Πέμπτη 27 Αυγούστου 2015

ΔΗΜΟΣ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ: Η επιτυχία των καλοκαιρινών αθλητικών προγραμμάτων και τα σχέδια για τη νέα σεζόν



ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Τετάρτη 26 Αυγούστου 2015

Μιλάει στο «Ριζοσπάστη» ο αθλητικός σύμβουλος του Δήμου, Λευτέρης Καζαδέης
Οδεύοντας προς το τέλος του επιτυχημένου προγράμματος αθλητικών δραστηριοτήτων που διοργάνωσε τους τελευταίους πέντε μήνες περίπου ο Δήμος Πετρούπολης με την ονομασία «Αθλητική Ανοιξη - Καλοκαίρι 2015», ο «Ριζοσπάστης» συζητά σήμερα με τον αθλητικό σύμβουλο του Δήμου, Λευτέρη Καζαδέη, για την απήχηση που είχαν οι συγκεκριμένες δραστηριότητες στη νεολαία και τους μαθητές της περιοχής. Παράλληλα, μας φανερώνει τα σχέδια του Δήμου για αντίστοιχες πρωτοβουλίες το επόμενο διάστημα με την έναρξη της νέας σεζόν.
Ο ίδιος μας εξηγεί και τις δυσκολίες που καλείται να ξεπεράσει η δημοτική αρχή, προκειμένου να προσφέρει το δικαίωμα στην άθληση για τους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα, κόντρα στις λογικές που την έχουν μετατρέψει σήμερα σε πολυτέλεια γι' αυτούς με μεγάλο κόστος.
Παραθέτουμε τη συζήτηση:

-- Λίγο πριν το τέλος του καλοκαιριού, πώς εκτιμάει η δημοτική αρχή την απήχηση που είχαν οι αθλητικές δραστηριότητες που πραγματοποίησε ο Δήμος;
-- Εκλεισε ένα πλούσιο πρόγραμμα 12 εκδηλώσεων που αγκαλιάστηκαν με θέρμη από κατοίκους της πόλης μας κάθε ηλικίας. Το πρόγραμμα αυτό, με την ονομασία «Αθλητική Ανοιξη - Καλοκαίρι 2015», περιελάμβανε αθλητικές εκδηλώσεις, ημερίδες και σεμινάρια, σε συνεργασία με τα σχολεία και τα αθλητικά σωματεία της πόλης μας, καθώς και με επίσημους φορείς του Αθλητισμού (Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης, Σύνδεσμος Ελλήνων Ολυμπιονικών κ.ά.).
Η διοίκηση του Δήμου, για τους μήνες Ιούνη και Ιούλη, συνέχισε τις αθλητικές δραστηριότητες, ολοκληρώνοντας και τα προγράμματα «Καλοκαιρινές Αθλοπαιδιές» και «Καλοκαιρινοί Παιδότοποι». Για 5η συνεχόμενη χρονιά, υλοποιήσαμε αυτά τα δύο προγράμματα σε αθλητικούς χώρους και τα σχολεία του Δήμου, με αθρόα συμμετοχή των παιδιών της πόλης μας. Στις Αθλοπαιδιές και στους Παιδότοπους συμμετείχαν πάνω από 1.400 παιδιά, με πολύ χαμηλή συνδρομή στις Αθλοπαιδιές και εντελώς δωρεάν στους Παιδότοπους.
Τα προγράμματα αυτά γίνονται με δύο στόχους. Πρώτον, τα παιδιά να έρχονται σε πρώτη επαφή με μια σειρά βασικά λαϊκά αθλήματα και δραστηριότητες, όπως ενόργανη γυμναστική, ποδόσφαιρο, μπάσκετ, βόλεϊ, κολύμβηση, πολεμικές τέχνες, χάντμπολ, παραδοσιακούς χορούς, λάτιν χορούς, θεατρικό παιχνίδι κ.ά. Μετά από αυτή την πρώτη επαφή, αποκτούν κίνητρο να ασχοληθούν με το άθλημα ή τη δραστηριότητα που τους ενδιαφέρει ή έχουν κλίση προς αυτήν. Δεύτερον, δίνεται μια διέξοδος και διευκόλυνση σε γονείς που, λόγω οικονομικής στενότητας ή λόγω εργασίας, δεν έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν διακοπές στην οικογένειά τους την αντίστοιχη περίοδο. Τα παιδιά τους παρακολούθησαν αυτές τις δραστηριότητες έως το τέλος Ιούλη. Η απήχηση ήταν μεγάλη και αυτό δε φαίνεται μόνο από τη συμμετοχή, αλλά και από τις τελικές επιδείξεις των παιδιών, όπου τα παιδιά παρουσίαζαν ό,τι είχαν διδαχτεί, με εξαιρετικά σχόλια από γονείς και άλλους παρευρισκόμενους.
-- Στις σημερινές δύσκολες συνθήκες που βιώνουν οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα, όπου όλοι γνωρίζουμε ότι ακόμα και η άθληση έχει μετατραπεί σε πολυτέλεια, ποιος ο ρόλος που παίζουν τέτοιου είδους προγράμματα;
-- Οι σημερινές συνθήκες, στις οποίες ο αθλητισμός έχει μετατραπεί σε προνόμιο για λίγους, αντί να είναι δωρεάν λαϊκό αγαθό, η αξία και η συμβολή τέτοιων προγραμμάτων είναι εξαιρετικά σημαντική. Θέση της διοίκησης είναι ότι ο αθλητισμός είναι δικαίωμα για όλους και όχι πολυτέλεια, γι' αυτό προσπαθούμε να έχει πρόσβαση στον αθλητισμό η λαϊκή οικογένεια που βιώνει καθημερινά τις συνέπειες των μνημονίων και της αντιλαϊκής πολιτικής και να μη στερείται τις αξίες και τα οφέλη που προάγει ο μαζικός λαϊκός αθλητισμός στον άνθρωπο. Οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, τα νέα ζευγάρια, οι σύλλογοι έχουν τα γήπεδα και τις εγκαταστάσεις του Δήμου στη διάθεσή τους και όχι ως κάτι απαγορευμένο λόγω του υψηλού κόστους.
-- Ενόψει της νέας σεζόν που αρχίζει το Σεπτέμβρη, ποια είναι τα σχέδια του Δήμου για τον τομέα του Αθλητισμού;
-- Το Σεπτέμβρη ξεκινούν οι εγγραφές για όλες τις αθλητικές δράσεις του Δήμου (ρυθμική γυμναστική, ενόργανη γυμναστική, κολύμβηση, ποδόσφαιρο, μπάσκετ, βόλεϊ, τμήμα ΑΜΕΑ), όπου περιμένουμε να συμμετέχουν και φέτος χιλιάδες κόσμου. Θα προσπαθήσουμε και πάλι, στο μέτρο του δυνατού, να εξυπηρετήσουμε όσο περισσότερους ενδιαφερόμενους, καθώς οι αθλητικοί χώροι και το προσωπικό είναι συγκεκριμένα.
-- Ενόψει και του νέου σχεδιασμού από τη δημοτική αρχή, τι δυσκολίες θα πρέπει να αντιμετωπιστούν, ώστε αυτά τα όποια σχέδια να εφαρμοστούν και στην πράξη;
-- Είμαστε σίγουροι ότι θα αντιμετωπίσουμε πρόσθετες δυσκολίες, γιατί ψηφίστηκε πρόσφατα το νέο μνημόνιο Τσίπρα της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, το οποίο θα εντείνει την οικονομική ασφυξία των δήμων, διότι μειώνει την κρατική χρηματοδότηση προς τους ΟΤΑ. Με όλα τα προηγούμενα μνημόνια και με το μνημόνιο Τσίπρα, είναι στον αέρα οι συμβάσεις των εργαζομένων και δε γίνεται λόγος για τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων που ήδη υπάρχουν.
Παρ' όλες τις δυσκολίες, όμως, εμείς θα δώσουμε τη μάχη να μην κλείσει καμία δράση και αθλητική εγκατάσταση του Δήμου μας. Ταυτόχρονα, δε θα χαρατσώσουμε τους ωφελούμενους, προκειμένου να αυξήσουμε τα ίδια έσοδα, όπως μας προτείνει να κάνουμε και αυτή η κυβέρνηση, στο έγγραφο για τη σύνταξη του νέου προϋπολογισμού.
Σ' αυτή την προσπάθεια, θα ενημερώνουμε συνεχώς γονείς, αθλούμενους και τα αθλητικά σωματεία της πόλης μας, για τις δυσκολίες και τα αδιέξοδα που δημιουργούνται και θα τους καλούμε σε επαγρύπνηση και ετοιμότητα, για να αντισταθούμε σ' αυτή τη βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική.