Πέμπτη 27 Αυγούστου 2015

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΣΙΝΔΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Εργάτης απανθρακώθηκε σε αποθήκη με χρώματα



ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Τετάρτη 26 Αυγούστου 2015
Πολλά ερωτήματα για τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας στην επιχείρηση. Επί τόπου αντιπροσωπεία του ΚΚΕ και συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ
Από την επίσκεψη κλιμακίου του ΚΚΕ στον τόπο της πυρκαγιάςΕνας 40χρονος εργάτης, ο Νίκος Κακάκης, πατέρας τριών παιδιών, κάηκε ζωντανός χτες το πρωί, από φωτιά που εκδηλώθηκε στην αποθήκη της εταιρείας κατασκευής χρωμάτων «ΧΡΩΜΟΔΟΜΗ ΑΕ» στη Βιομηχανική Περιοχή Σίνδου Θεσσαλονίκης, όπου εργαζόταν μαζί με έναν ακόμη συνάδελφό του.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η φωτιά ξεκίνησε από τη μηχανή συσκευασίας και πολύ γρήγορα επεκτάθηκε, καθώς στο χώρο υπήρχαν εκατοντάδες συσκευασίες με χρώματα, διαλύτες και άλλα εύφλεκτα υλικά, από τα οποία προκλήθηκαν εκρήξεις. Η αποθήκη, που έγινε παρανάλωμα του πυρός, βρίσκεται σε άλλο χώρο, έξω και μακριά από την κύρια μονάδα της επιχείρησης.

Ο 40χρονος, σύμφωνα με τη μαρτυρία του συναδέλφου του, αρχικά βγήκε έξω από την αποθήκη, όμως επέστρεψε για να πάρει τα κλειδιά της μηχανής του, που ήταν παρκαρισμένη σε άλλο χώρο της επιχείρησης. Εξαιτίας όμως της γρήγορης επέκτασης της φωτιάς και των εκρήξεων, δεν κατάφερε να βγει ζωντανός.
Οταν έφτασε η Πυροσβεστική, με 10 οχήματα και 30 άνδρες, είχε ήδη καταρρεύσει μέρος της στέγης και η φωτιά είχε επεκταθεί σε επιχείρηση με μηχανήματα κήπου (χλοοκοπτικά κ.ά.), που στεγαζόταν στο ίδιο κτίριο και χωριζόταν με μεσοτοιχία από λαμαρίνες.
Επί τόπου αντιπροσωπεία του ΚΚΕ
Στο χώρο έσπευσε αντιπροσωπεία της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Σάκη Βαρδαλή, μέλος της ΚΕ και βουλευτή του Κόμματος, καθώς και αντιπροσωπεία της Γραμματείας Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ και του Συνδικάτου Χημικών Βιομηχανιών Β. Ελλάδας.
Ο Σάκης Βαρδαλής ζήτησε να προχωρήσει άμεσα η προανάκριση, να διερευνηθούν τα αίτια της φωτιάς, αν εφαρμόζονταν τα προβλεπόμενα μέτρα πυρασφάλειας και να καταλογιστούν ευθύνες. Τόνισε ακόμα την ανάγκη να παλέψουν οργανωμένα οι εργαζόμενοι για μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, όπως και ενάντια στην εντατικοποίηση, που πολλαπλασιάζει τα εργατικά «ατυχήματα».
Υπογράμμισε, τέλος, ότι το ΚΚΕ θα συμβάλλει με όλες του τις δυνάμεις, μέσα κι έξω από τη Βουλή, για τη στήριξη αυτού του αγώνα και για την προώθηση λύσεων στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι.
Ανακοίνωση του ΠΑΜΕ
Η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ εκφράζει ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένεια του αδικοχαμένου εργάτη. Σε ανακοίνωσή της, σημειώνει ανάμεσα σε άλλα: «Εγκληματική είναι η ευθύνη των κυβερνήσεων που δεν ενεργοποιούν τους αρμόδιους κρατικούς φορείς για την επιβολή και την εφαρμογή μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας και μέτρων για την πρόληψη εργατικών ατυχημάτων.
Εγκληματική είναι η ευθύνη της κάθε εργοδοσίας, που μπροστά στα κέρδη κοστολογεί την ανθρώπινη ζωή λιγότερο από το κόστος των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας. Οι εργαζόμενοι πρέπει να πάρουν τα πράγματα στα χέρια τους, να διεκδικήσουν και να επιβάλουν όρους εργασίας που έχουν κατακτηθεί από την επιστήμη και την τεχνολογία και αφορούν την ίδια τη ζωή αυτών και των παιδιών τους».