιχείρησης, με το οποίο απολύονται οι τελευταίοι 350 εργαζόμενοι και εκατοντάδες άλλοι σε επιχειρήσεις προμηθευτές. Χάνονται, δηλαδή, η παραγωγική δυνατότητα, η τεχνογνωσία, η εξειδίκευση προσωπικού. Αναγκάζεται η χώρα σε νέες εισαγωγές. Αδυνατίζει επιπρόσθετα η αμυντική ικανότητα της χώρας.
Αποκαλύπτεται το πραγματικό νόημα της αναδιάρθρωσης και ανταγωνιστικότητας της χαλυβουργίας στην ΕΕ, που συζητήθηκε στην τελευταία Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, δηλαδή η συγκέντρωση παραγωγής και κεφαλαίου σε μεγαλύτερα μονοπώλια, κλείσιμο μικρότερων επιχειρήσεων, μειώσεις μισθών, χιλιάδες απολύσεις».
Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ ρωτά την Επιτροπή:
-- Πώς τοποθετείται για τις ευθύνες της ΕΕ για το κλείσιμο της ΕΛΒΟ;
-- Πώς τοποθετείται για τον επιχειρηματία που, αφού εκμεταλλεύτηκε την ΕΛΒΟ, θησαυρίζει σε άλλους κλάδους εντός και εκτός Ελλάδας, επιδοτούμενος από ευρωπαϊκά κονδύλια;
-- Πώς τοποθετείται στην απαίτηση των εργαζομένων της ΕΛΒΟ και του λαού να μην κλείσει η επιχείρηση, να μη γίνει καμιά απόλυση αλλά προσλήψεις, να αναλάβει παραγγελίες για την άμυνα της χώρας;