Σάββατο 29 Αυγούστου 2015

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΕΟΠΥΥ: Νέα επωφελής συμφωνία για τους κλινικάρχες -



ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Παρασκευή 28 Αυγούστου 2015
Με ζεστό χρήμα από τις «ματωμένες» εισφορές των εργαζομένων «νοικιάζει» η κυβέρνηση κρεβάτια σε ιδιωτικές κλινικές
Ενα «πακέτο» που φορτώνει το οικονομικό βάρος των υπηρεσιών Υγείας στους ασφαλισμένους και εξασφαλίζει πελατεία και χρήμα στις ιδιωτικές κλινικές, υπέγραψαν χτες ο υπουργός Υγείας, Π. Κουρουμπλής και η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ με εκπροσώπους των ιδιωτικών κλινικών. Πρόκειται για τη λεγόμενη «συνεργασία» και «αλληλοσυμπλήρωση» δημόσιου και ιδιωτικού τομέα Υγείας, που φυσικά οδηγεί στην ενίσχυση της επιχειρηματικής λειτουργίας και των δύο, με όλο και περισσότερες πληρωμές από τους ασθενείς και τους ασφαλισμένους.
Πιο συγκεκριμένα, η σύμβαση που υπογράφηκε περιλαμβάνει:

Περίπου 120 κλίνες ΜΕΘ, οι οποίες εντάσσονται στο Σύστημα Διαχείρισης Αναγκών Διαθέσιμων Κλινών ΜΕΘ - ΜΕΝΝ μέσω ΕΚΑΒ. Επίσης, παρέχεται η δυνατότητα νοσηλείας ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ στο 25% των κλινών Γ' θέσης. Ετσι, αντί η κυβέρνηση να εξασφαλίσει χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη λειτουργία όλων των κλειστών κρεβατιών ΜΕΘ, όλων των κρεβατιών που συγχωνεύτηκαν και καταργήθηκαν - 10.000 τον αριθμό - και να ανοίξει κι άλλα, ανάλογα με τις ανάγκες που υπάρχουν, μεταφέρει αυτό το «κόστος» στα Ταμεία. Φυσικά και με αυτά τα λιγοστά κρεβάτια που θα «αγοράζουν» οι εργαζόμενοι με τις ασφαλιστικές εισφορές τους, δεν καλύπτονται τα δραματικά κενά. Επιπλέον, προκύπτει το ερώτημα για πόσο διάστημα θα νοσηλεύεται ο ασφαλισμένος χωρίς επιπλέον επιβάρυνση; Θα πληρώνει απευθείας από την τσέπη του άλλα έξοδα νοσηλείας ή αναλώσιμα υλικά που ενδέχεται να χρειαστούν;
Σοβαρές ιατρικές πράξεις που δεν μπορούν να εκτελεστούν με επάρκεια στο ΕΣΥ, όπως εμβολιασμοί, ακτινοθεραπείες και διακαθετηριακές βαλβίδες, θα αποζημιώνονται με χωριστό κωδικό χωρίς επιπλέον χρεώσεις. Αντίστοιχα και με αυτή τη συμφωνία στέλνεται πελατεία στις ιδιωτικές κλινικές, ενώ για πολλές ιατρικές πράξεις, θεραπείες, εξετάσεις, φάρμακα, οι ασφαλισμένοι πληρώνουν ήδη, πέρα από τις τσουχτερές εισφορές και τις τσουχτερές συμμετοχές.