Δευτέρα 24 Αυγούστου 2015

ΝΔ - ΠΟΤΑΜΙ - ΠΑΣΟΚ: Πρόθυμοι για αντιλαϊκή κυβέρνηση που θα υλοποιήσει το μνημόνιο



ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Κυριακή 23 Αυγούστου 2015
Οι αντιδράσεις των αστικών κομμάτων μετά την παραίτηση του πρωθυπουργού και της κυβέρνησής του είναι χαρακτηριστικές για το ρόλο που επιδιώκουν να παίξουν όχι μόνο μπροστά στις εκλογές αλλά και μετά από αυτές, προκειμένου να υλοποιηθούν τα αντιλαϊκά, αντιδραστικά μέτρα. Η ΝΔ, το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ έσπευσαν να δηλώσουν πως μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας, προκειμένου να υλοποιήσει το αντιλαϊκό μνημόνιο και να ψηφίσει όσα μέτρα χρειαστούν, θα ήταν η καλύτερη προοπτική. Κάνοντας ξεκάθαρο ότι και μετά τις εκλογές, εάν το αποτέλεσμα είναι ανάλογο, θα επιδιώξουν το σχηματισμό μιας τέτοιας κυβέρνησης. Μάλιστα, ο πρόεδρος της ΝΔ, Β. Μεϊμαράκης, έκανε λόγο για μια τέτοια κυβέρνηση με πρωθυπουργό προσωπικότητα από τον ΣΥΡΙΖΑ, ονοματίζοντας τον αντιπρόεδρο της σημερινής κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκη.
Αξίζει επίσης να σημειώσουμε ότι και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ άφηναν όλα τα μετεκλογικά ενδεχόμενα ανοιχτά, λέγοντας μάλιστα πως εξαρτάται από το τι θα αποφασίσει ο λαός με την ψήφο του, κάτι που είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Π. Κουρουμπλής το απόγευμα της Παρασκευής σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό ΣΚΑΪ. Δεν είναι επίσης τυχαίο ότι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, σχολιάζοντας τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας, ανέφεραν πως οι εκλογές πιθανόν να βγάλουν έναν ευνοϊκότερο κοινοβουλευτικό συσχετισμό για να υλοποιηθούν όσα προβλέπουν η δανειακή σύμβαση και το μνημόνιο, αφού το επόμενο διάστημα θα χρειαστεί να ψηφιστούν σειρά εφαρμοστικών νόμων για το Ασφαλιστικό, τα Εργασιακά κ.ά. που θα χτυπήσουν αλύπητα το λαό.
Από εκεί και πέρα, είναι προφανές ότι οι όποιες αντιδράσεις εκδηλώνονται ανάμεσα σε ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι, είναι για να ρίξουν στάχτη στα μάτια των εργαζομένων. Πολύ περισσότερο όταν αυτά τα τέσσερα κόμματα ψήφισαν από κοινού το τρίτο μνημόνιο. Οι προεκλογικές κοκορομαχίες είναι ένα ακόμα μέσο για να συγκαλύψουν τη στρατηγική τους σύμπλευση στην υλοποίηση της στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, από την οποία απορρέουν τα μνημόνια, και να υφαρπάξουν την ψήφο των λαϊκών στρωμάτων. Η ψήφιση του τρίτου μνημονίου απ' όλους είναι απτό παράδειγμα.

Για την ευρωπαϊκή πορεία...
Ας δούμε λίγο πιο αναλυτικά ορισμένες χαρακτηριστικές αναφορές εκπροσώπων αυτών των κομμάτων.
Ο Β. Μεϊμαράκης δήλωσε την περασμένη Παρασκευή: «Θα κάνω χρήση αυτής της εντολής, γιατί πιστεύω ότι πρέπει να εξαντλήσουμε όλα τα μέσα πριν καταφύγουμε στο έσχατο, που είναι οι εκλογές (...) Για το αν μπορεί η παρούσα Βουλή να δώσει εμπιστοσύνη ή ανοχή σε οποιαδήποτε μορφή κυβέρνησης, η οποία θα εξασφαλίζει την πολιτική δράση και ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και, βεβαίως, γιατί όχι, μπορεί να έχει, όπως και χτες τόνισα, πρωθυπουργό από τον ΣΥΡΙΖΑ, που είναι πρώτο κόμμα. Εφόσον ο νυν πρωθυπουργός δεν μπορεί να αντέξει αυτές τις ευθύνες και θέλει να φύγει».
Σε ερώτηση για το ποιος θα μπορούσε να ηγηθεί μιας κυβέρνησης απ' την παρούσα Βουλή, υπέδειξε τον Γ. Δραγασάκη, που είναι «συνεργάσιμος και συνεννοήσιμος άνθρωπος», και κατέληξε υποστηρίζοντας ότι «μπορούμε και να πετύχουμε τη μεγάλη εθνική συνεννόηση, ανεξαρτήτως του τι πιστεύει ο ένας για τον άλλο και το πόσο μεγάλες διαφορές μπορεί να έχει». Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ανέφεραν ότι υπήρχαν επαφές ανάμεσα στους δύο σε αυτήν την κατεύθυνση. Ο Γ. Δραγασάκης, πάντως, απέρριψε την πρόταση, με ανάρτησή του στο twitter.
Επικριτικός αλλά συνεργάσιμος
Επικριτικός απέναντι στην απόφαση του πρωθυπουργού να προκηρύξει εκλογές εμφανίζεται ο επικεφαλής του Ποταμιού, Στ. Θεοδωράκης. Οπως είπε, «ο κ. Τσίπρας μπορούσε να κυβερνήσει. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης έδιναν στον κ. Τσίπρα τη δυνατότητα να κυβερνήσει με την ανοχή τους και στη Βουλή να ψηφίζουν αυτά που θεωρούν σημαντικά και αυτά που εξασφαλίζουν το ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας». Ο Στ. Θεοδωράκης δήλωσε με τον πλέον κατηγορηματικό κι εμφατικό τρόπο τη διαθεσιμότητα του ίδιου και του κόμματός του να στηρίξουν μια κυβέρνηση συνεργασίας μετεκλογικά και εξέφρασε τη φιλοδοξία το Ποτάμι «να καθορίσει την επόμενη κυβέρνηση». Μάλιστα, στην ερώτηση αν προτίθεται να πάρει μέρος σε κυβέρνηση όπου θα συμμετέχουν ενδεχομένως και οι ΑΝΕΛ - έχοντας στο παρελθόν επικρίνει έντονα την επιλογή τους απ' τον ΣΥΡΙΖΑ ως κυβερνητικού εταίρου - αρκέστηκε να δηλώσει πως «ο λαός θα αποφασίσει ποια κόμματα θα μπουν στην επόμενη Βουλή και ο λαός θα αποφασίσει και σε ποια σειρά θα είναι αυτά τα κόμματα».
Καταγγέλλει, αλλά θα έκανε και κυβέρνηση εάν...
Για «εύκολα ψέματα που έβλαψαν βαθιά τη χώρα» και για «βλάβη που συνεχίζεται με την πρόκληση ξανά εκλογών για καθαρά εσωκομματικούς λόγους» κάνει λόγο το ΠΑΣΟΚ, ενώ ο Οδ. Κωνσταντινόπουλος, στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, χαρακτήρισε «ψεύτη» τον Αλ. Τσίπρα. Στη συνέχεια βέβαια δηλώνουν πρόθυμοι για συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας: «Μπορούμε να συνεννοηθούμε μόνο αν σταματήσει να λέει ψέματα. Σήμερα δεν υπάρχουν πλέον "αντιμνημονιακοί": Γι' αυτό και είναι χρέος μας να προχωρήσουμε σε ένα εσωτερικό μνημόνιο διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων. Μόνο μία κυβέρνηση εθνικής ενότητας μπορεί να λύσει τα προβλήματα - πριν ή μετά από εκλογές».
«Δάκρυα» για την εντολή
Η ναζιστική εγκληματική Χρυσή Αυγή δεν μπορούσε να κρύψει την πικρία της που στερείται τη δυνατότητα να στήσει σόου με τη διερευνητική εντολή. Σε άρθρο στην ιστοσελίδα της, αναφέρει ότι η ανεξαρτητοποίηση 25 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και η συγκρότηση νέας κοινοβουλευτικής ομάδας έγινε ακριβώς γι' αυτό το λόγο.

Ψ.