ΠΗΓΗ 902.gr Δημοσίευση: Πέμ, 06/08/2015 - 12:43

Συνέντευξη παραχώρησε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας στην εφημερίδα «Ο λόγος των Κυκλάδων» και στο δημοσιογράφο Θ. Δαναμπάση.
Αναλυτικά η συνέντευξη:
- Τι αποκομίσατε από τη διήμερή σας περιοδεία στη Σύρο και τον κύκλο επαφών-συζητήσεων που είχατε στο νησί με τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, φορέων και εργαζομένων; Πρόκειται το ΚΚΕ να λάβει κάποια πρωτοβουλία στη Βουλή για την προώθηση-επίλυση κάποιων από τα προβλήματα που τέθηκαν επί τάπητος σε Νοσοκομείο, Νεώριο και Περιφερειακή Ενότητα Κυκλάδων;
- Κατά τη διάρκεια της διήμερης περιοδείας μας στη Σύρο είναι αλήθεια πως είχαμε τη δυνατότητα να δούμε θα έλεγε κανείς με τα ίδια μας τα μάτια τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν εργαζόμενοι, άνεργοι, λαϊκές οικογένειες που ζουν στο νησί σας. Είναι προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί ως αποτέλεσμα των πολιτικών που έχουν υλοποιηθεί από όλες τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, προβλήματα που θα οξυνθούν γιατί αυτή την πολιτική εφαρμόζει και η σημερινή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Είναι η πολιτική της ΕΕ, του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης, που έχει ως προτεραιότητα το κέρδος και όχι την ικανοποίηση σύγχρονων λαϊκών αναγκών. Και νομίζουμε ότι έχει μεγάλη αξία σήμερα να δεις ποια είναι η αιτία, ποιος είναι ο υπεύθυνος για να μπορείς να δεις και ποιον να αντιπαλέψεις, πού να στραφεί ο αγώνας σου.
Γιατί, για παράδειγμα, το Νοσοκομείο της Σύρου, που είναι το μεγαλύτερο νοσοκομείο των Κυκλάδων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται τους θερινούς μήνες, η λειτουργία του να στηρίζεται ουσιαστικά μόνο στις φιλότιμες προσπάθειες των εργαζομένων του; Γιατί υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό; Γιατί σε ολόκληρους τομείς, όπως είναι η καθαριότητα, η φύλαξη, η σίτιση, να δραστηριοποιούνται ιδιώτες ή να καλλιεργείται η λογική της χορηγίας ή του εθελοντισμού, όπως μας ενημέρωσαν οι εργαζόμενοι;
Όπως, για παράδειγμα, πρέπει να δεις ότι για τη συρρίκνωση της ναυπηγικής βιομηχανίας, με ό,τι αυτό σημαίνει για το Νεώριο και τους εργαζομένους του, δεν ευθύνονται οι αγώνες και οι διεκδικήσεις των εργαζομένων, αλλά η ίδια η πολιτική της ΕΕ, οι περιορισμοί και οι δεσμεύσεις που επιβάλλει οδηγώντας σε συρρίκνωση τα ναυπηγεία της Ελλάδας, με την έγκριση των ελληνικών κυβερνήσεων. Αντίστοιχα και με τους εργαζόμενους στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Νοτίου Αιγαίου, την επίθεση που έχουν δεχθεί με μειώσεις στους μισθούς ακόμα και 40%, μαζί με την απειλή της διαθεσιμότητας και της απόλυσης.
Εννοείται πως το ΚΚΕ θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του και με Ερωτήσεις, παρεμβάσεις στη Βουλή να πιέσει προκειμένου να δοθούν λύσεις, να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων, των κατοίκων του νησιού. Η συνολική, όμως, λύση δεν θα έρθει χωρίς την ίδια τη συμμετοχή και δράση των εργαζομένων, του λαού, με οργάνωση της πάλης για να πάρουμε ανάσες σήμερα, να ανοίξουμε το δρόμο για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών σε σύγκρουση με την ΕΕ, τα μονοπώλια και την εξουσία τους.
- Στο κομμάτι των πρόσφατων πολιτικών εξελίξεων στην Ελλάδα, ποια είναι η συνολική θεώρηση του ΚΚΕ για το επερχόμενο τρίτο κατά σειρά μνημόνιο στην Ελλάδα και αν αυτό θα φέρει ανατροπές στον πολιτικό βίο της χώρας και των πολιτικών κομμάτων;
- Οι μεγαλύτερες ανατροπές που θα επιφέρει το τρίτο μνημόνιο θα είναι στη ζωή της λαϊκής οικογένειας, με δεδομένο ότι αυτό συνοδεύεται από ένα σκληρό πακέτο μέτρων που θα έρθει να προστεθεί σε ό,τι ήδη έχει ψηφιστεί με τα μνημόνια των προηγούμενων χρόνων. Μάλιστα τα προαπαιτούμενα που ψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ, το ΠΟΤΑΜΙ και το ΠΑΣΟΚ στη Βουλή είναι μόνο το ορεκτικό, καθώς το κυρίως γεύμα περιλαμβάνει συνολικότερες ανατροπές στο λαϊκό εισόδημα, στα εργατικά δικαιώματα, οι οποίες είναι προαπαιτούμενα για την ανάκαμψη των καπιταλιστικών κερδών, που είναι και ο στόχος της συμφωνίας κυβέρνησης - ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ. Ανατροπές σε όφελος του λαού δεν πρόκειται να προκύψουν από τις όποιες αλλαγές ακολουθήσουν στα πολιτικά κόμματα της αστικής διαχείρισης, γενικότερα στο πολιτικό σκηνικό, που στόχο έχουν να εγκλωβίσουν τη λαϊκή δυσαρέσκεια, να παγιδεύσουν το ριζοσπαστισμό -βλέπε Αριστερή Πλατφόρμα- για να μη συναντηθεί με την ανατρεπτική πολιτική πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ.
- Το ΚΚΕ είναι σύμφωνο με τα σενάρια που ακούγονται για πρόωρες εκλογές τον Σεπτέμβριο και αν ναι/όχι, γιατί;
- Δεν θεωρούμε ότι οι εκλογές και μάλιστα σε διάστημα έξι μηνών από τις προηγούμενες, πρόκειται να ανακόψουν τη χρεοκοπία του λαού που φέρνει το 3ο και φαρμακερό μνημόνιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Το αντίθετο. Οι εκλογές θα αξιοποιηθούν για να σταθεροποιηθεί το κυβερνητικό σχήμα που θα ψηφίσει και θα εφαρμόσει το μνημόνιο. Εάν γίνουν εκλογές εμείς θα δώσουμε αποφασιστικά τη μάχη για να ενισχυθεί ο λαός, μέσα από την ενίσχυση του ΚΚΕ. Γιατί, για το λαό, το ζητούμενο είναι πώς θα εμποδίσει την εφαρμογή των μνημονίων, πώς θα διεκδικήσει μέτρα ανακούφισης, πώς θα ανοίξει το δρόμο για ριζικές αλλαγές στην κοινωνία και την οικονομία. Κι αυτό προϋποθέτει συμπόρευση με το ΚΚΕ, ανασύνταξη του εργατικού -λαϊκού κινήματος, ενίσχυση της κοινωνικής λαϊκής συμμαχίας, σε ρήξη και σύγκρουση με την ΕΕ, το κεφάλαιο και την εξουσία τους.